Dnes jsou více příhodné podmínky pro tvorbu bouřek, co se četnosti týče. O intenzitě se netřeba bavit, klasické jarní bouřky.
JohnyG
Vypadá to dost na prudší oteplení +17°C se dostaneme na 32°C během tří dnů. (15 až 18.6)
Předpovědět takhle dopředu frontální vlny je "nadpočítačový" výkon Ale nějaké náznaky jsou už s více výstupy modelu GFS kolem 20-22.6.
Diskuse o počasí Bouřky a vydatné deště 8.–11.6.2026
Tohle počasí je za mě celkem maso - ty srážky, vlhkost, opravdu to chodí neskutečně jak na běžícím páse, je to prostě nějaký ten Medard režim nebo tak...
Když včera dorazilo tohle do Prahy viz obrázek, to byste museli vidět. Spustil se neskutečně hustý déšť, ta intenzita nebyla nijak extrémní, ale ty kapky padaly tak neskutečně blízko sebe a hustě, prostě úplný ceďák, že byste hned zmokli a takhle pršelo možná tak 15 až 30 minut, nevím kolik přesně to hodilo mm, ale už má člověk takový odhad a ví, že nějaké ty mm naskákali. Pak ještě v noci přišel poměrně slušný mírný déšť trvající několik hodin.
Dnes ráno kouknete z okna a směrem na JV vidíte pravdu hodně těžké hutné cumuly a na radaru jsou na JV okraji Prahy již nějaké přeháňky - tohle celkově je prostě něco... Prostě takový total wet mode... který navíc trvá již od 31. května - těžko spočítat kolik dní pršelo, ale je to celkem hodně... a docela maso, prostě to z velmi suchého módu koncem května úplně přeplo do přesného opaku...
Tak ještě uvidíme co dnešní přeháňky, podle všeho jich bude hodně a vytvoří snad až téměř linii, když budou postupovat přes cca centrální Čechy.
No a tyhle 2 mapky mluví za vše... Srážky za posledních 48 h v ČR - zalito prostě všude, naprostá plošnost přes celou ČR. Může někdo říct, že část území má těch srážek málo, ale to mi přijde trochu mimo, prostě člověk koukne a vidí něco, co je rozáhlejšího charakteru a něco takového se nepovede úplně vždy a nějak často.
Jestli si někdo myslí, že tyhle srážky nemají na sucho žádný významnější vliv, tak já jsem George Bush... a nebo je to mega joke, největší vtip, který jsem kdy v životě slyšel...
AuraPočasí
"Může někdo říct, že část území má těch srážek málo, ale to mi přijde trochu mimo"
Tohle je zase tvoje naprostá demagogie AURO. Použiju hezký příměr to je jako kdyby si člověk co bere minimální mzdu stěžoval, že má málo pěnez a nevyjde s tím a ty si na něj naběhl s tím, že naprosto kecá protože průměrná mzda v ČR vzrostla a prostě všichni se zákonitě mají dobře. Chápeš ten příměr?
Ano v průměru se situace se suchem výrazně zlepšila to s tebou naprosto souhlasím, protože posledních 10 dní prší opravdu slušně například u mě od 30.5. krásných 65 mm to uznávám sucho velmi zmírnilo. Ale pořád jsou místa kde spadla možná ani ne polovina a tam to pořád rozhodně není ideální.
No a kromě dnešních četných přeháněk a samozřejmě i bouřek - člověk to zapomene napsat, jelikož prostě se čeká takový aprílový charakter, ale bouřky samozřejmě budou, to vypadá zajímavě i zítra - opět další poměrně četné srážky... ale jo vypadá to již trochu na orografii, z tohoto vytěží spíše hory a v nížinách spadne možná méně...
Nakonec naprsel randál, az me to vzbudilo brzo rano. Uvidime co dneska, ale zalito je az az uz
Tady včera a v noci na dnešek spadlo 26mm, takže zálivka parádní. Navíc vše spadlo hezky v mírném a trvalém dešti. Od začátku června máme 50mm a průměr je tady 80mm, bylo by fajn, kdybychom letos konečně měli jeden srážkově nadprůměrný měsíc. Jestli si ale někdo myslí, že se tím vyřeší sucho, tak je hodně naivní, stačí se podívat na stavy řek nebo podzemních vod.
JohnyG
Zase zbytečná reakce od Vás, která na mě nějak útočí, že prý jsem demagog atd.
Když tady například redakce vydává články, prostě hodnotí situaci jako celek a nedává žádný větší význam těm málo místům, kde se počasí projevilo méně - přesně o tom píšu. Proč řešit těch pár menších oblastí, kde srážek spadlo méně, když vlastně pršelo všude a na většině míst poměrně dost...
