Peter Sedlák 1
Díky za reakci..
CIN měl být dle modelů kolem nuly, v Bavorsku i u nás..
Nicméně z té sondáže je vidět, že tam byl vyšší..
Mě fascinovala ta konstantní , ostrá hranice po celý den mezi nekonvekcí na Šumavě a v Pošumaví a konvekcí o pár km dál do vnitrozemí.
Celé odpoledne ta hranice inhibice a konvekční aktivity byla konstantní..
Diskuse o počasí Potenciální vlna veder a bouřková situace od 31.7 do 8.8.2026
charlie
Může to být tím. Proto jinde, kde je nemají tohle rozhodně nezažívají. A nebo ti, kteří jsou od nich dostatečně daleko. Není možný, aby každá fronta dopadala furt stejně jak přes kopírák a být to jen náhoda.
Jinak ten balík z Bavorska o půlnoci totálně chcípnul jen přešel hranice. Jediný, co z toho zbylo byl zase ten otřesnej horkej vichr jako minulý týden.
Ondris
Přesně tak. Už po té včerejší bouřce se stejně nic moc nezměnilo, bylo po zbytek dne i celou noc horko, dusno .. v baráku máme vlhko, nedýchatelno, nevyvětratelné horko.
Pak se chci uklidnit pohledem na výhled počasí a norové ukazují nekončící vedra, takže chvíle naděje na ochlazení mizí (zatím).
Dokáže mi někdo vysvětlit, jak to že ve Strážnici bylo minimum pod 20 stupni (už před půlnocí tam bylo 23) o pár km vzdálené Sudoměřice měli okolo 21-22 (tam cca do 1 rána bylo 28) a o 3 km vzdálená Slovenska Skalice měla dle SHMÚ minimum 28,4. Na pár km, tak velké rozdíly? Vzdušnou čarou ani ne 10 km...
Neslyšel jsem náhodou včera že dnes mají být ty samé bouřky jak včera? Teď koukám na předpověď a 0.1mm, to snad neeee
F4
Aby pak zase nepřišla dlouhotrvající výrazná tlaková níže, která přinese extrémní úhrny srážek a povodně (viz 2024). To opravdu nechceš a nelze to ani kvůli takovým extrémním teplotám vzduchu i moří vyloučit.
TočenáDvanáctka
Myslím, že sucho je teď tak obrovské, že ani tlaková níže a extrémní úhrny srážek podobné těm ze září 2024 by povodně nepřinesly, maximálně by to na pár místech vystoupalo na 2. až 3. SPA a přírodě / podzemní vodě by to velmi pomohlo na většině území Čech i Moravy ...
18st rano neni nic k vetrani, protoze je 90% vlhko ten hnus jen nazenes do bytu, kde je furt vedro. Musel by byt suchy vzduch a rano +12, coz byvalo zcela bezne. I jednociferna ranni minima byvala v cervenci naprosto normalni. Kdyby byla rano kosa, vedra by se daly zvladnout. Tohle mokro ala Miami je hnus...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.