Třemšín
Asi jo. Napadlo mě to samé, ale až chvilku poté, co jsem odeslal příspěvek. Prostě ta výstraha čeká tvorbu velmi silných bouřek v podhůří Šumavy, zatímco na Šumavě nečeká defakto nic.
A směrem na sever se ta oblast bude jakoby zužovat a bouřky budou přecházet do silných. Ale trochu pochybuji, že se to přesně trefí podle výstrahy a okresů.
Stačí když se jedna bouřka vytvoří trochu jižněji a může být velmi silná bouřka v okresu se zelenou.
Diskuse o počasí Potenciální vlna veder a bouřková situace od 31.7 do 8.8.2026
Horkeypes
Tak to snad ne... Že by to bylo takto velké?
No dnes mám volno, možná půjdu na stormspotting...
Tak zase lepší toto než kdyby hodili přes půlku ČR žlutou nebo oranžovou. Každopádně v Pošumaví první věžičky, ale nedivil bych se kdyby chcíply vedrem jako já. Je to šílené.
V Čechách se ale odpoledne a večer bude místy tvořit vertikálně mohutná kupovitá oblačnost, se kterou dorazí lokální přeháňky a bouřky. Ty můžou být zejména v severozápadní polovině Čech ojediněle silné, zejména s kroupami a silným větrem s nárazy až 80 km/h. Působit tak lokálně může škody. Zítra se objeví přeháněk a (ojediněle i silných) bouřek více a hlavně v Čechách se o pár stupňů chladí.
Znamená to teda že bouřky budou i mimo výstrahu?
Horkeypes
Pokud by ta předpověď ICON-RUC vyšla, v podstatě tady v Praze můžeme čekat v odpoledních hodinách od JZ náběh kompaktních silných bouřek - přijde mi to jako sci-fi.
Vážně?
Třemšín
Už teďka vidím z okna první cumuly v dálce směr JZ. Podle všeho jsou přesně nad Brdy. Bude to hodně vázané na orografii.
Já tomu moc nevěřím, nevím, jak někdo psal proudění je úplně jiný a nebe je pod takovou polodekou, takový zašedlý a extrémní sucho, ale i tak se nacházím na začátku té přísnější výstrahy takže moc dnes neočekávám, no ale i tak může něco překvapit 🙏🏼 podle mě vše půjde středem výstrahy a jak to půjde k severu bude to ztrácet na síle a tu bude deštík a občas blesk. Dám vědět večer jak to dopadlo.... Ale nikdy to nemělo takovou sílu aby něco uspořádanějšího došlo až sem, Česká Lípa je v takovém ďolíku a všude kolem jsou kopce takže tam se to vždy zastaví a rozpadne nebo rozpojí a za Lípou zase spojí.... Nechci jednu 5minutovou extrémní bouřku a 5cm kroupy, chci slabší bouřku která bude ale trvat třeba půl hodiny aby se tu vše zalilo a pořádně ochladilo na noc aspoň
Nikdo nic na západě neměl ale něco tam zkouší myslím si že dneska SZ pojede
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.