Zase jste se chytil úplné blbosti... díky za pobavení no...
AuraPočasí
Auro, zase si házíš ty kamínky plnou hrstí nad hlavu.. a už padají dolů..
Pokud něco tvrdíš, třeba toto:
Když tady například redakce vydává články, prostě hodnotí situaci jako celek a nedává žádný větší význam těm málo místům, kde se počasí projevilo méně - přesně o tom píšu. Proč řešit těch pár menších oblastí, kde srážek spadlo méně, když vlastně pršelo všude a na většině míst poměrně dost...
pak je to nepravda, redakce to hodnotí velmi podobně, jako ČHMÚ.. tedy, pokud to v tom daném měsíci hodnotí, vybral jsem prozatím poslední hodnocení, je to za duben... květen ještě nevyšel.. a třeba ohledně hodnocení srážek, je tam (mimo grafů a mapek).. toto:
Srážkově měsíc duben hodnotíme jako silně podnormální. V průměru na našem území spadlo 13 mm srážek, což představuje 33 % normálu 1991–2020 (Obr. 1.2.1, Obr. 1.2.2). Jedná se tak o 2. nejsušší duben zaznamenaný na území ČR od roku 1961.
Průměrný srážkový úhrn na území Čech byl 14 mm (38 % normálu) a na území Moravy a Slezska 10 mm (24 % normálu). Nejvíce srážek v porovnání s normálem spadlo v krajích Karlovarském (72 % normálu), Libereckém (51 % normálu) a Ústeckém (48 % normálu), naopak nejméně v krajích Zlínském (20 % normálu), Jihomoravském a Moravskoslezském (shodně 21 % normálu). Na většině území Moravy a Slezska byl duben z pohledu srážek mimořádně podnormální. Měsíční srážkové úhrny se pohybovaly na našem území v širokém rozpětí. Zatímco některé stanice zaznamenaly za celý měsíc jen několik málo milimetrů srážek, na jiných stanicích zejména v Krušných a Jizerských horách, to bylo přes 40 mm srážek. Nejvíce srážek za měsíc duben (45,5 mm) zaznamenala stanice Šindelová (okres Sokolov). V první dekádě dubna se srážky vyskytovaly, úhrny však byly velmi nízké. Ve druhé dekádě bylo srážek nejvíce. Poslední dekáda byla téměř beze srážek. Výraznější srážkové úhrny jsme však zaznamenali jen ve dvou dnech, a to 19. a 20. dubna. V těchto dnech se srážky vyskytovaly na většině území republiky. Srážky v dubnu byly dešťové, pouze ojediněle sněžilo. Sněhová pokrývka se na konci dubna již nikde nevyskytovala.
Nejvyšší denní úhrn srážek v tomto měsíci (21,0 mm) zaznamenala 19. dubna stanice Bedřichov, Nová louka (okres Jablonec nad Nisou). Nejvíce nového sněhu (7 cm) napadlo 20. dubna na stanici Praděd. Nejvyšší celková výška sněhové pokrývky (82 cm) byla naměřena 2. dubna na stanici Lysá hora.
takže tak.. to hodnocení je zde: https://www.chmi.cz/documents/42501/448093/Mesicni...
palma
Ale jo uznávám chybu. Došlo mi, že to redakce zmiňuje v článcích, že někde například pršelo méně a bylo to kolikrát. Já jsem to myslel spíše trochu jinak, že prostě ty srážky jsou jakoby celkově dominantní a nemá smysl prostě věnovat tu pozornost na opak.
Takže když redakce vydá článek, napíše prostě velmi stručně a jednou větou, že někde pršelo méně, ale nestojí to za nějakou větší pozornost a zmínku - takhle nějak jsem to asi myslel.
A ono když si přečtete co a jak přesně jsem napsal - je to úplně očividné a neškodné, spíše nechápu tu tendenci se toho chytit a hned tvrdit, že jsem demagog atd. - to je naprosto mimo...
„Může někdo říct, že část území má těch srážek málo, ale to mi přijde trochu mimo, prostě člověk koukne a vidí něco, co je rozáhlejšího charakteru a něco takového se nepovede úplně vždy a nějak často."
Jestli v tomto, co jsem napsal někdo vidí nějaký problém a „naprostou demagogii" tak prostě je s tím člověkem něco špatně. Přeci každému normálnímu člověku je jasné, že jsem nenapsal vůbec nic špatného... Díky za pobavení, prostě ta diskuze musí být i trochu zajímavá někdy... trochu jinak...
