Diskuse o počasí Bouřky 11.5.2026
Důležité bude načasování. Ostatně je důležité si srovná v tomhle případě včerejší odpolední výstupy a dnešní dopolední. ICON frontu opět velmi výrazně uspíšil, což se projevuje naprosto tragickými podmínkami. GFS drží. Ecak něco mezi. Důležité jsou hlavně srážky, nepotřebuji mít hned v květnu hromadu bouřek.
Můj typ je takový, že bouřky na Moravě budou, poměrně i věřím nějakému menšímu celku či shluku. Nicméně je to jen můj typ.
Ta fronta vypadá zatím pro Čechy strašně. Podle modelu projde v noci přes Čechy a možná něco na východě Moravy. Cape nic moc střih větru také ne moc vysoký a navíc ani přes den nemá být nějaké velké teplo. Ale nechme se překvapit, třeba se to pro Čechy ještě zlepší. Počkal bych na výstupy aladina a icon de. Aladín tam hlásí i do Čech místy bouřky takže uvidíme
něco bude jak jsem psal jinde, hlavně deště.. teplotně před frontou velice nic... zaprší, nic víc od toho nečekám.. možná nějaká chudinka shelf. Mám svůj bouřkový index: Jakmile je to na mikinu, je s bouřkama ámen..
nicméně si samozřejmě počkám na odborníky z čhmú co k tomu poví...
Supercely některým nestačí?
Pokud se ta fronta dostatečně opozdí, tak se ty podmínky mohou znatelně zlepšit a je zde pak velká šance na výskyt silnějších předfrontálních bouřek, které by měly později utvořit jakýsi shluk s postupem dále na SV. Model GFS počítá právě s tímto nejlepším možným scénářem. ICON se tu frontu snažil opozdit ve včerejším večerním běhu, ovšem vrací to zpět a příchod maluje poměrné brzký, což by znemožnilo jakýkoliv mohutnější vývoj bouřek ještě před samotnou frontou. Jinak tipuju, že v Čechách je šance na výskyt nějakých silnějších bouřek téměř vyloučená, na samotné frontě možná něco menšího, ale hlavní dění by mělo být právě před samotnou frontou už více východně v teplejším sektoru.
Jinak samotné podmínky pro vznik, pokud bereme ten nejlepší scénář podle GFS vypadají velmi povedeně, hodnoty MU-CAPE až k 1000J/kg a solidní dynamika v podobě střihu větru kolem 15-20m/s by udělala své. Model GFS postup nyní predikuje od JZ ze severního Rakouska, což pokud vyjde tak se máme na co těšit. Sice to severní Rakousko je takové zrádné z mé zkušenosti, ale nyní to vypadá celkem nadějně, vlhkost ve výšce by měla být dostačující, což bude taky klíčové pokud vše vyjde tak jak má. Jsem nyní tak celkově dost optimistický s touto situací, jelikož podle časového odstupu a momentálních výstupů to nevypadá až tak beznadějně na něco většího, jelikož se tam několikátým výstupem objevuje právě možnost tohoto scénáře a není to tak jen pouhý výstřel do tmy.
Tady ještě vkládám sondáž z posledního běhu GFS na pondělní odpoledne. Vybral jsem těsnou blízkost Prostějova, aby se pak dalo co porovnávat v pondělí, jak to nakonec vyšlo a nevyšlo.
Taky mě zaráží, že veškeré bouřkové situace se tady odehrávají v pracovním týdnu. Nepamatuju situaci, kdy by šla fronta přes Moravu o víkendu... buď mám tak krátkou paměť a nebo na tom něco bude. Vždycky je nějaký výběžek, přední strana brázdy, nebo je fronta v Čechách... a víkend nabízí nejčastěji to nejnudnější možné počasí.. je to škoda. Člověk by si to hned mohl líp užít. Takhle je to vždycky v týdnu strašně na honem, stihnout všechno, jen stres... achjo.
kapr84
Jakýsi týdenní chod počasí se v průběhu času trochu mění Matně si vzpomínám na dobu kolem roku 2005, kdy naopak častěji přecházely studené fronty v páteční den a na víkend se počasí zkazilo.
Dokonce se objevily hypotézy, že vše může souviset s antropogenní činností viz článek z roku 2008 z Českého rozhlasu.
Sdíleno pro zajímavost.
Třemšín
to mám taky v paměti, že se o tom mluvilo, jak si lidé třeba na čhmú stěžovali, že nemají hezké počasí na víkend.. nám některým by se naopak hodilo Gewitter wetter :-)
Ale ano, mění se to, stejně jako se střídají deštivější roky v Čechách nebo na Moravě. To jsem si v letech kolem 2020 taky všiml po tom suchu, nejdřív bylo víc srážek na Moravě, později byly deštivější Čechy.
Aldy1977
Mrazíky jistě budou, to je taková jistota (na novinkách v článku to shrnuli pěkně, před rokem 2000 to nebylo tak časté a tady to hrozí ještě ke konci května ). Srážky nějaké budou taky, ten deficit už se ale těžko dožene, jedině že by se to překlopilo z toho častého suchého severního proudění na vlhké na neurčito, tomu se mně věřit moc nechce, spíš chladněji s minimem srážek... moc jsme se tady letos neohřáli, lední den mně taky už padnul, ale s tím vichrem ty teplé dny pocitově byly úplně někde jinde
kapr84
Tady k tomu dodatečně vkládám radarovou simulaci z posledního běhu modelu Aladin na pondělní odpoledne. Ještě dodám, že tohle je pouze odhadovaný postup a intenzita daných srážek, proto se k tomu musí přistupovat s nadhledem. Více nám dneska odpoledne řekne regionální model ICON-DE který tam zanedlouho uvidí.
Klokan_0
Jako jo, Aladin je podobný optimista jako globál GFS.. Tak třeba nějaký ten shelf cloud na Moravě ulovíme..
stejně budeme čekat až na ten icon jak se zmiňujete.. a pak Icon RUC v pondělí atd.. na houby je, že to aladin dává až tak pozdě večer přes východ Moravy, to už se bude stmívat..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.