Diskuse o počasí Sněžení 12.1. až 15.1.2021
Tady se to pred hodkou uplne namacklo na Šumavu, prestalo snezit, chvilku tu bylo i , ale ted se to od Šumavy zase odpoutava a pomalu sune zpet.., aktualne se regulerne zatahuje z necekaneho smeru, od Z.. A co vic, i prizemni vitr je ted zapadni..
Bavorsko to zblokovalo hned na síti
Uz zase zacina snezit..
Hele jako zas uplne neco predikcim zcela navzdory...
Srazky tu jdou od Z z Bavorska, i pri zemi fouka Z vitr a raketove oteplujeme z -5 na -3st, behem hodky a pul..
Nemelo tu uz ani snezit, ani foukat od Z a uz vubec se nemelo dnes oteplovat..
To se tu melo dit v pondeli rano, ne v sobotu..
Kdovi co zejtra rano tech -12 co tu ma bejt..
Jestli z toho neco bude..?
SZ je marnej, včera asi 2 cm, ale vyfoukáno, takže na zahradě mám celkem tak 3 - 11 cm, jižní střechy díky slunci úplně bez sněhu, aktuálně z přeháňky poletuje, ale nemá šanci toho moc napadnout, takové hezké peří, už se začíná na rybníku bruslit, bych to teda neriskoval, zítra běžky, jupíí.
Prady
Tady chumeli taky paradne, jsme na 20 cm..
Uz tu na JZ nic bejt nemelo , uz i Z jede, srszky nam jdou pres Sumavu a Cesky les z Bavorska..
Uz je jen -2,5 st..
Meli jsme mit ted cca -6st..
Edit:
Západ je místy opravdu brutálně teplý teď..
šum. Prášily (879mnm) aktuálne -0.8 stC
Blovice-Plzeňsko(417mnm) -0.6stC
Atd...
Každej druhej tady píše za noc 3, za noc 5, kde to pořád berete? Tolik nemáme ani starého sněhu.
Jinak dopolední běžky v Abertamech parádní, tomu říkám zima, -11°C , chvílemi ledový vítr , 35 cm sněhu a polojasno (krásné sluníčko ). Dokonce padaly vločky ze zcela čisté oblohy, takové diamanty, nádhera. A mám rád, když se přijede ze shora, kde je sníh dolů, kde taky něco leží, že ten přechod není jak mezi zemí krále Miroslava a Půlnočním hnědým královstvím.
Dole jsem měl minimum -5°C, což stále není žádné terno na to, že zítřek ty "mrazy" končí, ale aspoň se to vešlo do předpovězeného intervalu. Pořád to prostě kazí ten vítr od Z/SZ. Z těchto směrů nikdy dobrá zima nepřijde. Odpolední maximum už lednově vypadá, snad nevystoupíme na více jak -3°C (když pominu těch modelových -5... je to model na (I) ). Ledový den by snad mohl být konečně všude.
Tu výstrahu na mráz absolutně nechápu. Jednak dle Aladina ani pod -12 nemá být - zítra ráno určitě ne a v pondělí jen na krajním východě a hlavně tu územní platnost. Mně už přijde, že na tom odd. výstrah nebo jak se to jmenuje, pracuje někdo, kdo z principu nedává žádné dobré výstrahy pro náš kraj - bouřky, srážky, mráz, jen sucho, vedro a vichr. A ten Aladin už o 2-3°C zítřejší ráno oteplil. Na druhou stranu tady je vždycky všechno obráceně než ve zbytku republiky, takže ve finále to může být pravda. No pokud se nedostaneme na -10°C (což je pro mě taková psychologická hranice minim v zimě), tak už asi letos nikdy. Klíčová bude deka, jestli se rozpustí nebo zůstane.
A ta pondělní fronta snad ať vůbec nechodí, srážky 0 ale oteplení radikální. Úterní už vypadá lépe ale mrznout už u nás samozřejmě nebude ani v noci. Snad aspoň srážky budou, možná.
swan1
Ty Prášily jsou chybou v měření. Čidlo tam možná zapadlo sněhem. Ta hodnota ale správná aktuálně není. Na Šumavě je všude hluboko pod bodem mrazu.
space
Aktuálně sněží nejvíce v oblasti Beskyd, ale radar to moc nebere. To na západě je naopak velmi slabé s neměřitelnými úhrny. To se na modelu ani neprojeví. Nejvíce bude ale sněžit v noci na zítřek na severovýchodě.
Prady
Kdyz to za den da 3-4 cm, i to je radost, obzvlast kdyz je to necekany bonus jako tady dnes..
Byl jsem se ted projit za vesnici se psem, jen nejakych 1 - 1,5km od baraku, ale cca o 70-80 metru výš..
Tedy 600-610mnm.. A je to velky rozdil..
Ve vsi je ted cca 21cm, za vesnici v tech 600mnm ale uz 28-30 cm..
To si myslim, ze je presne to, co do tehle nadm vysky tady patri.., kdyz se zima trochu povede..
A krasne to i koresponduje s vyskou snehu u vas na Vrchovine ve stejne nadm vysce
Stale tu snezi, teplota -4stC
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.