Diskuse o počasí Sněžení 12.1. až 15.1.2021
Tak vážení, minimum jsme měli neuvěřitelných rekordních a já nevím jakých -11°C . Předpověď byla -8, takže poprvé to vyšlo obráceně. To mě mile překvapilo, protože ještě o půlnoci byly -4. Nejvíce to kleslo mezi 5. a 7. hodinou ranní, kdy bylo nejméně oblačnosti a nefoukal ten pitomý vítr. Pak jsme vyrazili směr Pernink, kde bylo krásných -16°C (stejně tak dole v Hroznětíně). Při jízdě a větru už to do obličeje docela štípalo a bylo jako v tom mrazáku. Sníh nádherný , sluníčko , pár cirrů, málo lidí, čerstvá stopa, prostě pohoda. Takové okamžiky dělají člověku opravdovou a upřímnou radost a potěšení. A při zastavení bylo opravdu hrobové ticho, nebylo slyšet ale absolutně nic. Během dopoledne se ale oteplilo o celých 10°C a před polednem už tam byly jen -4/-5°C. Jsem si říkal, že je nějak tepleji. Jinak dnešní maxima jdou nějak dost nad očekávání v celých Čechách. Blížíme se k -2°C, což je více než včera, ačkoliv bylo ráno podstatně studenější. Ale teď si trochu rýpnu, to je to vytoužené sluníčko. Jako v zimní krajině fajn ale v nížinách to způsobuje právě tohle. Aby se jeho tepelný vliv minimalizoval, muselo by být více sněhu a trochu nižší teploty. No údajně to má po západu slunce rychle klesnout k -10°C a zhruba od 22. hodiny se začít oteplovat až k ranní 0. Inverze není a vítr je pořád od JZ až Z, takže to bohužel vyjde. Srážkově ta zítřejší fronta pořád s 0 a i tu úterní hází ten "model" jen na krajní sever. ECMWF ale předpokládá průchod celou republikou.
Zase ty teploty vůbec nesedí.Odpoledne mělo být mezi -2°C a -6°C.Realita tu už je -1°C a v SZ Čechách už šplhají k +1°C.Jestli to takhle půjde dál,tak ve sředu nebude 2,3 nad nulou ale +6°C.Strašná předpověď tohle.
F4
Tak mi pak ale řekněte, jestli to Vaše stěžování na vysoké teploty a málo sněhu v KnO má/mělo nějaký smysl, když ty hory máte tak kousek za městem.
Já jsem si stěžoval často, ale nejbližší hory jsou odemne asi 100km, Vy jste v podstatě jako na horách...
Vám bych stěhování kvůli počasí ani nedoporučil, k čemu?
aura33
Ano, mám a nejen kvůli zimě ale celkově - srážky, teploty. A že není dole sníh nebo nula nula nic je nevýhoda, protože např. zemědělství se odehrává právě dole ne na horách. A to potřebuje vodu třeba i z tajícího sněhu. Není potřeba bydlet v 1000 metrech. Podle mě je optimum tak 500 metrů, protože tam se to často láme a hlavně ne v závětří, takže např. ta Vysočina je opravdu dobře položená.
Jinak se rapidně ochlazuje i ve vysokých polohách, Klínovec jen -4? Dnes je ta předpověď teplot totálně mimo. Doufám, že se večer hned nezatáhne.
charlie
Taky bych si dal říct... třeba únor 2018 dorazily mrazy až na konci, ale i předtím byly celkem nízké teploty a celý měsíc spíše mrazivý.
Jestli bude únor teplejší, než leden, tak v nížinách to bude na většině míst další totální propadák, za celou zimu minimum sněhu a ledových dní.
Ono by v takovém případě celá zima skončila někde na předních příčkách, co se teplot týče, možná 3. až 5. nejteplejší v historii měření.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.