Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V Čechách místy zaprší, na Moravě a ve Slezsku tepleji a zpočátku i slunečno

Diskuse o počasí Bouřky a vydatné deště 8.–11.6.2026

8
# 11.06.2026, 10:45

AuraPočasí
Možná to není demagogie, protože ty to asi neděláš schválně ale spíše je to nějaká porucha. Ale prostě když jsou jistě místa kde od začátku roku spadlo třeba jen 50% obvyklého množství srážek a ty sem postneš mapu kde to ukazuje že jim tam spadlo pár mm a slavnostně prohlásíš že sucho je vyřešeno tak mě to trochu popíchlo. Hrozně ty věci zjednodušuješ a už pochop že pár mm nemá vliv vůbec na nic to je jenom zamokření povrchu půdy. Ale jinak samozřejmě jsou místa co mají za červen 50 a více mm a to už je zcela jiná písnička. Ale kolik má za červen třeba takový Charlie z Roudnice co?

# 11.06.2026, 10:47

Koukám, že si tu někdo opět zapomněl vzít prášky, no alespoň je z toho vtipné zpestření dopoledne:D.

Tady na jihu Prahy pokračujeme v sérii velmi povedených deštivých situací. Díky včerejšímu přeháňkovému backbuildingu a nočnímu dešti jsme od 31. 5. překonali 100 mm, což už je úhrn, který začíná řešit i sucho v hloubce. Ta lokálnost je ale strašně znát, třeba SZ Prahy nemá ani polovinu. Přijde mi to ale jako jakýsi vzorec, kdy v létě, a to zejména z konvektivních situací, prší jednoznačně nejvíce právě tady na jihu. I mimořádné jednorázové epizody, při kterých spadne 100+ mm (viz. 29. 6. 2017 nebo 24-25. 6. 2022), se také strefují právě sem.

# 11.06.2026, 10:53

palma
Třetí planetární vlna se rychle propíše a vypadá to na pěknou epizodu veder pokud to vyjde. Zhruba na týden minimálně s tím, že podobný scénář je v dlouhodobých předpovědích i směrem k začátku července a srážkově do poloviny července dle 46-denního režimu ECMWF velmi pramálo.

F4
122
# 11.06.2026, 10:58

Frantis95
Tak jsem rád, že si toho konečně někdo všimnul, že od dubna do září jedou srážky v předem jasných místech. Píšu to tu už x let a pořád odsuzován, že to přeci není pravda atd. Už delší dobu si všímám, že okolí Prahy je v létě se suchem OK. Vždycky totiž tenhle region spadne do některé z frontálních vln od JZ či J. Jinými slovy, je v jednom z tradičních pásů srážek.

AuraPočasí
Samozřejmě je sucho cyklické. V tom případě bych čekal, že zasáhne celou zemi nebo širší region v Evropě a ne, že od Prahy na V a JV (včetně Slovenska, Maďarska atd.) jedou přes léto frontální vlny a V Německa a Podkrušnohoří má totál ho*no. To za mě není přirozený cyklus v přírodě tohle. Něco jiného byl rok 2015, který fakt postihl celou zemi a velkou část Evropy. A hlavně prosím nezmiňujte oblíbený srážkový stín. Už stokrát jsem říkal, že ten má v létě spíše malý vliv, když neprší ani na německý straně hor. A že doslova nacmrndá byť každý den 1-2 mm, tak za týden jsme lehce přes 10, což je prostě málo a svlaží se max. horní vrstva půdy. A někdy ani to ne, protože vítr a slunce i při nižších teplotách to vysuší, když není mokrý základ ve větší hloubce. Chce to vlnu s 20-30 mm nárazově za třeba 5 hodin, aby to mělo smysl. A tohle V a JV umí, Z ne nebo max. 1x za letní sezónu.

39
# 11.06.2026, 11:04

Jo, taky bych rád, aby nás nějaká ta "vydatná" přeháňka nebo "ceďák" trefili. Dnes to dalo 1 mm. Jo, pršelo, ale chtěl bych to, co bylo včera v centru Prahy, jak si užil třeba Aura... Tady jen další rozpad.

507
# 11.06.2026, 11:07

Aidamkoo
Jo, konečně něco k budoucí situaci... koukal jsem na to, a je to právě pěkně vidět na weatheriscool, kam docela rád chodím koukat, jakým stylem se to v jednotlivých modelech hýbe v 500 hpa, plus se pak pro ujištění kouknu na jetstream a tím i rozložení... sice to není na uplnou jistotu ( ale za těch cca 7 dní, při tom nastavení, už myslím, že jo)...no a jak to bude dlouhý.. no ten týden by mohl být..

