Diskuse o počasí Extrémně silný vítr 29.10.2017
Na střední Moravě opravdu extrém za mě silnější vítr než Kirill, něco takového tady nepamatuju. Hodně polámaných stromů, všude hasiči, dost uzavřených silnic. Bohužel už sem viděl i dvě částečně stržené střechy, zrovna u hřbitova,kam jsme chtěli jít, takže jsme to raději odložili. Elektrika nejde cca 3 hodiny, předtím střídavě vypadávala a šla. Za mě tedy výstraha naprosto v pořádku. Nárazy větru zjistím, jak budu doma, ale jsou evidentně dost přes 20 m/s.
U nas cca 10:30 slusne narazy vetra, potom zoslabol prestal dazd, teraz 15:30 silny poriadne , Piešťany
Tak konečně naskočila elektrika. Maximální náraz máme 24,1 m/s, Daviska mi to ukazuje jako 87 km/h. Je to pro mě nový rekord a to dost výrazně, až dosud jsem měl rekord 18,3 m/s. Vzhledem k tomu, že tento vítr zde už napáchal dost velké škody, nechci si ani představovat, jak by to vypadalo, kdybychom šli 100 km/h. Teď už se zdá, že vítr nepatrně slábne. Nárazy ale stále dosahují síly až 20 m/s.
lukaskicz
Jo to kdybych věděl. Ale posledních minimálně 10 let u nás elektrika díky klasické vichřici nikdy nevypadla, vždy to bylo jen v případě bouřky. Takže u nás naštěstí výjimečná situace.
Tak u nás a podle hlášení událostí na HZS nejhorší situace v MSK nastala po 14 hodině kdy se vítr změnil na Severozápadní až Severní, takže nás přestal Praděd krýt. Co jsem naměřil tak nejvíce 22m/s. Pak jsme už jeli likvidovat stromy tak nevím jak foukalo potom. Z vysílačky jsme slyšeli i o stržených střechách v okolí. Proud jde v poho celý den.
No tak konečně mohu napsat, u nás ve Hřebči na Kladensku fakt síla, celkem jsme byly 9 hodin bez proudu, to se nestalo ani u Kyrilla, ten byl, ale ještě u nás silnější, ale daleko od něho to nemělo, v obci, jsou místy polámané či vyvrácené stromy a viděl jsem i pár lehce poškozených střech, ale možná jich je více, ´vše jsem neprošel do lesa se chystám ve středu, jsem zvědav kolik polomů objevím kolem poledne jsem byl přímo v sousedním městě Kladně a viděl jsem tam několik i silně poškozených střech, no řekl bych že je to asi třetí nejsilnější vichr u nás co si pamatuji 1 větrná bouře v březnu mylím, že roku 2005 to byl opravdu extrém ten řev na to nezapomenu bylo to celou noc max nárazy podle hluku mohly být cca až 150km/h, Kyrill 133km/h a dnešní Herwarth cca 110-115km/h
U nás to řvalo také hodně, ta šílená síla, když se vítr opřel do země. Jako by ten zvuk klesl o oktávu, o to to bylo děsivější. Bohužel jsem to nejhorší prospala po noční.
U nas nesel proud skoro 11hodin a nektere mista na pardubicku nejde do ted jinak narazy byli kolem 110km/h
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.