Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Většinou slunečno a oteplení

Diskuse o počasí Silné bouřky 5.6. 2025

# 06.06.2025, 13:33

Tak u nás v noci už maximálně sem tam kapka a neměřitelný úhrn. Dnes je klid, uvidíme, co zítra. Jinak, po té první včerejší bouřce jsem slyšel houkat hasiče, takže někde ve městě asi nějaké škody byly. Tady ale naštěstí ne.

0
# 07.06.2025, 09:42

Jak tady @Doizer psal že Huslenky bylo asi tornádo :tornado: https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-2-7827-Silne_bou...

Tak vypadá (vnější znaky na to ukazují), že se 5.6. mezi 20:30-20:55 (přesný čas nemám) prohnalo :tornado: tornádo přes obec Zděchov.
Nikdo nemá foto nebo video, ale byla to prý hrůza, strašná tma, a za 7 minut bylo po všem.

Plno lidem to sebralo tašky ze střech, sousedům kousek od babi to dost očesalo stodolu (viz fota).

V pozadí foto stodoly (foto kde je auto) je teď lípa sestřihlá jako bonsaj. Z druhé strany kopce (směrem za lípu) bylo vidět na kopci mezi loukama selektivně polámané stromy v linii (foto bohužel nemám, řídí jsem a pak ž byla tma).

Stodola poté, co šlo asi kolem tornádo
Stodola v pozadí očíslá a lípa sestřižená jak bonsaj
# 07.06.2025, 10:16

ruka
Děkujeme za report. Sebrané střešní tašky jsou docela častým projevem tornád - vlastně je nadzdvihává a tím strhne. Ale jen podle toho to rozhodnout nejde - je třeba prošetřit celý charakter škod a hlavně určit, že jsou rozházené jiným směrem - ne všude stejným směrem, což by svědčilo o větru působícím z jednoho směru. To je klíčové a podle toho se jasně rozhodne, jestli to bylo nebo nebylo tornádo. Třeba to tornádo u Českých Budějovic někdy teď v květnu nakonec za tornádo ani většina odborníků nepovažuje - tam to padalo jedním směrem.

Jinak další škody z té obce jsou zde: https://www.facebook.com/photo/?fbid=1239179271235... - musel by se ale do mapy zanést směr větru podle nich a pak to posoudit. Takto z fotek nic poznat není.

Bouřka tam přišla za světla: https://www.facebook.com/1566751270/videos/1077571... - a nikdo tornádo přímo neviděl. Takže to spíše nasvědčuje downburstu.

6
# 07.06.2025, 10:30

Opravdu chybí více fotek nebo videí.. Tady v Buchlovicích to vypadalo též podezřele.. Ale škody byly jen na stromech v lese. Nevím jestli to byla húlava, downburst určitě ne, protože šlo čistě o náhlé zesílení větru na hodnotu kolem 20 m/s.. byli jsme na okraji, viděl jsem jak vítr vyzdvihává lehčí věci do výšky. Na zahradě nám vítr odnesl jen připevněné pařeniště. Jinak bez škod. Podle meteostanice se měnil směr větru z jv, přes jz na sz, viděl jsem nad hlavou jak letí oblaka v různých hladinách různými směry, ale opravdu slušnou rychlostí. Bohužel jsem na kopci trochu zpanikařil a sjel do obce do údolí, když se rychle zvedl ten vítr. Protože jsem si vážně nebyl jistý, navíc když opravdu pro tornáda byly podmínky, jen za domy jsem viděl z oblohy bílý sloupec oblačnosti.. ale možná to byl jen nějaký scud cloud nebo wall cloud.. těžko říct, bylo to hrozně rychlé, trvalo to tak 2 minuty, víc ne, pak hned houkala siréna hasičů.. ale nikdo nehlásil nějaké škody, možná to proletělo jen polem.. ale byla to nejzajímavější situace tady za poslední roky..

0
# 07.06.2025, 12:50

Souhlasím, že chybí více fotek pro určení, co to bylo (ale neměl jsem bohužel čas dokumentovat výsledek bouře, bo se musela spravit střecha než se setmí).

Pokud jde o klasifikaci - jestli to bylo tornádo nebo microdownburst nevím.
Co vím, tak nikdo ze sousedů v okolí babi baráku jev nenafotil/nenatočil (měli fest strach).

Očití svědkové tvrdí, že jev šel tam (vzal to asi pře tu střechu stodoly) a pak za chvílku zpět (to byl víc v kopci za stodolama) a to lámal vrchy stromů a vyvracel stromy.

Sousedům (z pohledu toku Zděchovky do kopce) to pobralo nějaké tašky (tondach oblité) z relativně nedávno nové střechy.
My měli ty jejich rozlámané kusy tašek na naší střeše (nějak se rozbily v letu a ne až při dopadu).
Ale ob sousedi (ob barák výš) neměli na svém baráku nic - směr jevu dle všeho tedy v tom místě šel směrem dolů po směru toku Zděchovky (což je cca kolmo k směru vůči směru, odkud se nasouvá oblačost v tomto videu od paní Hrbáčkové - https://www.facebook.com/share/v/16o64KjZ8h/?mibex... )

Nevím jestli microdownburst může putovat tam a zpět - proto mě přišlo na mysl, že to bylo Tornádo.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.