Diskuse o počasí Potenciální vlna veder a bouřková situace od 31.7 do 8.8.2026
Na těch Německo Polských hranicích se rozjel vyloženě bouřkový komplex MCS jako z učebnice... Zatímco v Čechách to bylo rozdrobené po jednotlivých jádrech.
AuraPočasí
Tyhle obecné řeči jsem přesně nepotřeboval.. Podmínky, nepodminky, omg
Konkrétní věci.., co tam byl ten silný inhibitor a v případě Pošumaví už o 5km vedle nebyl..
Ta hranice byla velmi ostrá..a ČHMÚ ji vytyčil stupněm výstrahy 2. A zcela trefil i to, že dal vedle dvojky nulu, žádný postupný přechod přes stupeň 1..
Když nemáš co, raději nepiš nic, děkuji .
Bavorsko bylo úplně hluché, pár přeháněk za celý den, co se rychle rozpadlo..
Alpy jsou jiná kategorie, to bych sem nepletl...
Francois
Musel by mít člověk větší znalosti, projet si podrobně modely a brzy bys tam nějaký důvod našel. Takhle jen tak říct to je těžký. Možná vlhkost? Možná fén? Já fakt nevím proč v Bavorsku nic nebylo.
Ale jenom k zamyšlení, že bouřky málokdy zasahují širší regiony, prostě se mají tendenci soustřeďovat do některých oblastí, zatímco jinde nic není.
Člověk nemůže čekat tvorbu bouřek na obrovské ploše přes několik států najednou. Tohle se stává spíše vzácně když je výrazný střih větru a tvoří se rozsáhlé komplexy. Dnes šlo spíš o bouřky z tepla.
AuraPočasí
Ale jenom k zamyšlení, že bouřky málokdy zasahují širší regiony, prostě se mají tendenci soustřeďovat do některých oblastí, zatímco jinde nic není.
Ale tohle všichni tak nějak víme..to jsou obecné věci..
Ty ses tu dneska divil, že ČHMÚ dal dvojku vedle nuly..
Ale trefil to úplně přesně, byla to ostrá hranice..
Já modely projížděl, ale žádný takhle výrazný rozdíl v podmínkách jsem nenašel..
Ale jsem jen amatér, určitě jsou borci, co to ví přesně, nebo přesněji..
Jejích odpovědi by mě zajímaly..
Francois
Já bych viděl ten důvod v samotné situaci a synoptice, která mi přišla nevýrazná. Kde vlastně ležela studená fronta? Jak se pohybovala? Podle mapky proudění bych prostě řekl, že jsme byly v teplém sektoru a studená fronta byla docela daleko na západ - to je situace, kde se dají čekat bouřky, protože je o něco vlhčí vzduch a anticyklona ztrácí vliv.
Jenže mi to přišlo nejednoznačné. Když jsou jednoznačné bouřkové situace, člověk hned vidí příčinu. Prostě nejednoznačnost celkově.
Když se podívám na teplotní gradient v hladině 850 hPa, působí to dost nejednoznačně. Vlastně by se dalo říct, že dnešní bouřky byly tak trochu na teplé frontě nebo vně - fakt nevím. Tyhle situace jsou ošemetné, protože není nic vyloženě výrazného, co by člověk hned viděl a poznal.
Jak má tyhle bouřky člověk popsat? Když to působí tak trochu jako z tepla a zároveň trochu i frontálně.
Dalo by se říct, že ty bouřky se tvořily v rámci nějakého teplotního rozhraní (v jeho teplejší části), které se v příštích dnech posune víc k východu.
Nevím co chybělo na Šumavě, ale je dost zajímavé, jak mnohonásobný rozdíl v podmínkách ukazoval dnes např. Icon mezi ČR a příhraničními oblastmi v Německu a Polsku. A očividně to i vyšlo, s tím jak ty bouřky u hranic tak rychle zmutovaly tak musely opravdu narazit na ty lepší podmínky.
Negan
Tak to je celkem dobrá mapa no... To bude asi střihem větru. V ČR nízký, za hranicemi vysoký. A střih větru hraje velkou roli právě ve formování bouřkových komplexů.
Nebude to jen střihem větru. I CAPE je za hranicemi najednou vysoké, zatímco v ČR nízké. Něco takového jsem snad ještě neviděl.
Vypadá to, že Česká kotlina dokáže významně ovlivňovat bouřkové podmínky. Zřejmě jsme tu prostě taková díra obklopená horami, co tu drží často inverzi.
Chmelson
To jo. Praha je vlastně dost velká, takže se stává, že část Prahy má bouřku, liják a část Prahy ani kapku a všechno to jde kolem dokola. To je ovšem úplně běžné...
AuraPočasí
Negan
Žádná teplotní hrana mezi Šumavou a Brdy nebyla, ani mezi Čechami a Bavorskem..nic.
Sasko mělo vysoké CAPE, to je jiná písnička, ale.. Mě jde hlavně o to Bavorsko a Šumavu, Pošumaví.a na hranici Pošumaví ta ostrá hrana směrem k S.. přitom..
Srovnatelné podmínky napříč v celém pásu, aspoň zdánlivě, až ke Krkonoším, Cape, střih, teploty, tlak, rosné body ..
Ale z něčeho ty výpočty museli vycházet, že daly vcelku ve shodě, že Bavorsko, Šumava, Pošumaví nic.. A tam kde dnes bouřky byly, tam je i dávaly, včetně té ostré hranice výstrahy ČHMÚ ..2/0..
Tohle bude prostě suuhra ještě dalších faktorů.. ale jakých..?
Pěkný bouřkový systém se z těch našich bouřek udělal v Polsku. Stejně je zajímavé, že i přes takto vysoké základny a horší podmínky se u nás iniciovaly. Sem to ještě stihlo vyšplhat na slušných 39,4°C než přišla oblačnost z bouřek. Nakapalo 0,3 mm. Zítřek je otázkou, energie bude hodně, ale modely toho mají ještě méně než dneska včetně Icon-ruc, který dnešek trefil. Podle mého se dle něj řídilo i ČHMÚ.
F4
https://www.facebook.com/groups/927890521190431/po...
Je to přinejmenším k zamyšlení.
Na trojmezí to hezky zesílilo na pěknou MCS, nyní se v Polsku východně od toho tvoří další jadérka. Dneska na tom byl nejhůře asi globální model ICON, který měl dnešek úplně bezesrážek, i GEM to odhadl lépe než on a to celkem přesně na jeho rozlišení a jeho celkovou úspěšnost.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.