Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Vlnu veder přeruší studená fronta, zítra teploty klesnou

Diskuse o počasí Potenciální vlna veder a bouřková situace od 31.7 do 8.8.2026

# 09.08.2026, 13:42

Také jsem byl teď na jihu Moravy u Rakouských hranic a to sucho tam je extrémní. Místy to vypadá jak vyprahlá Řecká nebo Španělská krajina, než Česko. A výhled extrémní bez srážek...

1153
# 09.08.2026, 14:04

Mr. Lightning
Ano, potvrzuji. Znojmo v úterý

12
# 09.08.2026, 14:51

Blateňák
Nevidim nic neobvykleho, tahle je to skoro vsude na SZ od Prahy. Nekde zelenejsi, nekde jako pulka rijna, sucho je skoro vsude v CR.

Celkem legracni je jina vec, v roce 1947 bylo podle dobovych zprav velke sucho a neuroda. A kdyz se clovek podiva tady u Prahy, proti dnesku to byla uplna vlhka pohadka. Vyrazne ledova zima, plno snehu, reativne porad vlhke jaro i v lete obcas zaprselo a bylo mnohem chladneji. A ted je diky globalnimu obchodu zradla vsude dost....

https://www.in-pocasi.cz/archiv/praha_kbely/?&...

# 09.08.2026, 17:16

TheRealStormCZE
Na jižní Moravě a SZ extrém. Na JZ ČR to také stojí za to. Viz fotky od Blatné v příloze - pravda, je tu trochu znát, zda se konkrétní pastvina, pole, stromy nachází na pahorku či dole v údolích.

10
# 09.08.2026, 17:36

To Znojmo mě překvapilo, čekal jsem po těch všech vedrech, které jsou obzvlášť tam naprosto mimořádný, mimo tabulky, jak ze scifi z 60. let- že to tam bude vypadat hůř. A to ještě v souvislosti s tím, že na fotkách jsou kopce se skalnatým podložím. Jasně, vrcholky kopců a zátočina v pozadí je brutálně proschlá (stromy uschly), ale celkově je tam ten vibe ještě ucházející.

Tady u nás stačí jen aby byl jen náznak skály někde v kopci a polovina dřevin v okruhu 200 m je zdechlá. Nedej bože, že je tam skála pod těmi stromy všude, to je pak totálka. Říkám si čím to je, na Znojemsku bylo vedro výraznější a mnohem déle. A loni to tam srážkově taky nebyla žádná hitparáda, ale asi to furt není taková Sahara jako Domažlicko posledních 19 měsíců. K dnešnímu dni, dosahuje deficit už úplně obludných skoro 500 mm. To je jakoby za poslední rok a půl, rok nepršelo.

14
# 09.08.2026, 20:52

godlike
Žrádla je dost, protože se hnojí. Zjistěte si čím a odkud a z čeho.
Kdyby nebylo těch hnojiv, tak žrádla tolik nebude. Také je to šlechtěním odolnějších a více výnosných plodin.
A ano, také globální trh umožňuje vykrývat různé problémy po světě.

# 09.08.2026, 21:13

Třemšín
JZ, od Domažlicka přes Klatovy až po Sušici je naprostý extrém.. Tady už se do vesnic vozí cisterny s vodou, studny prázdné, v Sušici čerpají a upravují na pitnou vodu z Otavy, protože s městských kohoutků mnoha lidem už nic neteče (jenže v té řece už taky není moc z čeho brát) , potoky a řeky katastrofa..
Jelikož Pošumaví je vrchovina 450-700mnm , místy k 800mnm, lesy na svazích už těžce schnou, už i statné stromy, duby, javory, jeřáby, atd..Kopce jsou hnědé..
Žatecko, Mostecko, Chomutovsko je na tom aktuálně ještě lépe, v týdnu jsem tam byl..
Teď víkend jsem strávil na Karlovarsku.. zelená oáza, neskutečný.
Tady je letošní deficit už 250-260 mm..
S loňským rokem to už je kolem 400mm...
Šumava nám s vodou už nepomůže, ani lidem ani potokům a řekám, nemá vůbec z čeho...

92
# 10.08.2026, 07:12

Aladin ty dnešní srážky postupně mazal a mazal, až z nich nenechal v podstatě nic. Ostatní modely jsem ani nesledoval.
A ani zdejší bouřkofilové na dnešní situaci nijak nereagují..

116
# 10.08.2026, 07:35

spurdo
No něco málo tam má tak nějak rozházené.

# 10.08.2026, 08:57

Ano, ano. Aladínek dokáže bouřkomila nejprve pořádně navnadit, namlsat. A každým blížícím se výstupem maže a maže, dokud neutřeme všichni nudličku. Je to výsměch! :(:zz:

# 10.08.2026, 09:09

Dnešní situace o ničem, jen výměna tlakových výší. Odpoledne pár přeháněk a možná slabých bouřek. Extrémně suché počasí bude dál pokračovat. Letos zde už zde 21 tropických dnů, průměr je 5 :zz: a další budou ještě do konce srpna následovat.

13
# 10.08.2026, 09:55

Francois
Potvrzuji. Byl jsem na víkend u kamaráda na chalupě kousek na západ od Horažďovic a je to tam strašné. Louky vypadají jako žluté savany, na slunečných místech prakticky všechny stromy již shazují listí. Kukuřice zaschlá a neroste.. Škoda že jsem to zapomněl vyfotit ale opravdu je to tak.

6
# 10.08.2026, 10:37

Francois
Také potvrzuji, že i zde u nás je to sucho extrémní a tvá slova mi potvrdil kolega z práce, který je od Horaždovic.. Jestli za červenec přímo zde u mě napršelo během tří deštivých dnů v měsíci dohromady 9 mm srážek, tak je to moc a to nepřeháním. My bereme vodu z vodní nádrže Nýrsko a ta nevím jak je na tom, ale asi taky žádná sláva, protože hodně lidí v okolí má průjmy, zvrací, takže chemie v tom vedru jede na plné obrátky. Macinka by potřeboval nakopat do prdele za svá slova a facka jak od Macka by byla bonus navíc

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.