Aidamkoo
No koukám na to, jak se prakticky celý Čechy, s výjimkou dejme tomu části jihu Čech, dost teď ochladily. Prakticky na většině území aktuálně 14-18°C, a určitě je to pro většinu obyvatel, krátké příjemné ochlazení. Morava holt v těchto letních situacích, to má jinak
Diskuse o počasí Potenciální vlna veder a bouřková situace od 31.7 do 8.8.2026
Ono toho ty modely nakecají.... Včera sice Žabovřesky max 36, ale to bylo jen chvíli, jinak bylo 34C, protože bylo docela zataženo. Na dnes Aladin dává už jen 27C, místo předchozích 29C. Ráno tu bylo kolem 19C, takže se dá vyvětrat. Po-st 36C,.... No uvidíme. Pak sešup na 27C a ještě budeme vzpomínat na teplo, příští sobota ráno 16C.
27°C 16 °C je dokonce nadprůměr, pro tuto nejteplejší část léta, ne pro celé léto. Průměr je tak 26°C a 16°C pro nejnižší polohy a 24°C a 14°C pro střední polohy (zhruba).
Francois
Nemám moc rád zimu. Ta beztak v mé lokalitě znamená většinou hlavně teploty lehce nad nulou, nízká až vysoká oblačnost, bláto kvůli těžké jílovité chmelařské půdě. Vlastně ani nemám moc rád mrazy a sněhy, když to trvá dýl než jeden den. Je to nepraktické pro práci a pobyt venku. Ale nikdy v tomto období nevzpomínám s touhou a chutí na 28°C+, nevzpomínám se slzou v oku na červen až půlku srpna a na slunce v tomto období, ani na prudké srážky. Spíš vzpomínám na říjnové babí léto, když se povede a na zářijové ještě hřejivé dny s 20°C a spoustu ovoce.
xeno
Souhlasim že nemá cenu nadávat na vedro to nic nevyřeší. Stejně tak k létu a to i na jižní Moravě patří chladnější dny a tím nemyslím okolo 27° ale i klidně pod 20° v maximu. Mě jen vadí když mají lidé nereálné předpoklady což je často k vidění někde na FB a tady bych čekal od většiny uživatelů a od vás určitě ten nadhled. Takže věřím že většina rozumných uživatelů určitě na to ochlazení co nás čeká dejme tomu od čtvrtku nebo pátku nadávat nebude.
Za mě druhá polovina příštího týdne teplotní ideál. Ale hlavně aby už dorazil nějaký déšť. Včera pěkně zapršelo na Ostravsku těch 30 mm bych bral hned. SV je prostě jiný svět tam je sucho nejmenší. Pak taky místy na Jižní Moravě ale to bylo dost lokální.
Na.Guru
Já co se zim týče, tak narozen na Šumavě v 760mnm ke konci 60tek, hodně sněhu a mrazy mi v mém dětství a mládí přišly jako přirozenost, brusle, lyže, měl jsem to vše přirozeně rád..
Léta byla u nás tehdy většinou chladná a deštivá.. Šumava bývala v létě doslova prochcaná..
V tomto století se ze zim ovšem stalo něco úplně jiného, poněkud otravného, s trochou nadsázky sychravý podzim od listopadu do března..
Taky už v mém věku, příští rok završim šestý x , jsem poněkud zpohodlněl a tak čím je zima kratší, tím vlastně lépe..
Ty supertropy dávám špatně, nemám na to asi genetiku z té Šumavy minulého století..
Ale co mě trápí nejvíc, samozřejmě ten enormní úbytek srážek.. už v podstatě celoroční..
Vzpomínat na teplo já samozřejmě budu, když to vezmu ze svého pohledu tak mně kolem 20.9. začne topná sezóna a to uteče hodně rychle. Podmínky mám takové jaké mám, dům je v pohodě, ale mám prostě jiné okolnosti, které tu nebudu rozebírat. Můžete se mně vysmívat jak chcete, jak někde začínají třeba až 10.10. a blablabla a jak je říjen úúplně suprový měsíc (tam jsou už dny o dost kratší a člověk je vesměs většinu svého žití zavřený ve vytápěných vnitřních prostorách), letos se u nás přitápělo ještě v polovině června. Teď ze dvou letních měsíců mám 14 dní tropů a 20 letních dnů k tomu, v době změny klimatu se to u nás stává už asi běžným-normálním, krom samozřejmě těch vyšších teplotních výkyvů-extrémů, tohle je docela už moc, když vám za léto tolikrát hrozí +40. Ale s tím nic prostě vůbec nic nenaděláme, můžete si tady akorát pofňukat a třeba se přestěhovat
No, ke včerejšku, vypadalo to nadějně a vylilo se to někde na Vsetíně, mně skončily 2 mm ve srážkoměru a tak jdu zas odklízet ty polámené větve tady okolo.
Výhled do čtvrtka to ještě přežít a pak si nemám nač stěžovat, krom té vody. Ale je to jen výhled a realita bude třeba jiná.
Francois
Určitá mírná provokace to byla a docela zabrala. Ale jen mírná. Je pravda, že tento druh léta už začíná být takový, že teplo ve smyslu horkých dnů s pěkným počasím je docela dost. Ale co jsem chtěl hlavně říci, že ono se to rychle může otočit a budeme tu v mikinách a kalhotech.
Takže si užívejme každého dne ať už je nakonec jakýkoliv.
Chápu, že toto je fórum o počasí, tak už zase jdu mlčet a zkusím něco vymyslet do příště, aby to tu pozvedlo když ne náladu, tak alespoň úžas
xeno
Kéž by se na týden zatáhlo a spadlo plošně 100mm, krom SV..
Drtivá většina by si ráda tu mikinu na pár dní natáhlo, protože při trvalém dešti holt nebude 30+.. Kéž by. Ale větší sci-fi ohledně počasí asi teď neexistuje..
Jinak, mikinu a kalhoty oblékám až při denních teplotách cca 16-17°C.. Dřív určitě ne, a tímto směrem se to v 21 století v létě otáčí jen zcela výjimečně. To nám fakt teď rychle nehrozí...ani náhodou..
Tady se spalo o trochu hůř, bylo dusno a doma už máme přes 29°C. Ale nebýt těch včerejších bouřek, tak by venku teplota asi pod 20°C jen tak nešla. A ještě k tomu to včera večer vypadalo nadějně, ale nakonec se nám to spíš vyhnulo, takže zatímco tady bylo jenom 0,2 mm, tak kousek od nás to mohlo být i několik mm, možná i desítky, protože tam byl downburst.
Slezsko bych dal zadarmo Polákům,chodí tam bouřky / srážky ze všech světových stran a tady to vzbuzuje jen závist Ty dlouhé suché epizody budou běžné,možná přijde doba,kdy si ohledně přírody budeme přát srážky i za cenu škod či povodní.Nyní to stále vypadá do půlky měsíce špatně,ale nic netrvá věčně.Navíc tu je horké Středozemí se svou tepelnou setrvačností a podzimní povodně tak visí ve vzduchu.Bohužel příroda nemůže čekat věčně a s úbytkem spodní vody odchází i stromy,které jsou tu déle,než my…
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.