Diskuse o počasí Bouřky 11.5.2026
Ahoj, tak dnes to vidím z pohledu bouřek opravdu velmi optimisticky. Sledoval jsem nějaké výstupy a aktualizace a pro mě - Praha, oproti předchozím výstupům:
zvýšená maximální teplota dnes až 22°C
zvýšené CAPE až kolem 400 J/kg (paradoxně je to zatím úplně nejvyšší předpovídaná hodnota letos pro Prahu)
nárazy větru - k večeru na studené frontě potenciál 60-70 km/h - to je prakticky již na výstrahu.
Jeví se mi to tak dnes jako výrazná situace. Ovšem nutno dodat, že srážky to předpovídá nízké cca kolem 3-4 mm, prostě to bude postupovat rychle, ale zde nejde jen o srážky, jako ostatní projevy.
„Dobrá sauna nastoupila se sluncem"
Aidamkoo
Přesně tak, to teplé proudění od JZ je venku úplně mega znát. Teplý vítr, kupovitá oblačnost, vyšší vlhkost. A pak už jenom s příchodem studené fronty to nabere trošku grády...
No upřímně venku už to nabírá letní vzhled, hodně stromů už má prakticky plné listy.
Morava bude mít obecně více srážek, než Čechy, ale zaslouženě, protože v Čechách minule byly srážky a na Moravě vůbec. A stejně i v Čechách dnes nějaké srážky budou...
Tak uvidíme...
Možná dnes budu mít čas i přes nějaké povinnosti a zaběhnu si venku nafotit nějaké bouřky - snad. Můj nový 50 Mpx foťák na mobilu ještě nebyl příliš využit.
jack
Tak samozřejmě že jo. Tam fronta dojde až v noci a nad ránem a půjde o pole trvalejšího deště s pár vnořenými bouřkami. U nás budou bouřky s pomalým postupem a navíc opakované bouřky, což je rozdíl oproti Slovensku.
Aladin vidí bouřky na odpoledne. ICON RUC a D2 vidí spíše až k večeru, tak uvidíme. Nicméně je to balzám pro oči sledovat na těch výstupech tu shodu na srážkách.
jack
Je to prakticky stejné.
Aidamkoo
No on je květen fakt jiný, než duben a březen, pokud jde o srážky. Ten nárůst srážek je v průměru velký, prakticky dvojnásobný. Proto jarní sucho častokrát končí právě v květnu. Zatím to vypadá, že květen by mohl být. srážkově normální a tedy přinést o poznání více srážek, než duben. Možná tak 5x až 10x více srážek.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.