Diskuse o počasí Bouřky 24.-26.7.2025
tohle je bída. ono ty srážky na radaru vypadaj silný na to, jak pomalu jdou, ale je to o ničem. i ze světlejší zelené jen trošku prší, i na těch místech toho žutooranžovýho knedlíku většinou jen 3-6mm, což na to že to někde stojí i hodinu a půl je teda pěkně málo. aktuální ID2 ale naznačuje solidní bomby i na sobotu, tak snad by něco během těch výjimečný dvou dnů mohlo přijít
TheRealStormCZE
no ID2 má ale ještě by třeba o 10km severněji a je to fajn.
Tady 0,5mm.
TheRealStormCZE
Zelenožluté odrazy a skoro vůbec neprší. Při stejných odrazech v pondělí lilo jako z konve.
Peter Sedlák 1
leda outflow, ty buňky budou téměř statický a chaotický
Predators2
teď z jednoho cancouru prší víc, ale furt to je za očekáváním.
ty bouřky budou pak fakt gamble, kde se iniciujou. GFS střih větru severozápad 4m/s
Tak za dnešek dohromady 5.8mm s tím že 0.7mm napršelo ráno z toho pásma deště a zbylé srážky byly z večera.
Jinak ještě odbočka, GFS na začátek srpna už po několikáté tento týden s malými rozestupy maluje výběžek nižšího tlaku vzduchu od Britských ostrovů až někam ke Španělsku, celé by to mělo zesílit JZ proudění a zvýšit dynamiku. Od JV by k nám naopak proudil teplý a vlhký vzduch, ČR by se tak vyskytla na poměrně ostrém a výrazném teplotním rozhraní a to klidně na několik dní. V oblastech nižšího tlaku vzduchu by se nacházely hlavně vydatnější srážky, na pomezí těchto dvou vzduchových hmot by se pak naopak mohly vytvářet až velmi silné bouřky. Tahle synoptika je v létě poměrně běžná, ovšem letos se jí nějak nedaří prosadit. Tak třeba to vyjde a budou pořádné hody, přeci jen srpen by se mohl trochu vyřádit.
Já jsem se včerejškem jednoznačně spokojený. Těch 6,1 mm z dopoledne/poledne nestačilo a odpoledne a večer se děly zajímavé věci dál. Začalo to velmi slabou přeháňkou, z té jen tak pokapávalo, takže úhrn neměřitelný. Poté se k nám od jihozápadu blížila MCS, ale nakonec nás minula daleko jihovýchodně. Ovšem některé blesky nebyly tak daleko, viděl jsem tedy 2 záblesky a slyšel kolem 10 hromů, šlo o druhou vzdálenou bouřku dne. Pršelo přitom na chvíli silně až velmi silně, ale to jen tak 2-3 minuty, jinak to byly slabší intenzity. Celkem nám to dalo 2,6 mm. A večer to ještě završila taková slabá až mírná přeháňka a ta nám dala 0,2 mm. Za včerejšek tedy máme 2 vzdálené bouřky, ale především 8,9 mm srážek, přičemž podle některých modelů tu ani vůbec nemělo pršet, takže za mě určitě v pořádku.
Predators2
To že pršelo slaběji měla za příčinu nizžší vlhkost ve výšce - srážky se vypařovaly. Později jak psal TheRealStormCZE že už mu tam prší z jednoho cancouru více, tak to bylo právě způsobeno, že se v celém profilu "vyplnila" vlhkost. Dnes brzo ráno mě vzbudila přeháňka, která se vytvořila v Krušných a lilo z ní poměrně dost, na to že to byly je zelené odrazy, právě díky vysoké vlhkosti.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.