AuraPočasí
No, a o tom to je, nepsat zbytečně impulzivně, a když se něco nepovede, či to napíšu prostě nesrozumitelně, či v rozporu z realitou... prostě to přiznat opravit a jedeme dál, o nic jiného nejde,.. hlavně se na tom nezaseknout a urputně na tom netrvat, protože pak to vyzní, v tom lepším případě, srandovně..a akorát tlo lidi podpíchne, což je pochopitelné. Omlouvám se za tuto off topic osobní poznámku..
palma
Pokud by to bylo opravdu fér, Johny G se mi automaticky omluví za osočení z demagogie a pak můžeme v klidu diskutovat dál, ale samozřejmě omluvu nečekám. Od lidí, co jedou furt útoky to nelze čekat, protože je s nimi něco hodně špatně...
palma
Poslední reakce a nechám to být, pak už budu řešit ty dnešní bouřky. Každý chceme, aby ta diskuze měla úroveň, aby to tu bylo pro všechny přínosné a slušné. To nestojí jenom na argumentech a nějaké erudovanosti, ale i vzájemném respektu a slušnosti všech diskutujích.
Pokud se někdo sníží k narážkám, urážkám všeho typu apod., tím padá celá úroveň diskuze, bez ohledu na to, kdo je znalejší v dané věci a kdo má nebo nemá pravdu. Stačí si tohle uvědomit. Bohužel těch pár uživatelů, kteří se k tomu snižují, jim to asi nedochází, že je to prostě špatně... Já tady na nikoho neútočil a nemám to zapotřebí. Bylo by dobré, kdyby to tak ostatní měli taktéž a dokázali se držet čistě diskuze o počasí a nesklouzávat k osobním narážkám a útokům, jenom proto, že jsou přehnaně přesvědčení, že mají v něčem pravdu a někdo jiný ji nemá - to se dá prostě zvládnout i s respektem a jinak.
AuraPočasí
Já tedy nevím,za co by se měl Johny omlouvat,na hrubý pytel hrubá záplata.Smiřte se s tím,že v letním období,kdy není moc plošných srážek,bude třeba hodně míst,kde bude sucho převažovat,i když v rámci ČR bude hodnocení srážek nadprůměrné.Pak je třeba respektovat příspěvky z těchto oblastí.Vy sice,jak píšete,prezentujete svůj názor,ale provokativně se jej snažíte všem vnutit.Zamyslel bych se nad tím,proč je tolik názorů opačného mínění.A to Vaše časté “je těžké diskutovat s lidmi s omezeným myšlením” taky není v diskuzi moc fér.
Ještě pořádně nezačalo dopoledne a už zase jedou klasické oblasti - střed Čech, východní Čechy, JZ. Všude, kde je už zalito z rozhraní. Jinak koukám, že ten Aura tady nějak prudí. Nesedí mi to k němu. Vždycky měl relevantní komentáře a teď občas tak blábolí. Proč? Z mapky je jasný, že Z dostal jako obvykle nejméně. Takže ano, nějaké množství vody spadlo v celé republice, ale 1-3 mm na Z fakt nic neřeší, když od Prahy na východ plošně 10-25 mm. A Praha, ano, včera tradiční letní chcanec.
F4
To vnímání těch oblastí, kde spadlo málo srážek vs. dostatek/hodně mi někdy přijde utržené z reality. Pokud si myslíte, že jsem dříve psal relevantně v momentě, kdy jsem pořád jen nadával na sucho - ne, to bylo extrémně nerelevantní, jelikož jsem tomu přehnaně dával pozornost, zatímco ignoroval fakt, že nějaké srážky prostě občas chodí a stačí to.
Dříve jsme tady často nadávali na sucho, ale bylo to celé trochu úlet - tou formou a způsobem. Dnes to prostě vidím více střízlivě a chápu, že nemůže být srážek vždycky dostatek a nemá smysl proto na to nadávat a dávat tomu ten přehnaný fokus.
A vemte si realitu drtivé většiny lidí, co počasí vůbec neřeší, jen kouknou na appku v mobilu, aby věděli + - co čekat - pro ně by muselo být úplně nepochopitelné, když někdo dokáže systematicky dávat pozornost na to, že je sucho a málo srážek a vnímat to negativně - prostě to nemá smysl a navíc když člověk vidí, že ty srážky nějaké jsou a prší, pak to už nedává smysl vůbec. Je to prostě o tom, co si kdo nosíme v hlavě...
Trochu mě irituje ten negativní pohled na sucho = něco špatného, je to součást prostě celého cyklu počasí, klimatu a přírody, součást - tedy spíše neutrální.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.