Tutugon
Jo díky, popraseny auta byli možná tak 0,5 cm padlo,bylo to spíš takové zmrzlé mrholení...
Diskuse o počasí Sněžení 12.1. až 15.1.2021
Frnda
Kdybych nebyl na Vysočině, tak můžu dělat to samý...
aura33
Jakože já mám trochu prudící komentář, ale měl jsem potřebu to upravit na pravou míru Je potřeba vzít v potaz, že Třebechovice pod Orebem, Ledce...to jsou místa, který podle mě nejsou skoro vůbec ovlivněné horama, možná jen minimální návětří. Spíš mají výhodu, že nejsou v závětří jako jiné nížiny při SZ proudění. Ten vliv Orlických hor začíná až někde u Dobrušky, tam už opravdu může začínat rozdíl
Třeba ta Česká Skalice už je celkem mimo vliv toho Polabí a už je to k horám do 10km vzdušnou čarou.
Přidávám dva obrázky s výškou sněhu v nedávných zimách se SZ prouděním. 2017 měl Hradec a okolí 10-15cm, 2019 prakticky nic kvůli vyšším teplotám. Oni ty Orlický jsou pořád třeba od Třebechovic kolem 30-35km vzdušnou čarou, což je hodně.
Prady
No mě to pak došlo, jak jste to myslel. Hele já už jsem si zvyknul, že tu furt někdo něco opravuje, takže v poho...
Když člověk odhaduje, tak občas dost přestřelí, ale je fakt, že kousek od Orlických hor ve výšce 250-300m.n.m. je úplně jiný klima, než třeba na jihu Moravy nebo někde v Poohří, více srážek, sněhu i chladněji při SZ proudění, které je v zimě časté...
Opět připomenu mapu se zatížením sněhu. Stačí si najít na mapě své místo a kliknout...vychází z dlouhodobých statistik
0.56 je prakticky nejnižší - výchozí hodnota.
https://clima-maps.info/snehovamapa/
Aura33
To jo...i těch 250-300m.n.m. může být rozdíl, ale to je opravdu třeba v oblastech Dobrušky, Solnice, Rychnova n. Kněžnou atp. ...tam už je opravdu značný rozdíl.
Dnes nejvyssi -3.8, aktualne -5.8C, temer bez snezeni, ale taky bez slunce. Jen k veceru na chvili protrhani oblacnosti. Rekl bych tomu stabilni pocasi, ale to otepleni od stredy nic hezkeho nevesti. Vsechno nataje a pokud neodtaje, tak nasledne hroudy spinaveho snehu zmrznou a bude z toho zmrzly hnus.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.