Diskuse o počasí Silné bouřky 5.6. 2025
kapr84
Jo, v ČHMÚ to zvládli skvěle, když výstrahu zvýšili až když mnozí měli tu supercelu nad hlavou (taky jim to tam někdo psal v komentářích, že to už si nepřečetl, pač už byl bez el.proudu). Myslím, že ESTOFEX to odhadl líp, ale jelikož na dnešek vám výstrahu nevydali, tak jsou k ničemu Snad aspoň v ČHMÚ budou věnovat dost prostoru, až vám to tam dneska vypukne
Mě by zajímalo, jak model Aladin absolutně nedokáže podchytit ty plošnější srážky v Čechách. Jeho výstup vs. realita, to je absolutně tragedy... A bohužel něco podobného se čas od času objeví.
Jedná se sice jen mírnější déšť, ale absolutně nezachycené.
Takhle by to bylo přesnější. Suma srážek od 11-14 hodin, ale i tak je tam vidět prostě, že ty srážky jsou plošné a Aladin tam má jen nějaké ultra slabé proužky v desetinách mm, prostě úplně něco jiného...
Já si stále stojím za tvorbu multicel mezi Linzem a Znojmem v pozdějších hodinách s postupem na Moravu, takže čekám i vznik menšího systému či celku. Aktuálně je 28°C, západně se vyskytuje již vyšší oblačnost, ale trhá se. Mezi Linzem a Znojmem aktuálně bohatě vzniká kupovitá oblačnost, tak uvidíme jestli mi můj odhad vyjde.
Mezitím si myslím, že východně je riziku vzniku supercel(y), uvidíme co dál. Nicméně to vše až později k večeru, aktuálně je stále poměrně suchý profil v atmosféře, ale to se brzy změní.
kapr84
trojku bych očekával třeba v případě výskytu derecha
Trojka jako predikce na další den se přece nevydává až v případě výskytu derecha, squalline, SC atd..
Proboha, byla to od Estofexu predikce na další den!!
Vydává se v případě reálné možnosti vzniku, výskytu těchto jevů, jakož i možnosti naplnění dalších kriterií trojce příslušných..
Včera to klidně mohlo vyjít, zas tak moc nechybělo..
Postup ČHMÚ, kdy vydá trojku, až když to mají lidi nad hlavou a jsou bez proudu je lidem celkem úplně k prdu..
Estofex může mít za včerejšek svědomí naprosto čisté!
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.