To je furt same deste, stovky mm a na Pardubicku furt hovno, i ty bobky sli kolem, tak snad zitra, to zas bude tepla noc kurde
Diskuse o počasí Bouřky 24.-26.7.2025
Tady opět neměřitelné množství, takže jdu zalévat. O 10 km dal nemusí.
Tady je prostě díra
TomasMost
to je stratiform z bouřek z brd a u prahy, to se během dvou hodin totálně rozpadne
JUGOCV
Pravděpodobně asi ne. Nebo tak to aspoň vidí ICON DE. Aladin to samé..
Nějaká šance možná zítra, ale Aladin šetří nějak šetří.
Zato zítra bude podle ICON DE a Aladin bude pěkná sprcha zítra u nás na Moravě. Hlavně na východě. Jsem zvědavý, jaký největší úhrn nakonec bude.
Déšť ve Středočeském a Plzeňském kraji přetrvává už dlouho dobu. Tam musí být úhrny.
Tadeas
Jsou vidět na srážkoměrných stanicích, jde to přes 30 mm: https://www.in-pocasi.cz/aktualni-pocasi/?tab=sraz... Někde to určitě dosáhne i těch 50 mm.
Týmova Ves na západě Vysočiny má již 51 mm - tam se dlouho držela jedna přeháňka.
Já už modelům nevěřím. Jenom na ně kouknu a to je vše. Když se chystá nějaká zajímavá situace, tak je lepší sledovat radar a oblohu a víte rozhodně víc.
Hlášeny jsou první škody: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/bourky-dorazily...
U Bílého Potoka pod Smrkem na Liberecku splavil kamení na železnici a zhruba na hodinu zastavil vlaky mezi Bílým Potokem a Raspenavou, provoz už tam byl obnoven. V Lučanech nad Nisou na Jablonecku čerpali hasiči vodu ze sklepů.
Spadlo tam cca 40 mm: https://www.in-pocasi.cz/aktualni-pocasi/bily_poto...
Nejdřív se musím omluvit té přeháňce, co tu byla..
Sice to před námi zesláblo (oproti intenzitě na Strakonicku) , ale ten její pohyb byl tak pomalý, že aspoň 4,5mm dala..
Bohužel to byl dnes jediný rozumný déšť tady..
Jinak, už se to tu párkrát zmiňovalo, modely ICON i ID2 mají jeden dost velký nešvar..
Jakmile jim to někde, někdy spočítá možnost či pravděpodobnost silnějších srážek, v podstatě automaticky k tomu přidávají do předpovědi výboje, tedy bouřky.. I když podmínky na bouřky evidentně nejsou nebo jsou jen slabé..
Pak se to automaticky promítá do zdejší předpovědi , dnes tam mám například bouřky celý večer až do půlnoci, ovšem z těch slabší konvekcí startovanych, posléze vrstevnatých , stacionárních přeháněk tu nebyl samozřejmě ani jediný výboj.., bylo to opravdu jasné, že to tak dopadne..a tak to bylo i v mnoha jiných lokalitách..
To je celkem velká slabina těchto často velmi přesných modelů..
Co se týče modelu Aladin, to raději no comment..
To je přesně ta moje oblast kde je ta srážková díra dlouhodobě. O 5 km dále mají srážek nad míru a u nás naopak.
Zalivam skoro každý den a dost.
In-počasí
Trochu mě zaráží spojovat úhrn 51 mm s přeháňkou,ač stacionární.Pod tím slovem si většina lidí představí krátkou spršku různé intenzity,spojení “stojící přeháňka” mi přijde nelogické,i když je třeba správné. Na pomezí Středočeského a Plzeňského kraje to vypadá i na úhrn okolo 100mm.
In-počasí
Mít síť stanic hustou pro naměření max. úhrnu ze stacionárních "přeháněk" je nemožné. U Voznického potoka hlásí téměř 24 mm; https://www.in-pocasi.cz/aktualni-pocasi/mala_hras... , zatímco u nás na kopci napršelo "jen 18 mm. " Stále se zde však jedná rozhodně o nejvyšší denní úhrn srážek od začátku roku 2025, přičemž poslední výraznější déšť se konal 16.6. při přechodu SF. Teď je tak konečně znovu zalito i v lese (určitě lokálně i přes 30 mm), aby mohly začít růst houby
... vzhledem k mlhavému počasí a teplotě kolem 14°C to podzim opravdu dost připomíná
Přikládám také měření na Štěchovické Kocábě, kde byl po delší době přerušen stav Sucha, změna na Normální stav. Paráda
TomasMost
Určitě by se dal najít vhodnější výraz, než přeháňka..zrovna moc se to nikam nehnalo..
Ty srážky v Brdech a v Podbrdí byly plošně vcelku rozsáhlé , takže nazvat to třeba stacionárním pásmem silnějších srážek nebo tak nějak by bylo asi lepší. Případně brdský stacionární knedlík , tomu by tu taky asi každý rozuměl
Tak párkrát se zablýsklo a zahřmělo a teď leje jak z konve
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.