Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí Bouřky 24.-26.7.2025

# 26.07.2025, 19:46

To je furt same deste, stovky mm a na Pardubicku furt hovno, i ty bobky sli kolem, tak snad zitra, to zas bude tepla noc kurde

# 26.07.2025, 19:56

Tady opět neměřitelné množství, takže jdu zalévat. O 10 km dal nemusí.
Tady je prostě díra

# 26.07.2025, 20:01

Tady se konečně rozpršelo, po odpoledním fiasku jsem tomu už moc nedával, ale přímo nad námi se začala tvořit jakási vrstevnatá oblačnost, ze které slušně prší. Zatím 4 mm, což už je hezké, ale o 20 km na JZ mají 10násobek, škoda...

3353
# 26.07.2025, 20:06

Prší nalevo i napravo od nás, ale tu ani kapka :D

# 26.07.2025, 20:09

Na radaru to vypadá,že v JZ půlce Prahy prší,tak snad ano.Neumětely mají za poslední 3 hodiny 35mm,ale na Z od Prahy jsou ještě vyšší úhrny.Mohlo by se to víc vysunout na S,SZ a v noci trochu zalít i tady.

# 26.07.2025, 20:11

TomasMost
to je stratiform z bouřek z brd a u prahy, to se během dvou hodin totálně rozpadne

102
# 26.07.2025, 20:14

Myslíte že sem něco dorazí?

1365
# 26.07.2025, 20:29

JUGOCV
Pravděpodobně asi ne. Nebo tak to aspoň vidí ICON DE. Aladin to samé..
Nějaká šance možná zítra, ale Aladin šetří nějak šetří. :D

Zato zítra bude podle ICON DE a Aladin bude pěkná sprcha zítra u nás na Moravě. Hlavně na východě. Jsem zvědavý, jaký největší úhrn nakonec bude.

Déšť ve Středočeském a Plzeňském kraji přetrvává už dlouho dobu. Tam musí být úhrny. :prsi:

1277
# 26.07.2025, 21:17

Já už modelům nevěřím. Jenom na ně kouknu a to je vše. Když se chystá nějaká zajímavá situace, tak je lepší sledovat radar a oblohu a víte rozhodně víc.

148
# 26.07.2025, 21:48

Mně to někdy tak přijde, že uživatelé in-pocasi žijí výhradně ve srážkových dírách.
Já mám už zase trávu po prsa a rajčata teprve začínají červenat.

# 26.07.2025, 21:54

Nejdřív se musím omluvit té přeháňce, co tu byla..:D
Sice to před námi zesláblo (oproti intenzitě na Strakonicku) , ale ten její pohyb byl tak pomalý, že aspoň 4,5mm dala..
Bohužel to byl dnes jediný rozumný déšť tady..
Jinak, už se to tu párkrát zmiňovalo, modely ICON i ID2 mají jeden dost velký nešvar..
Jakmile jim to někde, někdy spočítá možnost či pravděpodobnost silnějších srážek, v podstatě automaticky k tomu přidávají do předpovědi výboje, tedy bouřky.. I když podmínky na bouřky evidentně nejsou nebo jsou jen slabé..
Pak se to automaticky promítá do zdejší předpovědi , dnes tam mám například bouřky celý večer až do půlnoci, ovšem z těch slabší konvekcí startovanych, posléze vrstevnatých , stacionárních přeháněk tu nebyl samozřejmě ani jediný výboj.., bylo to opravdu jasné, že to tak dopadne..a tak to bylo i v mnoha jiných lokalitách..
To je celkem velká slabina těchto často velmi přesných modelů..
Co se týče modelu Aladin, to raději no comment..

# 26.07.2025, 23:12

To je přesně ta moje oblast kde je ta srážková díra dlouhodobě. O 5 km dále mají srážek nad míru a u nás naopak.
Zalivam skoro každý den a dost.

# 26.07.2025, 23:47

In-počasí
Trochu mě zaráží spojovat úhrn 51 mm s přeháňkou,ač stacionární.Pod tím slovem si většina lidí představí krátkou spršku různé intenzity,spojení “stojící přeháňka” mi přijde nelogické,i když je třeba správné. Na pomezí Středočeského a Plzeňského kraje to vypadá i na úhrn okolo 100mm.

ČHMÚ
1628
# 27.07.2025, 07:27

In-počasí
Mít síť stanic hustou pro naměření max. úhrnu ze stacionárních "přeháněk" je nemožné. U Voznického potoka hlásí téměř 24 mm:prsi:; https://www.in-pocasi.cz/aktualni-pocasi/mala_hras... , zatímco u nás na kopci napršelo "jen 18 mm. " Stále se zde však jedná rozhodně o nejvyšší denní úhrn srážek od začátku roku 2025, přičemž poslední výraznější déšť se konal 16.6. při přechodu SF. Teď je tak konečně znovu zalito i v lese (určitě lokálně i přes 30 mm), aby mohly začít růst houby :love:... vzhledem k mlhavému počasí a teplotě kolem 14°C to podzim opravdu dost připomíná :D

Přikládám také měření na Štěchovické Kocábě, kde byl po delší době přerušen stav Sucha, změna na Normální stav. Paráda :D

Změna stavu vody na Kocábě, ČHMÚ
# 27.07.2025, 11:41

TomasMost
Určitě by se dal najít vhodnější výraz, než přeháňka..zrovna moc se to nikam nehnalo..
Ty srážky v Brdech a v Podbrdí byly plošně vcelku rozsáhlé , takže nazvat to třeba stacionárním pásmem silnějších srážek nebo tak nějak by bylo asi lepší. Případně brdský stacionární knedlík , tomu by tu taky asi každý rozuměl :D

# 30.07.2025, 16:21

Tak párkrát se zablýsklo a zahřmělo a teď leje jak z konve

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.