Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Chladno a často deštivo

Diskuse o počasí Bouřky a vydatné deště 8.–11.6.2026

2218
# 03.06.2026, 23:34

Ahoj všem, nově se nám ve výhledu rýsuje další poměrně zajímavá bouřková situace, tak pojďme diskutovat. :cool:

V úterý 9.6.2026 se očekává příchod výraznější SF od západu. Už kolem ranních a poledních hodin by tato fronta měla začít ovlivňovat západní polovinu území a do Čech přinést vydatné a trvalé srážky, ojediněle by se zde mohly vyskytovat také bouřky.

S postupující frontou více na východ by se ale podmínky pro bouřky měly výrazně zlepšovat. Na Moravě by měl před nástupem samotné fronty vrcholit příliv teplého vzduchu od jihu a teploty by se měly v maximech pohybovat kolem 28-30°C :slunce: zatímco na západě se bude teplota při trvalém dešti pohybovat kolem 14-17°C. :prsi:

Bouřkové parametry v podobě MU-CAPE se dle modelu GFS očekávají poměrně vysoké - až kolem 1200J/kg. S nástupem samotné fronty se pak bude od západu zvyšovat také střih větru, který by měl být večer na východě Čech a Moravě velmi výrazný, až kolem 20m/s což by podpořilo samotnou organizaci bouřek a jejich životnost. Výhodou by mělo být také to, že se zde nebude tvořit žádná předfrontální konvekce, což by pak mohlo později k večeru podpořit více bouřky právě na samotné SF. :blesk:

Zde ještě přikládám diagram modelu GFS s jeho členy, kde je už nyní vidět poměrně velká shoda pro tuto situaci. Model ICON se pak k američanovi také přidává s výraznější frontou a výskytem bouřek. Aktuálně je situace ještě poměrně daleko, takže se vše bude následující dny upřesňovat, avšak sledování celého vývoje další dny by mohlo být zajímavé, proto jsem téma vytvořil už teď.

Jak silné by mohly být následující bouřky?
Bouřky bez významných doprovodných jevů
5 (28 %)
Silné bouřky s výraznějšími doprovodnými jevy
10 (56 %)
Velmi silné bouřky s výraznými doprovodnými jevy
3 (17 %)
Celkem hlasů: 18 Hlasování v anketě bylo ukončeno.
Diagram modelu GFS - ( Teplota v 850hPa ) - ( Wetterzentrale.de )
Před samotnou frontou by měl vrcholit příliv teplého vzduchu od jihu - Model ICON ( Ventusky.com )
Srážky na úterní večer 9.6 podle modelu GFS - ( Ventusky.com )
# 04.06.2026, 11:37

Po těch fiascích v minulých dnech už v podstatě nevěřím ničemu.

# 04.06.2026, 11:50

Taky to neřeším, nakonec se načasování posune, zde to třeba dorazí až ve středu ráno a nebudu mít co kromě sucha řešit.
Díky autorovi tématu za super rozbor.

19
# 04.06.2026, 12:20

Založení téma aby bylo co sledovat a diskutovat oukey, ale přesnější obrazce toho jak by to mohlo vypadat bych možná začal řešit nejdřív v neděli... každopádně uvidíme, času je ještě dostatek a určitě se to bude měnit každým výstupem:)

200
# 04.06.2026, 12:40

Jede se mnou někdo storm chasing na Moravu

2218
# 04.06.2026, 13:04

Aldy1977
Díky moc, bál jsem se odezvy při takhle brzkém založení tématu. :D

KubysQ
Jo, načasování samotné SF zde bude hrát největší roli a to se bude další dny ještě více upřesňovat. Nový běh modelu GFS stále počítá s výraznými bouřkami. :blesk:

278
# 04.06.2026, 13:09

Určitě něco bude. :)

0
# 05.06.2026, 06:34

Tak že by se pro Ostravu rýsovala šance na PRVNÍ bouřku v tomto roce na úterý 9.6. ???

