In-počasí
Statisticky a globálně je nejvyšší výskyt bouřek v odpoledních a večerních hodinách kvůli slunečnímu ohřívání.
O to zajímavější je výskyt bouřek v ranních hodinách, obzvláště těch silných. V počasí prostě nejsou úplně limity a vše má nějaké svoje odchylky a variabilitu.
Ale prostě průměrná četnost silné bouřky ráno je například 10x, možná i třeba 50-100x nižší, než ve večerních hodinách, ale i ranní bouřky patří do celého schématu a systému.
Diskuse o počasí Velmi silné bouřky 14.-17.7.2026
TomasMost
Kopisty ještě uvidíme po ověření, i když není moc co a kde ověřit. Bohužel o pozemek se nikdo několik měsíců pořádně nestará a lebeda a tráva vysoce převyšuje srážkoměry, takže to bere víc srážek i z okolního přerostlýho rostlinstva. Ono nestačí, že se udělaly brikule s teplotou, teď bohužel několik měsíců, ani ty srážky, už nejsou vhodné ke srovnání s minulostí. Bohužel. Jediný co mně těší, že aspoň za pár dní budou už online data z měření na řece Srpině, v Sedleci u Mostu. Tak aspoň uvidíme, jak se hejbe hladina, v tý sušší oblasti. Bude si myslím, to zajímavé sledovat, vzhledem k tomu, že odvodňuje části Chomutovska a pak přes Mostecko, tak jsem zvědavý, jak to budou ovlivňovat spadlé srážky. Na tom místě to scházelo, a jsem rád, že bylo volání po měření, vyslyšeno
No, tak my jsme měli zase spíše smůlu. Tu noční situaci nakonec beru jako okrajovou bouřku, byl to takový neurčitý shluk buněk, všechno to bylo tak 4-5 km od nás, jednou severozápadně a dvakrát východně až jihovýchodně. Tady většinu času jen občas pokapávalo a nebo slabě až mírně pršelo, ke konci ale déšť sílil a nakonec byl na chvíli i silný až velmi silný. Dole u řeky byl dokonce i přívalový déšť, bylo to poznat z okna i podle radaru. A jinak bylo slyšet i více hromů do minuty a sem tam byl vidět záblesk. Celkem nám bouřka dala pouhých 2,8 mm. A potom ráno nás ještě přešlo několik přeháněk, ale pršelo méně, než mělo podle radaru, bylo to jen slabé nebo dokonce velmi slabé. Tohle nám přineslo dalších 0,3 mm. Celkem tedy máme 3,1 mm a posílám gratulaci na sever a východ Brna, že tentokrát dopadli o něco lépe pro změnu oni, na druhou stranu situace není dobrá v naší oblasti nikde, já jsem aktuálně v červenci jen na 13,7 mm srážek.
Je tedy hezké, že zde bylo zmíněno, že předpověď jednoho modelu (myslím, že to byl ICON) z nějakých 80 % vyšla, ale naše oblast, která potřebovala srážky snad nejvíce z celé republiky (myslím tím většinu jižní Moravy a přilehlou část Vysočiny), tam měla desítky mm a výsledkem jsou jednotky, dole na krajním jihu Moravy mnohdy nespadla ani kapka. A ani u nás už skoro ani není poznat, že pršelo, rád bych tedy napsal, že jde o neúspěch, ale když vidím, jak to letos celkově vypadá, musíme si vážit každé kapky vody.
https://www.novinky.cz/clanek/pocasi-nejvyssi-stup... No, tohle bude možná taky výživný, kdo tam už jel.. užije si..
no IC-RUC si furt trvá na svém, kolem 5-6 hodiny hojná tvorba bouřkových jader v okolí Brna, možnost několik za sebou... poté ve čtvrtek ráno kolem 5 ranní nějaký vytvořený systém z Rakousko/České hranice nasledným postupem na Brno a okolí... ICD2 a SHD v tom jedou oba stejné noty jako IC-RUC... bude zajimavé sledovat jak to teda ve finále dopadne..
Tadeas
No IC-RUC spíš počítá že to vše projde v okolí Brna směr SV ale za Brnem hned má postupné slábnutí, takže jako z těch jader k večeru dnes bych nepočítal asi nic, protože má hned pak rozpad, ten ranní systém teoreticky něco dorazí, ale spíš to vypadá asi na déšt... uvidíme jak to celé dopadne, ve finalé nemusí být vůbec nic
palma
Nj Klasika. Severní Itálie je asi nejdominantnější bouřková oblast celé Evropy. Těch důvodů proč to tak je, je vícero. Především asi aktivní bouřková - srážková činnost během celého léta, prostě tam nezasahuje to klasické suché Středomořské klima jako je ve Španělsku, Řecku atd.
V podstatě je tam něco jako ideální pás, který kombinuje teplo jižní Evropy, zároveň klima bohaté na srážky přes léto, vlhkost od moře, podporu vysokých hor a vlastně kombinace rozlehlých hor i rozlehlé nížiny vedle sebe je na bouřky úplně ideální. Alpy pak podporují ty fronty a tlakové níže, které se tam jakoby po delší dobu zdržují a tím pádem bouřková činnost tam trvá často několik dní po sobě.
Takže nás včera obešlo všechno co mohlo z těch vln srážek a bouřek co se v okolí tvořily nebo co sem doputovaly z Německa a spadl pouhý 1 mm. Snad bude noc na zítřek o něco lepší, ale zase jsou modely ode zdi ke zdi, takže čekám cokoliv od 0 po 20 mm. 1.7. tady zapršelo hodně dobře, ale od té doby nic takže vodu bych bral. Bohužel se mi zkazila voda v podzemní 5000l nádrži a pěkně smrdí tak jsem byl nucen cca polovinu vyčerpat a zalít trávník a zbytek by asi měl následovat a pak budu bez vody. Venkovní sudy a IPC nádrž jsou už prázdné pár dní.
Koukal jsem že Morava včera místy celkem slušné úhrny až na tu mega díru na JM tam bohužel zase nic.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.