Diskuse o počasí Zima od 19.11.2018
F4 Počasí se nikdy neodvíjelo, podle toho jak kdo si myslí, co a kdy by mělo být.Když se Atlantik prosadí, tak prostě bude...Vaše přání ho zajímat nebude.
dawe GFS ukazuje , že si není jistý, jak bude situace pokračovat, mám dojem, že to ještě desetkrát změní od východu na západ.
Prudke ochlazeni na prelomu tohoto a pristiho tydne uz je temer jiste...Denni teploty spadnou na hodnoty lehce nad 0, nocni lehce pod 0, objevit se mohou i snehove vlocky...Nejake velke uhrny ale od SV sotva prijdou...Dulezite ale je, ze pocasi a teploty se konecne vrati do normalu pro polovinu listopadu...
Co bude dale je ve hvezdach...muze se zase oteplit nebo to muze pokracovat...o situaci za 7+ dni, ktera se meni kazdym vystupem, rozebirat nebudu, hlavni je, ze nas za par dni ceka konecne normal, protoze ten zacatek listopadu byl fakt extrem...
dawe Jisté to není, ale i na konci posledního výstupu GFS je vidět přísun teplého proudění.Studený vzduch bude brzy vyplácán a epizoda vpádu od SV skončí.
Poslední výstupy modelů daly slušné srážky na 21.11. Jednalo by se o TN vyvolanou studených vzduchem, který by doputoval až do Středozemního moře a která by postupovala potom směrem na sever. Tak snad to vyjde. Já to chladno beru, ale musí to být se srážkami. O holomrazy v listopadu nestojím. No vlastně ani nikdy jindy..
Ale ty středomořské tlakové níže jsou mrchy a její dráha se ještě v modelech několikrát změní..
Dobrý je aktuální výpočet GFS, je to sice totální scifi, ale kdyby to vyslo, nijak by mi to nevadilo. Byl by sníh, a tak by tuhé mrazy ničemu neuškodily. Ale asi všichni víme, že nemá smysl brát takto vzdálené předpovědi nějak vážně. Evidentní ale je, že v nejbližších dnech se bude pozvolna ochlazovat a počasí se tak mi minimálně dostane k průměru. Mimochodem u nás ještě nemrzlo, i když už k tomu bylo několikrát velmi blízko, paradoxně nejblíž v září, tak jsem zvědav, kdy ten první mrazový den zimy 2018/19 dorazí.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.