# 05.06.2026, 08:19

VDM77
Jenom pro osvěžení, hlavní stanice ČHMÚ v Ostravě, má dny s bouřkou jak v dubnu, tak v květnu ;-)

19
# 05.06.2026, 09:45

Lerak2
Myslite Mosnov? To je asi mozne, ale u me doma letos nebyla ani jedna.

0
# 05.06.2026, 09:51

Kozacik..díky potvrzujes i mé tvrzení... Nemáme důvod tady lhát.

# 05.06.2026, 09:52

kozacik
Nn, myslím přímo v Ostravě, stanici Poruba. Je tam 24 hodinová služba, pro záznam těchto jevů. Samozřejmě s lidskou obsluhou. Mošnov vím, že je už dál od města, proto jsem tuto stanici nezmiňoval

0
# 05.06.2026, 09:55

Stejně tak i dnes pokolikáté vyhořela oficial předpoved z ostravské pobočky ... Napr. dnes...
Včera psali o dnešku v moravskosl.kraji že déšť už dopo dnes vydali že déšť během dne... Jaká bude realita? Myslím že bude zde bez deště...není to poprvé mrzí mne ty předpovědní fauly mám takový pocit že třeba před 15 lety a více zpět nebyly takové kiksy v krátkodobých předpovědích... Zmiňuji, že řeším krajskou regionální předpověď chmu

# 05.06.2026, 09:58

Já netvrdím, že někdo lže. Šla tady informace od uživatelů, že je zatím bez bouřky v Ostravě. Já naopak vidím na profi stanici, že dny s bouřkou tam byly, a tak se tady dávají informace dohromady. Jestli jste si jistý, že vaše soukromé pozorování, a trvalé, 24 hodinové, je jiné, než na stanici v Porubě, proč ne? Prostě třeba stanice je o nějaký 3-5 km vedle, v rovinatější krajině a tam bouřky zaznamenaly ;-)

# 05.06.2026, 10:06

VDM77
Tak uvidíme, jak vám to v MSK vyjde. Zítra si můžeme vyhodnotit. Mně tady naopak přijde, že krajská předpověď pro ÚK, je na velmi vysoké úrovni. A prakticky vždy vyjde. A vy teda dáváte, že to nevyjde a bude tedy dnes (6-22), jak? Nic nebude? I to je možné. Uvidíme zítra ;-)

Předpověď ČHMÚ pro MSK
2218
# 05.06.2026, 13:21

Modely přes noc frontu dost uspěchaly a výrazně ubraly na srážkách i bouřkách, ale nové ranní výstupy opět potvrzují výskyt silnějších bouřek, teď se to načasování zdá ještě lepší než při včerejších odpoledních prognózách. Model GFS nyní maluje poměrně rozsáhlé bouřky až kolem pozdně večerních a nočních hodin z úterý na středu, dále pak model ECMWF načasování fronty také zlepšil a maluje výraznější bouřky.

Srážky a bouřky na úterní noc podle modelu GFS - ( 06Z )
Wetterzentrale.de

Detailnější pohled na srážky a bouřky podle modelu GFS na úterní noc.
Ventusky.com

Srážky a bouřky na úterní podvečer podle modelu ECMWF.
Ventusky.com

# 05.06.2026, 13:39

Lerak2
Předpověď vychází :D
A je pěkně hnusně, podzimne, zataženo, mírný vítr, mrholení až slabý déšť, t 13 stupňů. Během dopoledne ochlazení o 7 stupňů.
Nasvini do 2 mm, další fronta o ničem.

# 05.06.2026, 13:41

Klokan_0
No klasika západ nic, krajní východ nic.
Snad to bude jinak.

# 05.06.2026, 13:56

VDM77
Ani nemusím čekat do zítra :D Nic nebude, ani pršet dneska v MSK, dopoledne taky nebude :D Jj, hlavně že kritizujeme krajskou předpověď :( Ostrava Poruba už přes 7 mm :prsi::D Zatím pršelo na cca 95% území MSK, tak podobně to bude asi i s tím sledováním bouřek, ne? :(

0
# 05.06.2026, 14:20

To s tím deštěm uznávám úvaha mi nevyšla.. to s těmi bouřkami nechám to na komentář ostatních klidně si rypněte...

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.