Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na jihu Moravy může být až 40 °C, v Čechách později lokální bouřky, na severozápadě i silné

Diskuse o počasí Potenciální vlna veder a bouřková situace od 31.7 do 8.8.2026

# 02.08.2026, 16:07

Koralovec
No taky jsem z pobeskydí ,a tak jsme asi každý jinde ,tady na Ostravsku je sucho jak cyp , a to že včera zapršelo po sto letech je zázrak ,ve studni máme sucho a kluci z mostů u Jablunkova to mají podobné ,takže tyto řeči o amazonii nejsou na místě ,hrozný sucho a i stromy už opadávají,potřebujeme ještě tak 300 mm aby napršelo ,pak už to bude jiná ,navíc všechno má být srážkově lepší v Čechách, no asi uschneme

Já jsem byl od pátečního odpoledne do dnešního dopoledne v Praze a jsem za to celkem rád, protože z hlediska počasí se tam toho dělo mnohem více než tady. U nás v brněnském Jundrově to v minulých dnech bylo úplně bez bouřek a jaké bylo teplo, jsem se vyjádřil už v jiném tématu. Jen včera večer přišla jedna slabá až mírná přeháňka a mohla dát nízké desetiny mm, ale srážkoměr mám prázdný, takže to evidentně vyschlo a nezbývá než to brát jako neměřitelný úhrn.

To v Praze to v pátek a v sobotu bylo zajímavé. V pátek sice byla teplota ještě až k 37 °C a na D1 byla teplota vozovky téměř 50 °C, ale odpoledne začala vznikat kupovitá oblačnost. První bouřka Prahu minula jižně a slyšel jsem tak jeden hrom za 2-3 minuty, druhá bouřka už ale byla přímá a silně pršelo, foukal silný nárazový vítr a slyšel jsem okolo 10 hromů. Blesky jsem neviděl. Bylo to ale krátké a mohly napršet odhadem 1-2 mm srážek. Na první bouřce se při odchodu objevily slabé mammaty, na té druhé pak dvojitá duha.

Další bouřka přišla v noci na sobotu, ale byla jen vzdálená a dost slabá, viděl jsem pouze 5 záblesků a slyšel 2 hromy. Pršelo však chvílemi opět až silně a znovu foukal i silný nárazový vítr.

V sobotu přes den pak spíše sem tam pokapávalo, ale byl jsem dopoledne i asi 20 km západně od Prahy a tam pršelo před polednem až středně silně. Později odpoledne a večer začaly chodit zajímavé přeháňky i do Prahy, ovšem tentokrát to už bylo bez bouřky. Ty přeháňky byly celkem čtyři a hned první byla silná, další dvě byly slabé až mírné a ta poslední byla středně silná. To už bylo kolem 20. hodiny a v době, kdy v Brně byly pořád ještě suverénně tropické teploty, se v Praze ochladilo na příjemných zhruba 21 °C. Sem tam byl vidět i pileus, ale v sobotu nebyl moc čas fotit.

Fotil jsem ale v pátek a níže přikládám fotky z mobilu těch dvou bouřek během pátečního řekněme podvečera. Na prvních dvou je ta první bouřka, která šla jižně od Prahy a objevily se na ní i slabé mammaty, na třetí fotce je pak dvojitá duha z té druhé bouřky. Jsem tedy rád za zajímavý prodloužený víkend v Čechách, tady v Brně už pojem bouřka v podstatě neznáme a srážky se tu taky téměř nevyskytují.

Ondra83
Šumava letos obrovský deficit..
Zeleň ve vyšších polohách ještě jakž takž, ale extrémní je hloubkové sucho..
Na konci zimy téměř žádný sníh, pak nejsušší jaro od roku 1961 a ted suché léto..
Vodní toky pramenící na Šumavě katastrofa..
Bylo by potřeba na doplnění aspoň 200-300 mm během třeba 2 týdnů..
To je ale sci-fi...

12
# 02.08.2026, 16:52

charlie

Provokuje jako spravny troll a raduje se, kdyz lidi reaguji. Staci ho ignorovat.

Francois
Koukni na mou stanici, teploty jako pred 20 lety v Praze. Sileny. :) Bracha pestuje broskve a merunky v 700mnm. Kdyby zil deda, vubec by nepochopil jak hrozne se tam oteplilo. Srazkove ted nevim, jak jsou na tom od 1.1. musel bych se podivat na Ecowitt. Ja mam doma sudy na destovku ale neni co chytat. Leda dat do zeme 5-10m3, ale to stejne zmizi a neni co resit...Jedu v pulce srpna k rodicum, ja doufam, ze bude tak 23st, vic nepotrebuju, vyrostl jsem uplne v jinem klimatu a tohle vedro u Prahy doslova nenavidim...PS. I dnes uz hruza. Sice 27 ale skoro 60% ulepeneho vedra. Hnus a hnus a hnus....

https://www.in-pocasi.cz/aktualni-pocasi/vimperk_d...

