Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na jihu Moravy může být až 40 °C, v Čechách později lokální bouřky, i silné - sledujeme on-line

Diskuse o počasí Potenciální vlna veder a bouřková situace od 31.7 do 8.8.2026

# 04.08.2026, 12:30

Třemšín
Asi jo. Napadlo mě to samé, ale až chvilku poté, co jsem odeslal příspěvek. Prostě ta výstraha čeká tvorbu velmi silných bouřek v podhůří Šumavy, zatímco na Šumavě nečeká defakto nic.

A směrem na sever se ta oblast bude jakoby zužovat a bouřky budou přecházet do silných. Ale trochu pochybuji, že se to přesně trefí podle výstrahy a okresů.

Stačí když se jedna bouřka vytvoří trochu jižněji a může být velmi silná bouřka v okresu se zelenou.

# 04.08.2026, 12:31

Horkeypes
Tak to snad ne... :D Že by to bylo takto velké?

No dnes mám volno, možná půjdu na stormspotting... :D

139
# 04.08.2026, 12:32

AuraPočasí
Taky se mě nechce věřit lol
Jak jsem ale psal já mu věřím, hlavně v rozpoložení srážek

2789
# 04.08.2026, 12:33

Tak zase lepší toto než kdyby hodili přes půlku ČR žlutou nebo oranžovou. Každopádně v Pošumaví první věžičky, ale nedivil bych se kdyby chcíply vedrem jako já. Je to šílené.

# 04.08.2026, 12:35

AuraPočasí
;-)

5
# 04.08.2026, 12:38

V Čechách se ale odpoledne a večer bude místy tvořit vertikálně mohutná kupovitá oblačnost, se kterou dorazí lokální přeháňky a bouřky. Ty můžou být zejména v severozápadní polovině Čech ojediněle silné, zejména s kroupami a silným větrem s nárazy až 80 km/h. Působit tak lokálně může škody. Zítra se objeví přeháněk a (ojediněle i silných) bouřek více a hlavně v Čechách se o pár stupňů chladí.
Znamená to teda že bouřky budou i mimo výstrahu?

# 04.08.2026, 12:39

Horkeypes
Pokud by ta předpověď ICON-RUC vyšla, v podstatě tady v Praze můžeme čekat v odpoledních hodinách od JZ náběh kompaktních silných bouřek - přijde mi to jako sci-fi.

Vážně?

# 04.08.2026, 12:44

No koukám na tu výstrahu,a bouřky by podle nich měly jít od Šumavy na sever, ale proudění je momentálně od jz k sv.Tak mi to přijde divný.Nebo se to změní?

# 04.08.2026, 12:46

AuraPočasí
Dovedu si představit, že bude bouřit v Černošicích, Radotíně, Říčanech - jednoduše JZ-J-JV od Prahy. Samotná metropole je s otazníkem - rozpálená asfaltová džungle bouřkám přát nemusí.

514
# 04.08.2026, 12:47

AuraPočasí
No, koukám do těch Čech.. a u Strakonic první minináznak, tak ať se Vám to v ČR trochu “rozjede”..přeju..

# 04.08.2026, 12:53

Třemšín
Už teďka vidím z okna první cumuly v dálce směr JZ. Podle všeho jsou přesně nad Brdy. Bude to hodně vázané na orografii.

232
# 04.08.2026, 13:01

Zapomněl jsem poslat kumuly ze včerejšího večera… tak krásny kumuly při západu Slunce jsem dlouho neviděl.

# 04.08.2026, 13:47

Takový mráček a hřmí z toho téměř neustále :D.
Teplota stále na 37 °C.

5
# 04.08.2026, 13:47

Nevíte někdo odkaz na emagram z Kummersbrucku? Čerpám z dat chmi a tam je půlnoční.. Tam než to někdo aktualizuje, tak je zítra..
EDIT: Omlouvám se všem na chmi, po aktualizaci naskočila nová sondáž :)

2
# 04.08.2026, 13:51

Tu výstrahu ČHMÚ (silné bouřky Praha a JZ od Prahy) chápu spíš jako výstrahu před poryvy větru (anglicky termín "outflow boundary"), něco podobné tomu co nastalo v noci z pátku na sobotu kdy byly dosti silné nárazy větru i z velmi vzdálených bouřek ...

# 04.08.2026, 13:59

Třemšín
Přesně tak, Šumava a její podhůří , tedy Pošumaví , dnes nemají mít vůbec nic..
Pošumaví určitě jako včera opět něco nastartuje, ale radovat se budou až dál ve vnitrozemí a směrem k Brdům..

# 04.08.2026, 14:00

Já tomu moc nevěřím, nevím, jak někdo psal proudění je úplně jiný a nebe je pod takovou polodekou, takový zašedlý a extrémní sucho, ale i tak se nacházím na začátku té přísnější výstrahy takže moc dnes neočekávám, no ale i tak může něco překvapit 🙏🏼 podle mě vše půjde středem výstrahy a jak to půjde k severu bude to ztrácet na síle a tu bude deštík a občas blesk. Dám vědět večer jak to dopadlo.... Ale nikdy to nemělo takovou sílu aby něco uspořádanějšího došlo až sem, Česká Lípa je v takovém ďolíku a všude kolem jsou kopce takže tam se to vždy zastaví a rozpadne nebo rozpojí a za Lípou zase spojí.... Nechci jednu 5minutovou extrémní bouřku a 5cm kroupy, chci slabší bouřku která bude ale trvat třeba půl hodiny aby se tu vše zalilo a pořádně ochladilo na noc aspoň

# 04.08.2026, 14:10

Ale ten vítr bude pěkný

F4
128
# 04.08.2026, 14:10

Zase v předpovědích SZ polovina Čech, přitom ta bude mít v součtu do pátku srážek úplně nejmíň. Všechno půjde přes prahu a v tradičních pásech a ve čtvrtek už to bude na východě. Všechno k ničemu.

# 04.08.2026, 14:19

Nikdo nic na západě neměl ale něco tam zkouší myslím si že dneska SZ pojede

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.