Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Většinou oblačná obloha, večer vyjasňování

Diskuse o počasí Bouřky 11.5.2026

1991
# 08.05.2026, 12:32

Zakládám diskuzi na další ojedinělé bouřky v pondělí, které podle modelů mají být hlavně na Vysočině a Moravě. :blesk: Po bouřkách se také má v úterý dost ochladit.

# 08.05.2026, 12:36

Důležité bude načasování. Ostatně je důležité si srovná v tomhle případě včerejší odpolední výstupy a dnešní dopolední. ICON frontu opět velmi výrazně uspíšil, což se projevuje naprosto tragickými podmínkami. GFS drží. Ecak něco mezi. Důležité jsou hlavně srážky, nepotřebuji mít hned v květnu hromadu bouřek. ;-)

Můj typ je takový, že bouřky na Moravě budou, poměrně i věřím nějakému menšímu celku či shluku. Nicméně je to jen můj typ.

185
# 08.05.2026, 12:46

Po tomhle to vypadá na to že dlouho u nás nebude žádná bouřková situace

22
# 08.05.2026, 12:59

Ta fronta vypadá zatím pro Čechy strašně. Podle modelu projde v noci přes Čechy a možná něco na východě Moravy. Cape nic moc střih větru také ne moc vysoký a navíc ani přes den nemá být nějaké velké teplo. Ale nechme se překvapit, třeba se to pro Čechy ještě zlepší. Počkal bych na výstupy aladina a icon de. Aladín tam hlásí i do Čech místy bouřky takže uvidíme

5
# 08.05.2026, 13:55

něco bude jak jsem psal jinde, hlavně deště.. teplotně před frontou velice nic... zaprší, nic víc od toho nečekám.. ;-) možná nějaká chudinka shelf. Mám svůj bouřkový index: Jakmile je to na mikinu, je s bouřkama ámen.. :D nicméně si samozřejmě počkám na odborníky z čhmú co k tomu poví...

5
# 08.05.2026, 14:02

Peter Sedlák 1
tak ta supercela byla jasná fotka na titulní stranu letošního kalendáře, nic lepšího už letos nikde nebude... ;-) snad jen tornádo IF 3-4... (samozřejmě někde mimo obydlenou oblast).. aby mě zase někdo nechytl za slovo. :)

1991
# 08.05.2026, 14:07

kapr84
To snad ne. :D To tady nikdo nechceme. Ale ne, ta supercela v Čechách byla fakt nadherná a podle mě se takové případy letos moc opakovat nebudou.

2164
# 08.05.2026, 14:13

Pokud se ta fronta dostatečně opozdí, tak se ty podmínky mohou znatelně zlepšit a je zde pak velká šance na výskyt silnějších předfrontálních bouřek, které by měly později utvořit jakýsi shluk s postupem dále na SV. Model GFS počítá právě s tímto nejlepším možným scénářem. ICON se tu frontu snažil opozdit ve včerejším večerním běhu, ovšem vrací to zpět a příchod maluje poměrné brzký, což by znemožnilo jakýkoliv mohutnější vývoj bouřek ještě před samotnou frontou. Jinak tipuju, že v Čechách je šance na výskyt nějakých silnějších bouřek téměř vyloučená, na samotné frontě možná něco menšího, ale hlavní dění by mělo být právě před samotnou frontou už více východně v teplejším sektoru.

Jinak samotné podmínky pro vznik, pokud bereme ten nejlepší scénář podle GFS vypadají velmi povedeně, hodnoty MU-CAPE až k 1000J/kg a solidní dynamika v podobě střihu větru kolem 15-20m/s by udělala své. Model GFS postup nyní predikuje od JZ ze severního Rakouska, což pokud vyjde tak se máme na co těšit. Sice to severní Rakousko je takové zrádné z mé zkušenosti, ale nyní to vypadá celkem nadějně, vlhkost ve výšce by měla být dostačující, což bude taky klíčové pokud vše vyjde tak jak má. Jsem nyní tak celkově dost optimistický s touto situací, jelikož podle časového odstupu a momentálních výstupů to nevypadá až tak beznadějně na něco většího, jelikož se tam několikátým výstupem objevuje právě možnost tohoto scénáře a není to tak jen pouhý výstřel do tmy.