# 02.08.2026, 17:12

Už aby dorazil plošný déšť :prsi::prsi: to sucho je až extrémní:(

Sucho zde
Sucho nad ČR
Nízké množství srážek i nadále
# 02.08.2026, 17:20

:(

🌡️ČHMÚ
Tropické noci
93
# 02.08.2026, 17:21

V Třešňovce je uz čistá step...

93
# 02.08.2026, 17:28

JV Moravy čekají pekelné dny a hlavně noci - většina Čech bude mít teplo, ale nic proti Moravě.

A ve fénových oblastech Jeseníků by nemusela teplota z úterý na středu jít pod 29-30 stupňů. V 1500 mnm bude extrémních 25 stupňů.

# 02.08.2026, 17:50

Jojo těším se na ta minima, tam to Aladin střílí i k 27°C v minimech. Včera stačilo těch 24°C v minimu. Přes den do středy 38-40°C, takže asi poměrně zajímavý trojboj veder. Uvidíme zda se od čtvrtka ochladí. Tam to vypadá konečně na pořádné rozhraní od Z, tak uvidíme co modely vykouzlí. Uvidíme v úterý zda padnou i ty 40°C hodnoty, což by mohlo vyjít na vícero místech.

# 02.08.2026, 17:56

godlike
Vimperk srážkově v červenci bída, stanice ČHMÚ 35mm.
Já teď u Sušice, ale v letech 1967-2007, Volary..
To celkové oteplení a úbytek srážek na Šumavě jsou bezprecedentní..
Tady dnes Tmax 27,2, nedaleké Vlkonice (ČHMÚ ) 27,7°C.
Mělo být do 26,0°C..

Srážky Vimperk 7/2026
92
# 02.08.2026, 18:00

Aidamkoo
Horké noci se předpovídaly i v červnu a nakonec z toho nic moc nebylo..

# 02.08.2026, 18:03

spurdo
Tak včera to vyšlo brilantně a ještě o půlnoci bylo 30°C, nad ránem 23-24°C v minimu. Tady v tom červnu to jelo taky poměrně dobře. No jiný kraj, jiná tropická noc.. :D hodně udělá ten tepelný ostrov města, ale ono vzhledem k té dráze proudění a celkovému nastavení, tak ono nebude mít co moc tu noc ochladit.

No nějaký impulsek se maluje někde kolem druhé poloviny srpna. Snad teda nebude tak výrazný.

163
# 02.08.2026, 18:07

spurdo
Asi tak, no. V červnu nejvyšší minimum v Tuřanech +23°C... Ne že by to bylo málo, v centru Brna to těch 25°C může dát, ale 27°C od Aladina, nevím, nevím...

93
# 02.08.2026, 18:10

ludvicek
Tentokráte ty podmínky pro Moravu budou asi ještě výraznější než v červnu - neviděl bych to nereálně. V 850 hPa může být o 1-2 stupně více než v červnu pro Moravu.

# 02.08.2026, 19:31

Vést seriózní polemiku o tom, jestli u mě bude Tmin 24 nebo 26-27°C bych opravdu nechtěl..
Zde zatím něco zcela nepředstavitelného..:zz:
Upřímnou soustrast, pánové

# 03.08.2026, 11:26

Koukám že zítra jsou bouřky pro severní Čechy nadějné

2345
# 03.08.2026, 18:21

Ve čtvrtek by se na frontálním rozhraní mohly vyskytovat poměrně četné bouřky, zejména v noci ze čtvrtka na pátek. Některé modely pak mají další vlnu hned v pátek dopoledne, zejména nad východem Česka.

Hodnoty CAPE-Shear podle modelu GFS na 6.8.2026 / Ventusky.com
Hodnoty CAPE podle modelu GFS na 6.8.2026 / Ventusky.com
# 03.08.2026, 23:27

Klokan_0
Aha... takže u mě zase nic, tak to se ani na počasí dívat nebudu protože tu bude sucho a budu dál zalývat celý dny... Dnes jsem přijel z dovolený a myslel jsem si že je listopad, že jsou úplně suchý listy který opadávaj, no a pak jsem si uvědomil že to není podzim ale je to sucho a vedro, jen stromy u řek který sotva tečou jsou zelené

2345
# 03.08.2026, 23:45

U Prahy aktuálně pěkná bouřka, kterou celkem spolehlivě odhadly poslední výstupy modelu ICON-RUC.

Zítra se v těchto podobných oblastech očekává vznik dalších a ještě silnějších bouřek.

# 04.08.2026, 00:02

Klokan_0
Je to tak, celkem nářez. ČHMÚ Neumětely náraz přes 110 km/h, tam musel být masakr. Sem teď dorazil outflow a taky to není zrovna slabé… Výstraha klasicky nikde, tohle trefil fakt jen ICON-RUC.

Edit: tak Neumětely nakonec 34 mm srážek za hodinu a maximální náraz 114 km/h.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.