Vypadá to trochu opožděný na modelech než včera, ale východ krása.
Pro podKH to vypadá že je shoda na nějakých buňkách. Spíše pojede podél KH nebo na úpátí kvůli konvergenci (a nebo Žatec Louny) než 15km pod nimi. Snad něco. rosný 12-13°C, teplota 19-20°C.
Diskuse o počasí Bouřky 11.5.2026
Tady zatím pár kapek, výhled za situaci téměř 50 mm, tak to jsem vážně v očekávání...
jo ono to umí v květnu přes 50 mm i opakovaně, ale letos tomu zatím nic moc nepřeje, vlastně po tomto "záchvatu" se nic nezmění, jak vidim výhled konstantních nejarních teplot s nějakým pokapáváním tak se mně s blížícím se létem zvedá kufr
Proklikl jsem ansámbly ICON-D2 suma srážek pro různá místa na Moravě. To je úplně jinde. Většinou to ukazuje průměr srážek 20 mm a rozptyl se pohybuje často někde mezi 10-40 mm.
Jinak na JZ Čech a JZ Moravy se to už slušně rozjíždí...
Kouknul jsem na ICON-RUC, který má nejčerstvější výpočty a ono se to večer ještě pěkně rozjede. Mezi 18-19 h (SELČ) bude cosi kompaktnějšího i v Čechách kolem Prahy. Je téměř jisté, že sprchne, ale ne tak vydatně jako na Moravě, kde to bude na spoustě míst výrazný.
Tomr
Podle toho co jsem viděl ačkoliv nejsem zrovna bůhvíjaký expert na bouře a jejich znaky zda jde o supercelu nebo ne, tak se domnívám, že to byla slabší supercela. Samozřejmě zkušenější ať kdyžtak doplní. Na radaru se mi zdálo, že byla vidět i slabší rotace, ale poněkud v takových záležitostech ještě nemám tak velké zkušenosti.
No nad Brnem se rozpadla a bouřka tak již je slabá. Aktuálně hezká struktura vyššího patra spolu se středním na západě. Uvidíme co večer, kdy by mohl být vrchol bouřkové činnosti.
Ještě přikládám sondáž z Prostějova. Energie sice není mnoho, ale i tolik stačí na tvorbu nebezpečných bouřek, navíc díky protrhávání oblačnosti se bude oteplovat a CAPE stoupne. Zajímavý je také výrazný střih větru v hladině 0-3km, takže můžeme očekávat pěkné struktury a výjimečně i trombu.
Aidamkoo
Ta struktura oblačnosti působí trochu supercelárně, rozhodně to nepůsobí jako klasická bouřková oblačnost. Na druhou stranu třeba ICON a ECMWF mají pro oblast Brna v tento čas střih větru 8 m/s a GFS jen 6 m/s, což je docela málo a na vytvoření supercely téměř nemožné.
Kdyby byl střih větru třeba 10-15 m/s, tak člověk neřekne, 15-20 m/s je již výrazný, ale tohle je zvláštní.
Podle mě se o supercelu spíše nejedná, pouze vzhledově to připomíná. Spousta bouřek má často různý zajímavý i dramatický vzhled a nejsou to supercely.
AuraPočasí
Proto jsem se bavil o domněnce, protože jednak tomu nerozumím a hlavně nechci střílet od boku. V USA se to dá poznat lehce, tak na každém rohu doppler, tak to člověk vyčte snadno, ale tady dle elevací 100% nechci říkat nic. Nicméně nechávám si to potvrzovat, tak uvidíme.
všechno se to pohybuje moc rychle, dneska jsou šance mizerný ani úhrny to nehodí. špatná fronta
tady v Praze to zabíjí ty kovadliny tech dvou buněk a bordel z nich
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.