200
# 11.06.2026, 11:35

Tady aktuálně bouřka a menší kroupy,napršelo kolem 5 mm a teplota klesla na 9.7 jen. Divim se vůbec že v takové zimě jsou bouřky.

# 11.06.2026, 11:54

Tradice Plzeň jak ČB nikdy nezklamou.
A co že je zima tu nejde o to jestli je teplo nebo zima jak pak asi existují sněhové bouřky.
Tady dvě slabý přeháňky a asi konec.

# 11.06.2026, 11:57

Tady i z oranžových odrazů padají malinké krupky, letos už po čtvrté a to je začátek června..
Zahrádka trpí..

109
# 11.06.2026, 12:44

F4
Jako ono jak kde tady u mě v květnu slabých 40 mm v červnu jsem měl do včerejška 7 mm v noci to dalo nějakých 14 mm :prsi:, ale věř mi, že žádná Hitparáda to není i tady na JV Moravy je to hodně lokální třeba na 10 km(Poštorná měla minule 25 mm a já 4 mm) od začátku roku mám nějakých 120 mm nestěžuji si(příroda si to stejně udělá podle sebe)i to třeba spadlo kolem Prahy za poslední měsíc.

# 11.06.2026, 12:47

Tady za tuto situaci zatím 10mm. No mířím domů a koukám nějaká přeháňka se mi tam trefila, tak ještě to něco třeba hodí.

# 11.06.2026, 12:52

Celá ne/sezóna k pláči. Příští rok snad o 1 bouřku lepší.

279
# 11.06.2026, 13:02

Docela solidní výsměch opět pro severozápad. :D Energie tu je dost, ale krajina prostě bouřkám nepřeje. Konvektivní koláč co jde ze Saska hezky zesiluje v jižní části směrem na Plzeňsko a severní část co míří na Mostecko se rozpadá a dle I-Ruc se i téměř rozpadne, ale nejvíc vtipné na tom je, že na té stejné "linii" opět najedou konvektivní jádra jihovýchodně od Mostu. :D:D

41
# 11.06.2026, 13:08

prosím neplakat ti co milují vedra jak bude masivní výpar ať prší

F4
122
# 11.06.2026, 13:18

No a zase, prostě sem nic nedojde, všechno chcípe jen se to přiblíží a naskočí u Žatce. A Praha opět během chvilky bude mít chcanec jako prase. Ať už je podzim a zase se vrátíme k normálnímu chodu srážek. Tohle je otřesný. Malůvky Aladin jsou k smíchu (to pro Auru, který to vždycky dokládá, jak je přeci ještě dost srážek ve výhledu jakoby nepochopil, že Aladin akorát srážky nadhodnocuje).

jack
Však to zapadá do toho, co tu říkám, že Praha jako už několik posledních let pořád mokro. Resp. jakmile se hlásí nějaká fronta nebo ojediněle přeháňka/bouřka, hned to tam je.

# 11.06.2026, 13:27

JohnyG
protože ty to asi neděláš schválně ale spíše je to nějaká porucha.
Bipolární, jako z učebnice.. Mánie/ deprese.
Důležitá je správná medikace, pro zmírnění těch výkyvů, což se v tomto případě evidentně už dlouho nedaří..
Výsledkem těch manických stavů je tu vždy plošný, nárazový trolling, plevelení diskuze napříč tématy.

Jinak, nejen SZ, i mojí lokalitě se dneska přeháňky vyhýbají..
Já se dnes pohybuji Plzeňsko - Karlovarsko a tady je to jiná káva :prsi::blesk:

72
# 11.06.2026, 13:32

F4
Tak asi není Praha jako Praha, resp. je to hodně rozsáhlé území v rámci kterého jsou dost značné rozdíly viz zde uváděných 100 mm na jihu Prahy a naproti tomu u nás jen 40 - 45 mm od konce května. I dnes se nám to hlavní vyhýbá.

# 11.06.2026, 13:35

F4
U Prahy (hlavně jižní část - Chuchle, Modřany, Zbraslav) hodně dělá kombinace vlivu tepelneho ostrova a reliéfu (řeka, údolí, začínající Barrandien).
Kdosi také zmiňoval možný vliv železnice (pražce absorbují velké množství tepla) na mikroklima lokalit kudy prochází - příspěvek o železnici tu byl někdy loni či předloni. Kdybych zminenou teorii uvedl na konkrétním příkladu, tak zrovna J Prahy protína několik železničních tratí - mimo jiné frekventovaná dráha na Plzeň kopírující tok Vltavy.

5
# 11.06.2026, 13:36

Aktuálně bouřka v jižní části Plzně doprovázena vydatným hromobitím :):blesk:

203
# 11.06.2026, 13:42

gugu92
Jo chytlo mně to padali tu i kroupy přímo z tohodle

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.