Informace od ČHMÚ: V sobotu bude zesilovat vítr, na horách na severu už bude mít i 70 km/h. Vrcholit vše bude ale v neděli, kdy i v nížinách bude v nárazech dosahovat asi kolem 100 km/h,oj. až 125 km/h na horách až 160 km/h, oj. až 180 km/h. Navíc bude nad 600 m.n.m, večer nad 500 m.n.m. sněžit a na horách se budou tvořit místy sněhové jazyky.
ČHMÚ dokonce vydalo v pátek výstrahu: extrémní stupeň nebezpečí na extrémně silný vítr od půlnoci do 19 hod!!!
Jak silný vítr v nížinách bude podle vás v neděli v nárazech foukat?
méně než 75 km/h
1 (3 %)
75-90 km/h
4 (14 %)
90-105 km/h
14 (48 %)
více než 105 km/h
10 (34 %)
Celkem hlasů: 29 Hlasování v anketě bylo ukončeno.
Podle nejnovějších výstupů modelu ICON (GFS nemá cenu sledovat, vůbec nebere v potaz orografii) to bude nejsilnější v dopoledních a brzkých odpoledních hodinách na východě Čech, na Vysočině a na západní Moravě (pokud se bavíme o nížinách). Tam vítr velmi pravděpodobně přesáhne v nárazech 100 km/h. Jinde v Čechách a na Moravě bude vítr v nárazech dosahovat rychlosti 75-95 km/h.
Přátelé, tato výstražná informace není nic odfláklého, předcházely jí obsáhlé konzultace se všemi pobočkami ČHMŮ ve všech krajích! Extrémní stupeň se nikdy nevydává jenom tak pro nic za nic, jen v opravdu vážných situacích. V neděli můžeme čekat plošně 120 - 130 km/h, na horách 160 a na návětří a hřebenech krušných hor kolem 180 km/h!!! Většina tu v anketě hlasovala pro 90 - 105 km/h jako nejsilnější vítr v nárazech, ale to bude pro tentokrát spíš na těch nejméně větrných stanicích. Berte tuto situaci prosím vážně, ztráty na životech nejsou nutné, i když nějaké jsou bohužel asi nevyhnutelné už proto, že u nás vichřice, která by pročistila staré nemocné stromy, dlouho nebyla. Bděte, necestujte a nehrajte si v neděli na lovce bouří, život je cennější!
kerim Asi už o moc ne, ale kdo ví, dva dny dopředu to zcela přesně člověk neodhadne. Oproti včerejším výstupům modelů mi přijde, že na některých místech se ta rychlost větru mírně snížila, ale v následujících hodinách se může stát pravý opak. Rozhodně doporučuji situaci průběžně sledovat.
Já jsem dopoledne hlasoval pro 3. variantu, ale teď, po nových výstupech a vydané výstraze, bych se spíše klonil k variantě více jak 105 km/h. Osobně si myslím, že nedaleké Kocelovice, jejichž meteo stanice je na kopci, naměří i okolo 120 km/h. Jen pro zajímavost, můj rekord je z 25. června 2016 (měření od října 2012), činí 90 km/h (jsem zde chráněn stromy ze SZ a S) a kocelovický rekord 147 km/h byl naměřen při orkánu Kyrill v lednu 2007.
Výstraha ČHMŮ mi přijde přehnaná, nárazy v nížinách nepřesáhnou 110 km/h. Na horách to bude samozřejmě něco jiného, ale tato situace mi nepřijde až tak výrazná, že by stála za vydání nejvyššího stupně. Byly zde i mnohem výraznější situace, jako Kyrill v roce 2007. Tehdy byl tlakový rozdíl mnohem větší a nárazy měly dosáhnout až 150 km/h v nížinách. Ve skutečnosti byly nárazy v nížinách o dost menší, mezi 110-130 km/h, ale stejně to byla ohromná síla.
Otakar Salaj Nestrašte zde s katastrofickými scénáři, k něčemu takovému nedojde. Kde jste navíc přišel na to, že v nížinách nárazy plošně přesáhnou 120-130 km/h? Většina modelů předpovídá nárazy od 90-105 km/h a jediný, kdo přehání, je Aladin, to je ale u něj normální. Tato situace není nijak extrémní, pouze bude silně foukat.
Frantis95 Ta výstraha je trochu přehnaná.Hlavně na JZ Čech kde by měl být spíše 2 stupen nebezpečí.Protože nejsilnější vítr by měl být na S Čech a na Vysočině.
Podle mě ta výstraha není zas tak přehnaná, meteorologové vědí přece co píšou Vítr zasáhne celou ČR a nárazy budou přesahovat v nížinách 100 km/h, nejvíce 115-120km/h.Toť můj názor.
Chtel jsem toto tema puvodne zalozit, ale vedel jsem, ze to nekdo udela za me... Myslim ze se to za 2dny uz moc razantne nezmeni...zene se na nas po 3 tydnech dalsi orkan a asi se zaradi mezi nejsilnejsi orkany v historii nasi zeme...
Frantis95 Konečně někdo, kdo zachovává chladnou hlavu a hned nestraší. Silný vítr bude, určitě to bude jedna z nejsilnějších tlakových níží za posledních pár let (minimálně co se týče plochy, kterou zasáhne), ale 120 km/h v nížinách bude naměřeno spíše ojediněle, rozhodně ne plošně. U nás v Praze to na třetí stupeň nevidím, spíš na ten druhý. A jak již bylo řečeno, Aladin u front vždycky přehání (i v nížinách), takže nakolik se jeho předpověď naplní, bych s jistotou neříkal.
Tomamir Orkán to bude nad nějakých 120 km/hod ne? vy píšete nad 105? Jen mě zajímá jak to je tedy Jinak já si nemyslím, že se zařadí mezi nejsilnější v naší zemi. A myslím si, že pro jižní Moravu je 3 stupeň možná také přehnaný, ale necháme se překvapit. Osobně si myslím, že to bude někde okolo 70-80 km/hod u nás...
Tomamir Orkán Xavier zasáhl zejména polsko a hřebeny Krkonoš, jinde v ČR byl vítr o dost slabší, např. Praha Ruzyně jen 79 km/h. Musíme brát v potaz nárazy v nížinách a ne na hřebenech Krkonoš, kde nikdo nežije. U nás by to znamenalo že první by byl Kyrill-2007, druhá Emma-2008 a třetí Niklas-2015. Jako bouře s nejsilnějším větrem však pro mě zůstává Derecho ze 4.8.2013.
Frantis95 Ale ja nerikal nejsilnejsi narazy vetru v Praze-Ruzyni Ani nejsilnejsi narazy v Jablonci... To by mohl rict kazdy ze Kyril byl hovinko, protoze napr. v Brne zafoukal jen zimni vanek...Jde o nejsilnejsi narazy zaznamenane na uzemi CR...To je myslim vic nez vystizne...
igor127 To nad 105km/h jsem myslel, ze jsem hlasoval pro "narazy i v nizinach nad 105km/h"...radsi tam tu formulaci trosku upravim, uznavam ze to nebylo moc srozumitelny...