Diskuse o počasí Jaký bude červenec?
Pan Dvořák už má celkem jasno. Na nějaký vedra to v nejbližší době nevypadá. To je tak když se většina upne na ten nejteplejší běh modelů a už to berou jako jistou věc . Nevidím důvody prohlašovat tohle léto za chladné atd., dle mého pohledu je to takové normální léto. V červnu tu letních a tropických dnů bylo myslím dostatečné množství a léto ještě není ani v polovině .
V Německu to furt vypadá na 39 a tipek má už jasno, přitom je to furt týden.
Tak ten výhled pecka Takhle to už snad vydrží +-. Akorát ty srážky. GFS už dává pro většinu území bouřky ve čtvrtek a ICON krásně od SZ k SV a krajní východ, přitom déšť i jižněji a i aladin dává bouřky a přeháňky, tak teď už je to na založení téma. Snad vyjde a sem se konečně podívá bouřka.
Tak z posledního vývoje jsem už trochu až smutný. Z pohledu člověka žíjícího na severní Moravě. Tohle chápu budou mít lidé na jihu Moravy a v Čechách jinak. Vysvětlím: poslední výstup GFS by byl i úplně mimo moji predikci Toho se zatím zkusím držet, když jsem to odhadoval. Odhady se nemají měnit, i když to vypadá bohužel, že tady na severovýchodě bude tak zase otravné severozápadní až severní proudění až do pondělí/úterý, ještě se silným větrem. Poloha TN nad Baltem je pro počasí na severovýchodě Moravy a Slezska nejhorší možná varianta. A přitom o 600 km na západ bude nádherné letní počasí. Nemusí být rovnou 35 - 40 C, ale interval 17 - 21 C patří do září a né července. Teď je tak jediný moment, kdy můžeme děkovat GKZ, jinak by tu bylo ještě tak o 2 C méně. A to ještě bydlím v Ově. Na Valašku a Vsetínsku mají každý den kolem 17 C, při přeháňkách 14 C. V zimě ne, to by byly četné sněhové přeháňky a počasí by bylo živé, ale v létě to pro mě příjemné není. Teď je tam blokace a ta TV se bude rozkládat na Britskými ostrovy až Beneluxem. Takže západ Evropy, střední Evropa sucho. Západ vedro, střední Evropa chladno a sucho. Během úterka se začne TV pohybovat k východu, ale od jihu se začne tlačit TN z toho Portugalska k východu, takže přeruší přívod toho velmi horkého vzduchu. Proto zmírnění ještě razantnější než se ještě včera zdálo. Zmírnění jsme si žádali všichni, ale zase to nemuselo být tak moc.
PS: Tady ta moje predikce ze včerejška: Neděle 23 - 27 na SV 21. PO 27 - 31 na SV 26. UT 32 - 36 na SV 31 a ve ST 33 - 37.
palma
Přiznám se, že mě už nebaví sledovat víc modelů a ještě ansámbly. Ono je to fakt kontraproduktivní, protože každá předpověď na delší dobu nese nejistotu.
K Vaší otázce: 40 °C tam stále vidím, respektive někde mezi 37 °C - 39 °C s tím, že se to ještě může hnout do tepla. Myslím, že absolutní rekord padne, modely pořád míchají a ještě dokážou dost přidat. GFS má teď míň, ale zase to vedro prodlužuje až do konce výhledu, takže je tam vidět potenciální vlna veder s teplotami nad 30 °C po delší dobu, možná "roztržená" s přerušením na 1-2 dny, ale ty vyhlídky jsou pořád dost horké, kromě toho přechodného ochlazení, které nás čeká od čtvrtka. Jinak z ranních výstupů tam měl některý model už nevím který pořád dost horko, že těch 40 °C hravě ještě může padnout. Já teď ovšem budu sledovat jenom 1 model, oblíbený GFS, protože ten mišmaš modelů mě nebaví, člověk stejně si tím nepomůže z hlediska přesnosti předpovědi, vidím v tom čistou kontraproduktivitu.
Yor3
Jakoby kdyby tam byl od ČT 21. 7. nástup teplého počasí klidně s bouřkami, protože srážky, jsou potřeba, tak to vůbec nevadí. tak to, že by nevyšla tahle vlna, tak se nic neděje. Jenomže teď je to bloklé a je sucho a ještě ani není teplo. Ale kromě toho ranního výstupu GFS tam nevidím žádnou moc naději na léto. Predikovalo se horké suché léto a naprůměrné tedy je kvůli červnu. Horké je na západě Německa, ve Francii, Anglii, Beneluxu, Španělsku, Portugalsku a ve Švýcarsku. Po té krátké horké vsuvce zase TV nad Anglií. Takže sucho a do 25 C. Ale tak je teprve polovina léta. Objektivně chladno trvá 10 dní. Jenom s tím severozápadním větrem je to pocitově chladnější než na teploměru. Jestli bude do 25 C a slunečno, tak je to mírnější podoba léta, ale nic zase tak špatného. Pozitivní by na tom bylo, že se zase tak rychle nebude prohlubovat sucho jako při teplotách nad 30 nebo 35 C.
aura_33
No, jedna změna se tam rýsuje a to protažení teplot okol +30, +-3℃, a to až do konce výhledu někam do 28.7. mě to koresponduje i s predikcí pro mou destinaci v Chorvatsku, okolo +36 každý den a noc vždy přes +20 a to na cca 14 dní ( dle Chorvatů - https://vrijeme.us/vrijeme-15-dana-biograd-na-moru..., pak už mne to nezajímá, jedu pak jinam..čili teplo bude, rekordy bych nad +40 moc neviděl..
palma
Nový GFS teď ubral i v tom výhledu . Celé se to hroutí, ty předpovědi jsou fakt k ničemu . Jediné co tam zbylo je ta jedna krátká silná vlna od JZ, kdy to stejně vyleze dost vysoko, ale pak už zase ochlazení.
Tak i díky těm podprůměrným teplotám červenec možná ani horký nebude. Nadprůměrné teploty pořád vedou, ale extrémům se nějak dost vyhýbáme, nedá se to srovnat jako s roky 2015, 2018 a 2019. Je to níž.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.