Diskuse o počasí Bouřky 11.5.2026
AuraPočasí
No ano obecně, když je střih 16 m/s a více tak ty supercely se budou tvořit dost. To neznamená že budou nemožné při nižších hodnotách a vše to souvisí s interakcemi okolních buněk a orografie, které střih větru nebo helicitu zvyšují. Tyhlety případy, že se najednou buňka roztočí a trvá 30 minut jsou, řekl bych, běžné. I doppler ukazoval zajímavé znaky na té buňce. A na fotkách je snad wall cloud jasný.
Samozřejmě pokud by bylo těch 20 m/s tak by byla situace úplně jiná než dnes.
Peter Sedlák 1
Možná to byla supercela, ale ne taková ta typická učebnicová a dnes prostě není ta situace s vyšším střihem větru. Ani pohled na radar tomu neodpovídá.
Jinak to v podstatě tady v Praze vzdávám. Skoro všechny výraznější buňky jsou nějak moc na jihu, kolem Plzně, jižní Čechy atd. A na Prahu míří rozpadlina. K večeru lehce zaprší a konec...
Tadeas
Podle radaru to teď vypadá.
Bouřka a meteoradar nefunguje
Tady dnes konečně spokojenost a možná to ještě nebylo vše. Dopoledne tu prošel ten od některých již zmiňovaný déšť, trval asi hodinu a intenzita byla různá od velmi slabé až po silnou, nám to dalo 2,5 mm. Ta bouřka (první přímá tohoto roku) pak možná byla opravdu i supercela, přišlo mi, že jsem viděl náznak wall cloudu. Tohle bude možná nejsilnější bouřka tohoto roku, kroupy měly průměr až 2 cm, foukal silný nárazový vítr, vyskytl se přívalový déšť a také silná elektrická aktivita, nějakou dobu téměř nepřetržitě hřmělo. Ale viděl jsem jen 2 CC blesky. Ten vítr působil jako microburst, ale škody nejsou žádné. Každopádně kroupy asi největší za posledních několik let, už když na začátku padaly hodně velké kapky, říkal jsem si i vzhledem k tomu, jak to vypadalo na radaru, že by kroupy mohly být, a taky že ano. Bouřka nám dala rovných 8 mm, dnes tedy máme už 10,5 mm srážek. Konečně pěkný déšť. A maximální náraz větru na meteostanici v Žabovřeskách 54 km/h. Když bouřka odcházela, tak se objevily i mammaty a ty jsem vyfotil, fotku přikládám níže.
Petrolec
já tam nic zajímavýho nevidim, slabá nevýrazná fronta max a konec, pár fučenek a zima za ní bude max
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.