Tady ještě vkládám sondáž z posledního běhu GFS na pondělní odpoledne. Vybral jsem těsnou blízkost Prostějova, aby se pak dalo co porovnávat v pondělí, jak to nakonec vyšlo a nevyšlo. :D

Meteologix.com - Sondáž modelu GFS na pondělní pozdní odpoledne.
5
# 08.05.2026, 20:42

Taky mě zaráží, že veškeré bouřkové situace se tady odehrávají v pracovním týdnu. Nepamatuju situaci, kdy by šla fronta přes Moravu o víkendu... buď mám tak krátkou paměť a nebo na tom něco bude. Vždycky je nějaký výběžek, přední strana brázdy, nebo je fronta v Čechách... a víkend nabízí nejčastěji to nejnudnější možné počasí.. je to škoda. Člověk by si to hned mohl líp užít. Takhle je to vždycky v týdnu strašně na honem, stihnout všechno, jen stres... achjo.

# 08.05.2026, 21:23

kapr84
Jakýsi týdenní chod počasí se v průběhu času trochu mění;-) Matně si vzpomínám na dobu kolem roku 2005, kdy naopak častěji přecházely studené fronty v páteční den a na víkend se počasí zkazilo.

Dokonce se objevily hypotézy, že vše může souviset s antropogenní činností viz článek z roku 2008 z Českého rozhlasu.

Sdíleno pro zajímavost.

2164
# 09.05.2026, 00:28

GFS si pořád drží to svoje :cool: Vypadá to velmi zajímavě, tolik výstupů po sobě. Nyní už tam pokukuje i Aladin, který má jakýsi pásek s nárazy větru od západu, no uvidíme co další výstupy zítra.

Wetterzentrale.de
5
# 09.05.2026, 06:19

Třemšín
to mám taky v paměti, že se o tom mluvilo, jak si lidé třeba na čhmú stěžovali, že nemají hezké počasí na víkend.. nám některým by se naopak hodilo Gewitter wetter :-)

Ale ano, mění se to, stejně jako se střídají deštivější roky v Čechách nebo na Moravě. To jsem si v letech kolem 2020 taky všiml po tom suchu, nejdřív bylo víc srážek na Moravě, později byly deštivější Čechy.

5
# 09.05.2026, 06:22

Klokan_0
jo, nějaký vítr tam je.. Tak třeba bude nějaké čelo bouřek aspoň. I když, jak se dívám na ECMWF.. tak ten teda žádná sláva.. :zz:

aladin.bourky.cz
38
# 09.05.2026, 09:10

Icon vypadá docela brutálně

# 09.05.2026, 09:25

Leknín.
Souhlas.
Bude hodně oblačnosti, tak snad se neprotrha a nebudou mrazíky.
Čeká nás ale řada teplotně podprůměrných dnů :(

# 09.05.2026, 11:17

Aldy1977
Mrazíky jistě budou, to je taková jistota (na novinkách v článku to shrnuli pěkně, před rokem 2000 to nebylo tak časté a tady to hrozí ještě ke konci května :zz: ). Srážky nějaké budou taky, ten deficit už se ale těžko dožene, jedině že by se to překlopilo z toho častého suchého severního proudění na vlhké na neurčito, tomu se mně věřit moc nechce, spíš chladněji s minimem srážek... moc jsme se tady letos neohřáli, lední den mně taky už padnul, ale s tím vichrem ty teplé dny pocitově byly úplně někde jinde

2164
# 09.05.2026, 11:25

kapr84
Tady k tomu dodatečně vkládám radarovou simulaci z posledního běhu modelu Aladin na pondělní odpoledne. Ještě dodám, že tohle je pouze odhadovaný postup a intenzita daných srážek, proto se k tomu musí přistupovat s nadhledem. Více nám dneska odpoledne řekne regionální model ICON-DE který tam zanedlouho uvidí.

Aladin.bourky.cz
1991
# 09.05.2026, 11:34

Klokan_0
Pokud by taková lajna bouřek přešla, tak by mohl podle mě vidět i krásný shelf cloud. Ale nárazy tam zřejmě budou silné.

5
# 09.05.2026, 12:00

Klokan_0
Jako jo, Aladin je podobný optimista jako globál GFS.. Tak třeba nějaký ten shelf cloud na Moravě ulovíme..:blesk: :cool: stejně budeme čekat až na ten icon jak se zmiňujete.. a pak Icon RUC v pondělí atd.. na houby je, že to aladin dává až tak pozdě večer přes východ Moravy, to už se bude stmívat..

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.