vojta-černošice
Cechy maji obecne problem, ze se tady oteplilo vic v prumeru nez na Morave. Tam porad muze doputovat nejaka jadranka, nebo tezi se SZ proudeni, nebo z front, co naberou silu nekde ve vychodnich Cechach. Tady v Cechach zkolaboval zapadni prenos srazek, to uz temer neexistuje. Cely ten zapad byl od Varu az k Lipnu drive stale prochcany. A nejaky trvaly drobny dest 24h v kuse z prechodu TN taky uz neni. Smer SZ, z toho tezi navetri hor na severu, jsem dojdou naky zbytky typu 0,5mm. A bourkove systemy od JZ zase ovlivnuji Alpy. Bud je to pojdede a prsi v linii Lipno, Vysocina k Orlickym horach. Nebo cely nacasovani front je pro nas spatny, Casto zdechnou pro prechodu Sumavy nebo nekde v Brdech. Ja jsem uplne v prdeli, mam jeste za sebou obri rozpalenou Prahu.
Diskuse o počasí Potenciální vlna veder a bouřková situace od 31.7 do 8.8.2026
godlike
Přenos vlhkosti, srážek, TN, front z Atlantiku do střední Evropy je úplně jiný, než býval 70tky - 2000..
Úplně..
Už dlouho a jen se to dále zhoršuje..
Už před lety jsme to tu rozebírali s F4 a dalšími..
Dráhy středů TN z Atlantiku jsou severnější, Azorská i Středomořská TN jsou silnější, teplejší, vytažené více k S, nás zde většinou zasahují jen jižní ocásky SF, to podstatné chodí se železnou pravidelností Benelux, Německo , Dánsko...Z, SZ Skandinávie..
Už jen naprosto výjimečně se stane před 30-40 lety celkem běžná věc, že TN z Atlantiku si to od jara do podzimu namíří v plné síle svým středem přes VB do střední Evropy..
To už úplně vymizelo..a čím dál méně BVV časté je to od podzimu do jara..
Atlantik v současné době přináší smysluplné srážky už jen SZ, S Evropy, a těžko se to bude vracet někam pro nás k lepšímu...
A Olomouc v prokletí "léto bez bouřky" stále pokračuje. I když něco na východě Olomouce napršelo, např. s Bystrovan mám hlášen úhrn i 10 mm, na západě města spadlo jen pár kapek a úhrny jsou zanedbatelné. Alespoň se o pár stupňů ochladilo a bude o něco příjemnější noc. Od pondělí zase masakr a bouřky stále v nedohlednu. Horší situaci, co se bouřek týče, jsem za posledních 30 let nezaznamenal.
No dneska jsem nic jiného nečekal. Jenom na východě lehké bouřky, nic výrazného a deště málo. Je tu tak suchá vrstva, že by musela přijít hodně výrazná TN aby to prorazila. Jinak nemáme šanci na nějaký plošný déšť.
Takže se spokojte se suchem
Po srážkách ani památka ale už není takové teplo.
Aidamkoo
Tak já byl dnes odpoledne okouknout stav počasí a hlavně sucha, na Plzeňsku. Co se týče teplot tady v ÚK, tak tropické teploty jen na Roudnicku (Podřipsku), hlavně v Polabí a na rozhraní s Mělnickem. Dopoledne tam byla zmenšená oblačnost, a maxima dejme tomu do 30,5°C. Pak už jsem se přesouval na Žatecko, a odpoledne pak ten Z/JZ Čech. Jinak zbytek oblastí tady u mně v okolí, maxima dneska většinou 27-29°C. Předpověď maxim byla výrazně nižší. Větší ochlazení dorazilo až zpočátku večera. Srážkově nula nula nic, většinou dneska tady
Lerak2
Tak tady srážkově taky nic. Ještě jako bonus skoro 37°C. Po té hrozné noci se zdá, že dneska bude přijatelněji, kolem 20-21°C ráno v minimu. Nicméně modely teda dost napálily od po-st. Každý den JM 39-40°C, dokonce na úterý tam lítá 41°C. Ve čtvrtek mají ochlazení na 37°C. U vás na SZ to bude rychlejší s ochlazením. Nicméně srážky většinou 0,0 nic.
Jinak koukám, mostecko kolem 15°C. To je luxusní ochlazení. Tady 25°C a moc se tomu dolů nechce.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.