Diskuse o počasí Potenciální vlna veder a bouřková situace od 31.7 do 8.8.2026
Leknín.
Jasně tak kdybych musel nějak aktivně topit (tj přikládat do kotle) od 20.9. třeba do začátku června tak bych na to počasí taky koukal asi jinak než to mám nastavené aktuálně. Každý má holt jiné podmínky a podle toho to vnímá. Teď prosím nebrat jako chlubeni ale jen jako technická fakta:
Máme řekl bych dost dobře vůči světovým stranám navržený dům postavený z 30 cm Porotherm a 20 cm polystyren. Tepelné čerpadlo (TČ) jako hlavní zdroj plus krb v obýváku sice bez výměníku ale je to v samém srdci domu a teplo se docela slušně šíří i do jiných částí domu. Reálně jak topnou sezónu beru cca období od 1.11. do 31.3. kdy běží tepelné čerpadlo jako základ s termostatem nastaveným na 19° a plus sem tam pritopim v krbu a pak je třeba v obýváku 23 a zbytek domu 20. Když svítí slunce tak jen díky solárním ziskům se teplota doma přes den zvedá o pár ° výše. Říjen a duben jsou takové okrajové sezóny kdy tepelko sežere opravdu minimum třeba 50-80 kWh za měsíc to je nic. Takže topná sezóna u mě je 5 plnohodnotných měsíců plus dva okrajové které skoro ani nepočítám. No je to velký rozdíl oproti Vsetínsku a staršímu domu. Chápu že ne každý má takové štěstí a nechci se nad nikým povyšovat. Jen mi přišlo zajímavé uvést jak to třeba máme my z teplejších oblastí co prostě nadprůměr teplot ocení jenom tak 5-6 měsíců v roce.
xeno
Teploty mohou mít jaké chcou ty výstupy Aladina, ale jaksi realita je jinde. Aktuálně v Brně již 26°C. Je méně oblačnosti, takže to letí rychle. Dneska ta 30°C hranice padne jako nic. Výstupy Aladina z 00z beru vždy tak na půl.
Distribuce oblačnosti je dneska zajímavá. Nakonec více zdá se v Čechách. Naopak na většině Moravy, kde mělo být zataženo je jí až na výjimky méně. Samozřejmě Slezsko tam po včerejší distribuci deště, no dalo se to čekat.
JohnyG
To je pravidlem pro novostavby,ale ne každý starší/starý dům lze efektivně nebo vůbec zateplit a pak i TČ nedává smysl.Chápu Leknína,že v jeho oblasti až tolik toho tepla v létě není a vím,že třeba kvůli tchánovi musí i přes léto přitápět.Pokud jsou v rodině starší lidé či děti,vyžaduje to nějaký teplotní standard..Mě se taky líbí,že období jara a podzimu je tady teplejší než kdysi a pokud by šlo jenom o mě,vezmu si svetr a v zimě topím na nějakých 18°C,tak,jak jsou zvyklí třeba ve Skandinávii.Diskuze o počasí by ale měla být převážně o faktech a ne o našich pocitech,ty máme každý někde jinde.Takže teplotní a srážkové průměry ,počty TD,STD,TN atd vs normál v dané oblasti je to,oč tu běží,a to by měla být ta zásadní informace pro všechny diskutující.
JohnyG
Kdo by se měl nebo neměl někam stěhovat, toť otázka..
Je to ten, kdo si občas postěžuje na nějaký ten extrém, což jistě teploty 35-40°C jsou, nebo ten, co si celorocně, pravidelně stěžuje na počasí , které je v jeho lokalitě dlouhodobě normální, tedy častější vítr a nižší teploty..
Odpověď je myslím jasná...
TomasMost
Jak jsem psal mám v tomhle asi docela štestí na dobré bydlení a navíc jsem zvyklý už roky na to že v zimě mi stačí v baráku 19-20° a jsem v pohodě. Žena a malé děti si také zvykli ono to jde a přijde mi že máme dobrou imunitu možná právě díky tomu nepřetápění... ale zatím můj věk začíná trojkou a přeci jen se člověk ještě poměrně snadno zahřeje stačí se jen trochu hýbat. Ale kdo ví jak to budu brát až mi bude 60+... Každopádně jde o to že možnosti jsou jak snížit energetickou náročnost bydlení tu jsou a v ideálním stavu by se měla topná sezóna zkracovat, ale určitě jsou tu lidé co to vnímají jinak.
Sorry za offtopic. Je to vlastně dost paradox řešit tady vytápění když nás čekají teploty 35+.
V noci bylo fakt o hodně příjemně chladněji. Kleslo to k 15°C a spánek byl hnedka úplně na jiném levelu. Ráno bylo pěkně zataženo a až teď se ukazuje slunce a teplota rychle stoupá.
Akorát to bohužel moc dlouho nevydrží a zítra hned supertrop.
Od úterý sem tam bouřka z tepla, ale prostě letos se asi nesetká vysoká energie a zároveň vysoký střih větru. Bude to zase hodně místní a lokální.
igor127
Já myslím, že to je poslední letošní záchvěv extrému. Výhled je pak ve všech modelech max do tropických 30 a ani v ansámblech nevypadá, že by tam teď byl náznak podobného úletu. A druhá polovina srpna už je znát, že má kratší dny - tam je potenciál už tak max do 35. Umí to potrápit, ale 35-40 je už minimální pravděpodobnost. Navíc ty denní špičky začnou být časově o dost kratší.
Byl jsem týden na Lipně a docela mě překvapilo, jak moc je Šumava vyprahlá - to je podobné zoufalství jako tady v Praze. Tráva skoro neexistuje, lesy prosušené až běda, zřejmě tím, že když už něco přijde, tak je to z Německa a závětrná strana má smůlu.
Chtělo by to klasickou TN se slejvákem 2-3 dny - snad se pochlapí aspoň podzim, když moře kolem budou tak rozehřátá, mohlo by to něco přinést.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.