Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přechodně beze srážek, v noci na zítřek dorazí studená fronta

Diskuse o počasí Sněžení 12.1. až 15.1.2021

F4
109
# 10.01.2021, 11:04

aura33
Tak přeci, gratuluji. Tohle se u nás nikdy stát nemůže - praží od rána, sníh žádný a Tušimice už jdou ke 2°C, my v těsném závěsu, takže tu budou opět vyšší maxima jak včera. Hlavně, že měly být ledové dny jeden za druhým.

Aidamko
Když se k tomu počasí přidají i další faktory, tak je to pak jednodušší. A mně to třeba jako pitomost nepřijde. Jenže je to velké životní rozhodnutí, které vyžaduje spoustu financí a já peníze netisknu, nevím jak ostatní tedy. Ale jedno vím jistě, zde celý život nezůstanu.

244
# 10.01.2021, 11:05

swan1
Přijde mi ale, že spíš výstup od výstupu se to dává dál od našich hranic, rsp. by to zastavila bavorská strana Šumavy. Zatím to vypadá, že těch srážek opravdu nebude moc....což bude daň za ty případné "arktické" mrazy. ;-) Takže ...buď srážky a hrozba dřívějšího oteplení/tání, nebo méně srážek, ale zas to třeba o dost déle vydrží.

Sumář srážek do příštího pátku...
60
# 10.01.2021, 11:06

Petr75
Jojo, to jsem taky viděl a právě s tím jsem šel a nakonec jsem byl velmi překvapen. Těch 15 cm bylo, ale dole kolem 600 m. Nad 800 m bylo rozhodně přes 30 cm, metr jsem neměl, ale sníh tam byl skoro po kolena... :) Že by to zapříčinila ta silná vánice, která ráno i v Příbrami dala +5 cm nového a jižní části Brd se vyhla, těžko říct, místní poměry tam moc neznám. ;-)

F4
109
# 10.01.2021, 11:08

Prady
Na tomhle je krásně vidět naprosto otřesná poloha ČR a její srážkové poměry. Jednou Alpy dostanu z jižní strany, potom spravedlivě ze SZ. Ve finále jsou celé zasypané. Tady dostávají pořád ti samí.

414
# 10.01.2021, 11:16

Prady
No me by se libilo, kdyby to sem jenom na par hodin nakouklo:D a pak se to stahlo k tem Alpam..a uvolnilo cestu pro ten chladnejsi vzduch od S..
Verze pred par dny takova byla, melo to pres Sumavu prejet okrajem, oteplit se k nule, ale zustat to ve snehu..
Ale tusim jak to dopadne, nejspis se Sumava ocitne v uzemi niceho, s chabymi nebo zadnymi srazkami..,pac se to bude navzajem blokovat..
Ty srazky od S pujdou vychodne od nas, ty od JZ, Z sem nedolezou...:D

171
# 10.01.2021, 11:21

takže abych to shrnul alespoň pro nás za 5 dní !!!!
GFS--12cm
ICON--9cm
Ecák dává nejvíce a to až 16cm:pozor:
Aladin cca 8-12cm:cool:

GFS
ICON
3300
# 10.01.2021, 11:24

Prady
Tak GFS tam dává spíš úbytek sněhu a to se mi nelíbí, teploty to taky dává až k 1 stupni a v reálu může být i víc, snad to tát nebude:!!:
Kokos342
Počítej že to může přechodně vylítnout nad 0 a bude pršet, i to se může stát;-)

35
# 10.01.2021, 11:24

Kokos342 To je jak pocitani ulovenych zajicu pred honem :D

U nas to ted ukazuje ze uz nepripadne nic, max do 2 cm. to se mi taky nelibi

171
# 10.01.2021, 11:30

Tutugon
právě toho se bojím:!!:

414
# 10.01.2021, 11:42

Prady
Němci me jeste stale tvori mirne nadeje, ze se to sem na chvili ve ct rano dostane..:D

https://www.niederschlagsradar.de/niederschlagsprognose.aspx?type=1 ctvrtek 7.00h
50
# 10.01.2021, 11:47

Ta předpověď vypadá celkem dobře, lépe než jsem čekal... ono tady fakt ještě asi občas něco nasněží i nečekaně a zima tak zlá nebude, ani tady kolem 200m.n.m. Jsou tam srážky i teploty pod 0 plošně, T850hPa -10 až -12, to už by mělo být ok...

