charlie
Ta předpověď je tvořena pro cca 5000 bodů a z toho si vyberu jeden a řeknu, že je na nic. Tak se opravdu nic nehodnotí. Hodnocení se bere pro všechny body a pokud třeba pro 80 % bodů vyjde dobře a pro 20 % nevyjde, tak je to pořád dobrá předpověď. Navíc píšu: Ano, třeba severně od Prahy spadlo méně, než čekal.
Diskuse o počasí Velmi silné bouřky 14.-17.7.2026
Slušně , trávník byť centimetrový (seká se týdně) krásně zelený. Ale je to dřina.
V červenci celkem dva koupací dny v bazénu a to mám soláry. Jak je pod 25 je to bez prostě studené.
Chybí slunce a pořádné teplo. Čevenec mě pripomíná minulý rok. Srážek celkem dost,ale hodně oblačnosti.
Snad se ukaže konec července nebo alespoň srpen. Ten v poslednich letech zachraňuje léto.
To mám radost 🫠. Tento rok ani jedna přímá bouřka, nenávidím lokální bouřky protože se tu prostě netvoří, ve výhledu pátek 8mm (tak to nemusím nic čekat) jednou jedinkrát tu byla pořádná bouřka v roce 2023? Tuším když chodili krásně frontální systémy přes sever a po každé trochu jinak a ne pořád stejnou cestou, ale zase... Na počasí si nelze stěžovat, takhle to prostě je a na focení blesků budu muset zachvilku jezdit do Německa.
Tak vzhledem k tomu,že ještě před pár dny byly ve výhledu na toto období vysoké teploty beze srážek,kromě ojedinělých na SV,tak jsem rád,že VTN zamíchala kartami a příroda se může uprostřed léta trochu nadechnout.Samozřejmě, jeden se směje a druhý smutní,s tím se nedá nic dělat a v počasí určitě neplatí “přej a bude Ti přáno”. Kopisty mají po dvou letech pěkný letní úhrn a za pár dní se to kolem jezera,kde hodně lidí tráví volný čas,zazelená.Je zvláštní,že někteří mají pocit,že léto u nich ještě nezačalo,přitom každé roční období je teplotně nadprůměrný a toto léto ani podzim nebude výjimkou.
Na zahradě mám nějaké zřídlo či co a naposledy bylo vyschlé před 3 lety, kdy bylo delší dobu sucho. Teď je část zahrady v kopci cca.5m2 neustále podmačená, jako rašeliniště. Ve studni samozřejmě vody nikdy nepochybělo.
Tráva taky roste jako divá a i když jsem kosil před 4 dny, už to roste ke dvou cm.
A stále leje. Už to bude další hodina a intenzita neklesá pod 6mm/h. Takže se blížíme k 60 mm za 14 dní.
Koralovec
Tak to je dobrý, mám u České Lípy zahradu a písčitá půda a ještě do toho tady neprší, mě rostou na zahradě maximálně tak ty dlouhý suchý klasy
David Štorek
Opravdu si to nedovedu představit. Tady je půda hlína do 30 cm a pak je jíl. Hned bych s vámi některé dny měnil. Ale zase co se týká extrémních bouřek anebo větrů, tady k nám není nikdy dynamika napáchat škody.Nějáké minikroupy do 1cm tady byly naposledy před třemi lety. Jako dítě si pamatuji že byly kroupy i do 2cm a ty i třeba po bouřce byly vidět ještě 10 minut na zemi. Ale to už bude více jak 30 let zpátky.
To bude asi reliéfem krajiny. Tady jsou všude dost lesy, kopečky, dost vodních ploch, potoků i řek. Kousek pomezí čr, sk, pl. Dost se to tady láme a dlouho nevydrží stálý charakter počasí.
Reutlingen po dnešní ranní supercele na západě Německa: https://www.facebook.com/share/v/1DGP4ZnYiF/
Vyskytla se tam v 5:10 ráno: https://www.ventusky.com/radar-map#p=48.53;9.76;8 Na ranní hodiny opravdu neobvyklá bouře.
charlie
Pro Roudnici ten zmíněný výstup nevyšel, pro ostatní oblasti spíše ano.
Ale je to jenom 1 výstup. Když se ty výstupy postupně aktualizovaly, už bylo brzy celkem jasné, že kolem Prahy a hlavně na sever od ní prostě nic nebude.
Tadeas
Moc krásné, zde byly jen záblesky z IC blesků. Model ICON-RUC na dnešek maluje silnější bouřky k večeru a pak ráno menší systém MCS z Rakouska až na Moravu.
eismitte
Ano, máme velké štěstí, dál jižněji ty úhrny byly znatelně menší, další bouřky by měly dorazit, takže úhrn nejspíš není finální.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.