Nový Bor má po bouřce značné škody: https://www.facebook.com/photo/?fbid=3798740153751... Stromů je tam popadáno hodně.
Diskuse o počasí Potenciální vlna veder a bouřková situace od 31.7 do 8.8.2026
V Praze dnes bouřky ano, ale na většině území Prahy z toho byl déšť jen velmi krátký (pár minut), slabý nebo neměřitelný. Jak psali jiní, bouřkové oblaky měly základnu velmi vysoko nad zemí.
Pocitově (je to jen můj dojem, opravte mě pokud se mýlím), se většina vodních kapek ve sloupci suchého vzduchu pod základnou odpařila, dříve než stihla dopadnout na zem.
U mě v Dejvicích symbolická zálivka 2mm. Ale blesky pěkné.
Střih větru za hranicemi mělo specifické vysvětlení. Ve výšce prostě foukalo rychleji od JZ, ČR byla pod tím, proto se bouřky rychle zorganizovaly. Ohledně CAPE, v Sasku byl větší rosný bod a o trochu nižší teploty, to je celý. V čr bylo rozpáleno a sucho, proto bouře produkovaly velmi silný vítr.
Myslím že nějaká stanice v Mostě měla 87 km/h naráz větru a asi ji i věřím když padl strom u Rica a dva lidi se pořád hledají u jezera...
A proč bavorsko nic...nevim, asi tenké cin + absence spouštěcího faktoru takže konvekce u země neměla takovou sílu udělat bouřku.
V Čechách asi už pomohla konvergence. Nejsem doma abych se na to pořádně koukl takže jen moje tipy.
Francois
Bude v tom hrát roli asi i letošní extrémní sucho. Pokud si představím nějaký jiný rok, který je srážkově nadprůměrný a očekává se tvorba bouřek, nejspíš budou ty bouřky plošnější, na více místech.
Takhle při tomto extrémních suchu to pak prostě vynechává širší oblasti. Pokaždé když se čekají nějak bouřky, je vidět, že to prostě tak nejede, jak to bylo jiné roky. Letos je třeba 10 bouřkových situací a 10 bouřkových dní a je vidět, že je to v průměru slabší, než jiný rok, kdy se bouřkám více dařilo.
Za mě je letošní bouřková sezóna prostě slabá a celkově mírná. Samozřejmě lokálně se vždycky nějaká extrémní bouřka a supercela vyskytne, to je každý rok, ale v průměru slabota.
Často se dařilo bouřkám například po plošném trvalém dešti, když byla většina ČR čerstvě zalitá - to je letos sci-fi. Letošní rok prostě jede jen „suché" bouřky, prostorově omezené, je to prostě takový ten pouštní typ... nebo polopouštní.
No a jaké jsou výsledné úhrny?
Vyloženě vysoké srážky 20+ mm má jen opravdu velmi málo lokálních míst. Nějaká smysluplná zálivka, která by řešila sucho? Stěží. A takhle furt dokolečka.
No a když už je řeč o suchu. Podle intersucha to vypadá na další letošní peak. Předpověď na 13.8. má nejvyšší rozšíření extrémního sucha letos - ale v podstatě už tomu tak nevěřím jako dřív. Můj názor je teď takový, že extrémní sucho už je asi tak na 100% území republiky a nic jiného není možné...
Letos je to utržené ze řetězu total, nejvíc co kdy bylo v historii. Člověk jen vyjde ven a každý druhý strom vypadá dost bídně, zvadlé nebo hnědé listy, nebo žádné a tráva z 90% hnědá úplně suchá. Něco takového tu dlouho nebylo.
Jo možná někde na Ostravsku spadlo nedávno nějakých 30-40 mm, ale stejně... Furt lokální bouřky, furt vysoké teploty, žádná ideální zálivka.
Thundery15
Jo musíme to nějak přežít. Příští rok už chci mít klimatizaci v bytě. Letos jsem zjistil, že se to nedá. Bez klimatizace to je celkem hard...
Tak snad to nějak uteče a bude už chladnější podzim. Bohužel se trochu obávám, že ještě v září budou tropy, jako umí často být... kdyby aspoň bylo pod 30°C a o něco chladnější noci - vlastně bych to bral hned i když by bylo třeba 28°C v maximu a vlastně na září dost teplo.
Bohužel i v září ještě umí být celá řada tropických dní... Když si vzpomenu třeba na rok 2024 před povodněmi byla fakt ultra hard vlna veder...
Ty bouřky v Německu u Ulmu mají šanci dorazit alespoň jako déšť?
To sucho je ale začarovaný kruh, to by muselo celý jaro pršet a být extrémě nasycená půda aby šli bouřky, jak jde sucho tak jde čím dál méně bouřek. To by muselo týden pršet alespoň s úhrny kolem 25-30dbz aby se to stíhalo vsakovat
AuraPočasí
Je to tak. Manželovi je skoro 80 let a mně se před dvěma lety povedlo v létě doslova ukecat firmu, aby nám doma splitovou klimu nainstalovala do týdne. Myslím, že jinak by to nedopadlo dobře... jako fakt.
Dtto v naší účetní kanceláři. V tom vedru se bez klimy prostě pracovat nedá (Zákoník práce praví 27°C max.).
Prostě žádná sranda, tohleto.
Mára 7
Třeba včerejší odpolední bouřky na pomezí středních a JZ Čech Aladin nedával. Až do 5 odpoledne nic být nemělo. Realita...
Na zítřejší den předpovídá CHMI pro Plzeňský kraj 3-10 mm, v bouřkách kolem 20mm. Aladin na to zas nevypadá.
PS: Vlkonice v Pošumaví nyní 24,0C a Kocelovice 24,4C. Na druhé ze stanic již TN v letošním roce.
Tentokrát nás bouřky minuly, včera rekord za dobu co jsme 34,7.
Ale ten zlom o svaté Anně je znát, rána jsou příjemná a večer už to trochu chladne. S tím červnovým vedrem, které se trefilo do nejdelších dnů, to nejde srovnávat.
Rána jsou příjemné jak kde podle větru. Dnes zajímavá situace, ve Strážnici asi moc nefoukalo, protože to tam brzy kleslo k 22 a následně až pod 20, i v Sudoměřicich se to drželo dlouho okolo 28 a po 1 ranní kdy se utišil vítr to šlo rychle k 21-22, kdežto nedaleká stanice v Holíči na SK celou noc drželo 25+ (tu stanici mám blíž, asi 2 km, takže u nás nic moc). Očekával bych že první dvě, které jsou blíž k Bílým Karpatům budou fenovat s držet teplotu vysokou celou noc, kdežto holič ten tam ty kopce moc nemá.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.