Diskuse o počasí Jaký bude listopad 2020
crossflow
Včera jsem koštoval a koštoval a koštoval čtrnáct dní naloženého, už dost dobrého, kysaného zelí a už nechcu do konce roku žádnou tlakovou níž s větry... a pojmenovávat jsem ani nestíhal.
Jinak bych chtěl někdy, když budu mít zrovna volno a nebudu zadírat v práci, trochu sluníčka a vyfoukaný (něžně...!) terén, bych šípků potrhal a vínka založil, ideálně příští víkend. Taky na houby by se ještě dalo, tento týden jsem byli dvakrát a i s mládětem "na krku" našli dosti pro rodinu. Sníh kdyby nebyl, houby zle (na horách ať si je, ale co u nás sním, že...). Mrazu už asi neutečeme, vody stačilo do konce roku - mohlo by to chodit západně od Prahy
Tak já jen doufám že listopad bude pokračovat v podobném trendu jako předchozí měsíce.Srážky vždy potěší a možná se ukáže i nějaká ta vločka.Jinak dneska v celém Česku pršelo.Nejméně tentokrát asi na Děčínsku.
Ondráš*
Muzika, super! Pridam se k OT
Mozart - Requiem
https://youtu.be/sPlhKP0nZII
Tohle je pro me No 1. v muzice vubec..
A k dusickam tohle dilo patri jako k velbloudovi hrby..
Udrzuji tradici si v dusickovem case vyrazit na ,,živák,, Requiem nekam v podani ziveho orchestru.. Letos bohuzel smula..
Me ten odkaz v prispevku normalne funguje..hm. No ale tak staci jit na youtube a vyhledat.. Je tam vice verzi.. Ja mam nejradeji asi tu, kterou dirigoval L. Bernstein.
No tak ano, velharticky hrbitovni kostel je legenda, opredena tajemstvimi.. A je ponekud sesly..ale tim vlastne strasidelne krasny..
Dik za odkazy!
No, zatím je listopad. alespoň tady, pěkně teplý, včera přes noc nějakých tuším +14, dneska jsme měli mít nejvíc okolo +11 +12, a realita, dolezli jsme na +14,7.. nějak jsme pořád výše, než se předpovídá.. Teď jsem venku potkal děcka na kolech, kraťasy a krátký trika, zpocený jak vo žních.... no snad se to umoudří alespoň do průměru..
palma
Na zahradě je listopad vysloveně sázecí období (cibule, petržel, mrkev, salát, česnek) a zároveň se sklízí (celer, mrkev, pekingské zelí), lehký mrazík při slunečnu bude popravdě příjemná změna, nakonec tady zalilo pěkných 10 mm, když do konce listopadu nekápne, nikomu to vadit nebude.
Tak nevím, jak tomu bylo jinde, ale my dnes zaznamenali 1. přízemní mráz letošní zimy, ve 2 metrech bylo 1,1 °C, ale listí stromů bylo namrzlé, stejně jako stříšky od úlů či slepičí kurník. Na zemi se jinovatka nevytvořila, asi ještě není dostatečně prochlazená zem. Zároveň se mi kouřilo z kompostu z navozeného listí, organismy poctivě makají. Ráno bylo úplně jasno, ale s východem slunce se sem od JV začala nasouvat inverzní oblačnost, která během půl hodiny pokryla celou oblohu, nyní je kompletně zataženo deklem, těšil jsem se na sluníčko a ono asi prd, ani ten ranní paprsek nebyl, zrovna když se to chystalo vylézt, tak na JV vyjel první mrak.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.