Diskuse o počasí Potenciální vlna veder a bouřková situace od 31.7 do 8.8.2026
Negan
No ale to má být nadšení z toho, že se tady vytvořilo takové malé překvapení
Úplněk jsem se divil, když začala pršet. Akorát nás to taky bohužel obchází těsně severně. Ted jsem dokonce slyšel maly hrom.
Klokan_0
U Prahy aktuálně pěkná bouřka, kterou celkem spolehlivě odhadly poslední výstupy modelu ICON-RUC.
Ano, tyhle noční suché bouřky to je "požehnání". Když už člověk trochu přes to vedro usne, tak ho vzbudí hřmění. Tady jen kravál a ani kapka.
Na Moravě jsou místně velmi vysoká minima už tuto noc, třeba Bystřice pod Hostýnem má v 5 ráno přes 28 stupňů: https://www.in-pocasi.cz/archiv/bystrice_pod_hosty...
Noc na středu má potenciál být ještě teplejší, solidní extrémy.
Další tropická noc, ale naštěstí “jen” 20°C a ne jako na Moravě. Ráno už to má pěkné grády. S tím větším pocitem dusna je to o dost víc nechutnější. Mimochodem jak je to s výstrahou na extrémně vysoké teploty? Ta se vydává až od 45°C nebo je zrušená a jako náhrada je extrémní zátěž teplem.
By mě zajímalo, jak se v tomhle šnečím proudění ve vedru vytvoří nějaký menší systém, ale proč by ne. Aspoň nějaký bouřkový shluk by mohl zase k večeru.
Ta noční bouřka mě též překvapila, ale také nás jen škrtla jejím jižním okrajem a výsledek 0.2 mm. Dokonce jsem před jejím rozpadem uslyšel i hrom, ale už zeslábla. Zítra bude energie také hodně, ale klasicky opět stále bídný střih větru a pomalé proudění. Letos se asi fakt nesejde situace s oběma vysokými hodnotami zároveň. Spíš ve čtvrtek na JV a V území něco zase bude, kde je to nejméně potřeba. Tam bych se nějakému systému v nočních/ranních hodinách vůbec nedivil no.
charlie
Aladin ty bouřky často dost přehání. Reálně těch bouřek - srážek bude třeba o 1/3 méně, než vykresluje. A beztak ta hlavní vlna co dorazí čtvrtek-pátek půjde zase spíše nějak jihem/JV ČR.
Jinými slovy je to celkem vymalované. Extrémní sucho bude pokračovat a ještě se bude prohlubovat, přestože lokálně někde spadne 20+ mm srážek, ale na hodně místech nepadne nic nebo zanedbatelně.
Horkeypes
Modely tam na dnešek skoro nic nemají. Bouřky zasáhnou přibližně 10% území a navíc přejdou velmi rychle. Hrozí v nich hlavně silný vítr. Oranžová výstraha je za mě dost mimo.
Horkeypes
Občas bych chtěl vidět myšlenkový proces těch lidí, co vybírají ty oblasti, kde platí výstraha a jednotlivé stupně.
Netvrdím, že je ta výstraha nějak špatná apod. jenom je zajímavé, jak je to rozložené, že druhý stupeň na velmi silné bouřky sousedí s okresy, kde se žádné bouřky nečekají - na jihu a na severu je to ohraničené pásem na silné bouřky. Člověk si může třeba říct, proč to není ohraničené kolem dokola.
Přijde mi to až moc ostré a konkrétní na to, jaký jsou bouřky chaos a jak se těžko předpovídají. A třeba v Ústeckém kraji bych bouřky čekal, ale výstraha tam většinou neplatí.
Ono je fakt, že je celkem těžké vůbec vybrat nějaké oblasti a udělat nějakou výstrahu.
AuraPočasí
Já jsem rád že v Ústeckém kraji dnes výstraha není, většinou když ji tam dají tak právě se nic neděje a když vystraha neni tak je větší šance, že se něco ukáže😀
AuraPočasí
Když to vezmu z pohledu JZ tak to smysl dává - na Šumavě se nefrontalnim bouřkám letos moc nedaří. Bouřky vznikají až dále ve vnitrozemí v oblasti Horažďovic a Blatné + faktor, že hodně iniciují Brdy.
Zjednodušeným selským pohledem - v oblasti blatenskych rybníků, Brd (Padrťské rybníky např) je i teď víc vlhkosti než na prosušených šumavských pláních.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.