3300
# 10.01.2021, 11:49

Tak nový Aladin pěkný 10-12 čísel ale pozor při teplotách kolem 0 a možná se to i kousek nad 0 dostane, co je teď lepší mít více srážek ale zas tepleji s možností tání, nebo chladněji a méně srážek? Zase ty teploty se mi z úterý na středu nelíbí klidně to může dát :prsi::snih:

Aladin srážky út-st
# 10.01.2021, 11:50

Ondris
Zdravím můžu se vás zeptat, kde jste parkoval a jakou trasou jste šel? Rád bych si udělal výlet do Brod, ale brdy jsou celkem rozsáhlé. děkuji přdem za odpověď.

50
# 10.01.2021, 11:58

Tutugon
Ten první den úterý bude celkem tepleji, ale pak je tam chladnější vlna od severu další dny. U Vás bych si s teplotami hlavu nelámal, tady sníh nepřežije, ale vypadá to, že nějaký ty cenťáčky zase připadnou, mě to tak nějak stačí, žádné zázraky jsem od zimy nechtěl, jen nějaký ten sníh a mráz...

84
# 10.01.2021, 12:12

Já vím, že v nížinách to je složitější, ale kdy už bude i v nížinách sněžit a mrznout najednou? Zase je předpověď buď mráz nebo srážky, ale ne oboje.
Jakmile přijde trochu srážek, tak jdou hned teploty nad nulou... skoro mi přijde scifi, aby tu nasněžilo a drželo se to. Nepamatuju to už několik let, vždycky to byla max na 1-2 dny a hned teplo :!!: Dříve to bylo normální, aby se sníh držel třeba týden++.

60
# 10.01.2021, 12:13

RichardReynolds
Zdravím, jasně! My chodíme z Obecnice u Příbrami, je tam poměrně velké parkoviště u fotbalového hřiště. Včera bylo skoro plné a lidí opravdu dost, jak běžkařů tak i pěšáků, proto pokud je možnost, doporučuji se tam vydat v týdnu. Nahoru na Tok je to asi 6 km a můžete jít buď po červené, nebo po zelené přes vyhlídku Klobouček, což doporučuji, je to nádherné místo. Celá dopadová plocha Toku se dá následně obejít po červené zelené a modré, je to asi 15 km okruh a stojí to opravdu za to. :)

181
# 10.01.2021, 12:28

Tak Icon to rozhraní a srážky dává třeba hned za hranicemi s Německem kde by napadlo i kolem 30cm, tak se to třeba ještě posune blíž k nám, je na to času dost :snih:

171
# 10.01.2021, 12:33

Tutugon
nevím mi to dává nanejvýše 0,1C nad :D a pak už od večera mráz takže jsem zatím v Klidu

50
# 10.01.2021, 12:36

Ondra83
Taky jsem tomu nevěřil, ale teď mi došlo, že tu skutečně bude zima...

Řeknu Vám to asi takhle, zítra mrazivé ráno, přes den k 0, nebo slabě +, úterý +3, středa +3, od čtvrtka už výraznější ochlazení max. +1, další dny většinou pod 0, k tomu občas sněžení a přeháňky.
Tady dala dnes jedna jediná přeháňka 2cm, na konci příštího týdne by mohlo v nížinách ležet od 1 do 10cm, jak kde...

Není nížina jako nížina, tady jsem v rozpětí 170-230m.n.m. a těch cca 70m dělá hodně, dole u řeky sníh rychle roztaje, vyjdu si na náhorní plošinku a tam je vždy o poznání více bílo, tyhle rozdíly budou pokračovat a u mě se to ještě asi zvětší, protože teplota se bude motat kolem 0.

Jinak nížinám hraje do karet i fakt, že velká část přeháňek se odehraje i v noci, kdy bude spíše na 0 nebo pod 0, taková silnější přeháňka, co dokáže udělat...

A hlavně nezapomeňte, že v nížinách se prostě nedá čekat nic extra a měli bychom být rádi za každý zimní projev počasí ;-) lépe to už napsat nedokážu.

181
# 10.01.2021, 12:36

Už i ČHMÚ dává na úterý a středu až +3,nedivil bych se kdyby bylo víc, dnes je třeba v plzni už 3,5 nad nulou a to měl být celodenní mráz

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.