Diskuse o počasí Bouřky 24.-26.7.2025
Tak už tu máme nové téma.
Počítal jsem s ním tak zítra, ale nevadí.
Já to vidím ještě celkem nejistě. Ostatní modely kromě Aladina nic moc nemají a je v tom jediný.
V Pátek by se měly být bouřky, ale už ne tak inetnzivní, protože bude chladnější vzduch a povrch se proto moc neohřeje.
CAPE je celkem zajímavé a podobné, jako včera. Ve čtvrtek se očekává tak 500+ CAPE a v pátek by energie měla být lehce vyšší.
Uvidíme, hlavně na pátek tam modely malují i nějaké plošnější bouřky, ale v jaké síle, se zatím moc neví. Třeba model KMA-UM na pátek počítá i s možným MCS, ale to pravděpodobně nevyjde.
Jsem zvědavý, jak k těmto dvoum dnům bude reagovat ČHMÚ a Estofex.
No bohužel ten čtvrtek modely odpískaly, nový Aladin už ani na tom JV nic nemá. Pro změnu aspoň něco Icon přidal na té přesunuté TN v pátek přímo nad našim území, takže lokálně by ty úhrny mohly být vysoké. No potom nějaké doznívání ještě v sobotu a dál se pravděpodobně můžeme těšit na další nudné a suché počasí..
Ještě menší odbočka, líbí se mi model GEM na sobotu, maluje tam poměrně pěkný systém a hezkou synoptiku, kdy by se měla nad Itálií udržovat TN a celý tento proces by měl za následek zesílení JZ/J proudění které by mohlo přinést vlhkost a potenciálně vysoké CAPE. Ovšem tento model je jeden z těch nejméně přesných, takže brát to vážně zatím asi nemůžeme.
Jinak ohledně čtvrtka, čekal bych místy nějaké bouřky hlavně na JV území a to zejména ve večerních a nočních hodinách. Pátek bude plošnější.
Pátek bude snad celorepublikový a ne omezen na východy jihy. Ta sobota už taková bude.
Nic extrém, klasické bouřky.
Nový icon už zrušil i pátek..
Nižší tlak se tomu nedaří prosadi, moc nadějně to nevypadá, ale snad něco málo aspoň bude. Na tu bídu by i nějaký jednohromovky stačily. Potom nás nejspíš čeká blokace Atlantiku.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.