Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Ochlazení s čerstvým severozápadním větrem, na severovýchodě přeháňky

Diskuse o počasí Potenciální vlna veder a bouřková situace od 31.7 do 8.8.2026

411
# 04.08.2026, 01:10

Tak tady spánek úspěšně zkažený, úhrn srážek bude o ničem, jde to těsně kolem, ale zato blesky tu praskají slušně:D

2956
# 04.08.2026, 02:00

Negan
No ale to má být nadšení z toho, že se tady vytvořilo takové malé překvapení :D
Úplněk jsem se divil, když začala pršet. Akorát nás to taky bohužel obchází těsně severně. Ted jsem dokonce slyšel maly hrom.

# 04.08.2026, 02:05

Tady se občas blýskne a z dálky zaduní, sice lehce pofukuje, ale oteplilo se na 27 °C, hnus ve 2 ráno :zz:.

# 04.08.2026, 05:06

Klokan_0
U Prahy aktuálně pěkná bouřka, kterou celkem spolehlivě odhadly poslední výstupy modelu ICON-RUC.

Ano, tyhle noční suché bouřky to je "požehnání". Když už člověk trochu přes to vedro usne, tak ho vzbudí hřmění. Tady jen kravál a ani kapka.

23
# 04.08.2026, 06:04

Ja zde lehce pod 19

# 04.08.2026, 06:15

Pěkný ze v noci pršelo, ale zas to prošlo stejnými místy ve středních a východních Čechách,kde pršelo nedávno

411
# 04.08.2026, 06:45

HaMeLeOn14
No zrovna to přijde, když člověk potřebuje nachytat alespoň trochu spánku. Ale z toho okraje tu takový 1/2mm nakapat mohlo to už je skoro důvod k oslavě :D

Btw ty jádra šly přesně přes místa kde v pátek přešly 2 bouřky po sobě.

13
# 04.08.2026, 06:51

Tak u nás včera TMax: 32,6 °C. A přes noc nesnesitelných 25,7°C. Už aby tenhle hnus skončil.😁

43
# 04.08.2026, 07:19

V noci duní, je hic, blýská se. No spíš mě to dnes naštvalo. Člověk to musí chvíli sledovat a teď je vyřízenej... 🙂 Každopádně srážky nula. Ta buňka, co na chvíli vznikla přímo v Praze, prostě musela před námi chcipnout...

154
# 04.08.2026, 08:11

Doubrava nebo Kostrhún
Ano bohužel noční bouřky u Prahy jako přes kopírák..
Kapka tu nespadla ani jedna

Ani jsem radši nefotil, spánek důležitější v tomhle vedru

2956
# 04.08.2026, 09:13

Další tropická noc, ale naštěstí “jen” 20°C a ne jako na Moravě. Ráno už to má pěkné grády. S tím větším pocitem dusna je to o dost víc nechutnější. Mimochodem jak je to s výstrahou na extrémně vysoké teploty? Ta se vydává až od 45°C :D nebo je zrušená a jako náhrada je extrémní zátěž teplem.

By mě zajímalo, jak se v tomhle šnečím proudění ve vedru vytvoří nějaký menší systém, ale proč by ne. Aspoň nějaký bouřkový shluk by mohl zase k večeru.
Ta noční bouřka mě též překvapila, ale také nás jen škrtla jejím jižním okrajem a výsledek 0.2 mm. Dokonce jsem před jejím rozpadem uslyšel i hrom, ale už zeslábla. Zítra bude energie také hodně, ale klasicky opět stále bídný střih větru a pomalé proudění. Letos se asi fakt nesejde situace s oběma vysokými hodnotami zároveň. Spíš ve čtvrtek na JV a V území něco zase bude, kde je to nejméně potřeba. Tam bych se nějakému systému v nočních/ranních hodinách vůbec nedivil no.

99
# 04.08.2026, 09:30

Je to reálné, aby dnes sprchlo a zabourilo v místech, které má Aladin zakreslené?

# 04.08.2026, 10:14

charlie
Aladin ty bouřky často dost přehání. Reálně těch bouřek - srážek bude třeba o 1/3 méně, než vykresluje. A beztak ta hlavní vlna co dorazí čtvrtek-pátek půjde zase spíše nějak jihem/JV ČR.

Jinými slovy je to celkem vymalované. Extrémní sucho bude pokračovat a ještě se bude prohlubovat, přestože lokálně někde spadne 20+ mm srážek, ale na hodně místech nepadne nic nebo zanedbatelně.

154
# 04.08.2026, 11:45

ČHMÚ výstraha na velmi silné a silné bouřky.
Zpravidla tam kde je výstraha nic není=D

1284
# 04.08.2026, 12:18

Horkeypes
Modely tam na dnešek skoro nic nemají. Bouřky zasáhnou přibližně 10% území a navíc přejdou velmi rychle. Hrozí v nich hlavně silný vítr. Oranžová výstraha je za mě dost mimo.

# 04.08.2026, 12:18

Horkeypes
Občas bych chtěl vidět myšlenkový proces těch lidí, co vybírají ty oblasti, kde platí výstraha a jednotlivé stupně.

Netvrdím, že je ta výstraha nějak špatná apod. jenom je zajímavé, jak je to rozložené, že druhý stupeň na velmi silné bouřky sousedí s okresy, kde se žádné bouřky nečekají - na jihu a na severu je to ohraničené pásem na silné bouřky. Člověk si může třeba říct, proč to není ohraničené kolem dokola. :D

Přijde mi to až moc ostré a konkrétní na to, jaký jsou bouřky chaos a jak se těžko předpovídají. A třeba v Ústeckém kraji bych bouřky čekal, ale výstraha tam většinou neplatí.

Ono je fakt, že je celkem těžké vůbec vybrat nějaké oblasti a udělat nějakou výstrahu.

# 04.08.2026, 12:21

AuraPočasí
Já jsem rád že v Ústeckém kraji dnes výstraha není, většinou když ji tam dají tak právě se nic neděje a když vystraha neni tak je větší šance, že se něco ukáže😀

# 04.08.2026, 12:28

AuraPočasí
Když to vezmu z pohledu JZ tak to smysl dává - na Šumavě se nefrontalnim bouřkám letos moc nedaří. Bouřky vznikají až dále ve vnitrozemí v oblasti Horažďovic a Blatné + faktor, že hodně iniciují Brdy.

Zjednodušeným selským pohledem - v oblasti blatenskych rybníků, Brd (Padrťské rybníky např) je i teď víc vlhkosti než na prosušených šumavských pláních.

154
# 04.08.2026, 12:28

Takhle to vidí icon ruc

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.