Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí Silné bouřky 5.6. 2025

1
# 04.06.2025, 18:46

:blesk:V souvislosti se studenou frontou očekávám zítra na Moravě rozvoj silných bouřek.
První bouřky se budou formovat okolo 15:00 na jihu Moravy a postupně se budou rozrůstat do ostatních částí Moravy a Slezska. V této chvíli ale panuje poměrně velká neshoda mezi modely, hlavně Aladin a ICON DE, kde Aladin maluje větší systém několika bouřek, který by měl pokrýt větší část Moravy a Slezska, zatímco ICON bouřkami šetří a dává pár izolovanějších bouřek pouze na jih a jihovýchod Moravy.
:vitr:Co do podmínek, nejsilnější bouřky očekávám na jihu a jihovýchodě, kde bude v tu dobu nejvíc energie a silnější střih větru.
Tak jako tak, rozhodně to nebude něco jako dneska, spíš běžné letní bouřky.

ICON DE 5.6. 19:00
ALADIN 5.6. 19:00
32
# 04.06.2025, 20:53

Já bych řekl, že zítra šance pro Moravu je, ten postup na východ je velmi pomalý a pokud budou znovu vznikat jádra v jižních partiích Moravy a v Rakousku, velice pravděpodobně by mohl nějaký bouřkový systém projít celou Moravou, tak jak s tím počítá Aladin. No uvidíme. Třeba to vznikne daleko východněji a minimálně střední a severní Moravě to uhne. Cape shear je každopádně pro východ území stále na vysokých hodnotách, což velmi silné bouřky zítra, pro tuto oblast, nevylučuje.

18
# 04.06.2025, 23:46

Aidamkoo
Nemá cenu řešit v tom předešlém, tam každej bude řešit dnešek i zítra, v tom se ti ztratí všechny informace ohledně dneška, já bych určitě řešil bouřky pro Moravu tady, né v tom původním, tam to bude k ničemu.. bez efektivity, budou se tam řešit průběhy, škody, spekulace atd... fakt to nemá cenu a řešil bych to tady ;-)

# 05.06.2025, 00:30

Tak jelikož bouřky na Moravě bude asi vhodnější řešit zde, tak si dovolím si tedy za sebe udělat nějaký rozbor.

To počasí zítra bude zase hodně rozdílné. Zvlněné teplotní rozhraní bude ještě zítra nad západní částí Čech a během večera se přesune nad Moravu, Slezsko a později nad Polsko. V Čechách bude na rozhraní díky oblačnosti a srážkám poměrně chladno a budou se objevovat i srážky. Naopak na Moravě a ve Slezsku bude až do odpoledne či podvečera (na severovýchodě až do večera) většinou polojasno, či skoro jasno. Maxima budou pravě na JV až do 28°C.

Modely se zpočátku neshodovaly na rychlosti postupu teplotního rozhraní. Byl zde značný rozdíl mezi DWD a MetOffice, potažmo ECMWF. Nakonec se obě tyto centra shodují, což právě přineslo i větší shodu v načasování a položení srážek a bouřek. Zítra později odpoledne a večer začne v oblasti severního Rakouska a Vysočiny na zvlněném teplotním rozhraní docházet k rozvoji přeháněk a bouřek. V oblasti Moravy a severního Rakouska budou velmi dobré podmínky. LI -5, Cape 1600J/Kg a poměrně dobrý střih větru umožní vznik i organizovanějších bouřek, případně i ojedinělých supercel. Bouřky zároveň budou mít tendenci opakovanému tvoření, takže se jich na jednom místě může v rámci večerní činnosti objevit i více. Některé regionální modely navíc uvádějí i dva celky a to v teplém vzduchu odpoledne a v podvečer a později další plošnější večer. Bouřky budou mít pomalejší postup, takže bude hrozit více riziko přívalových srážek, případně v organizovaném celku i silný vítr. Bouřky pak budou v noci na pátek rychle ustávat tak jak bude přes Moravu k SV postupovat samotné zvlněné teplotní rozhraní.

Možné negativní faktory.
Tak jako v posledních dnech je zítřejší situace v dost velké nejistotě. Osobně nejistota spočívá v minimálním (ale i tak zde bude) riziku předčasné konvekce, která by nedosáhla maximálního potencionálu a zhatila by pozdější konvekci. Tuto variantu v předchozích výstupech mělo pár členů modelu IDE, které poukazovaly na nástup konvekce po obědě a posléze téměř nulový potenciál. Další negativním faktorem by byla oblačnost, ale vzhledem k poloze frontálního rozhraní by jí mělo být daleko méně než v pondělím případě. Zároveň se v některých modelových aerologických sondážích objevovala možnost suché vrstvy kolem 5,5-7km, což by též mělo zpočátku vliv (velmi s tím operoval právě již zmíněný ICON DE). Model ICON DE zároveň propaguje zhruba v polovině podmodelech možnost spíše východnějšího postupu hlavní bouřkové činnosti (tedy Záhorí na Slovensku) a na Moravě a ve Slezsku spíše slabší činnost. Je to nicméně aktuálně jediný model takto shlížející a je nesmírně zajímavé, že si i nadále drží tuto variantu.

Jinak toto téma bych nechal vzhledem k tomu, že v tématu pro včerejšek se budou jak píše KubysQ řešit primárně škody a další projevy bouřkového systému v noci na dnešek (ze středy na čtvrtek).

Můj vlastní odhad
Komplex dle modelu GFS
Komplex dle modelu ECMWF
12
# 05.06.2025, 05:08

Děkuju vám za téma.. rozhodující bude asi odpolední sondážní měření z Prostějova, potažmo Vídně. Určitě to ani zdaleka dneska nebude mít takovou publicitu jako včera, hlavně ze strany ČHMÚ.. Harm-DK 2 km mi dává k večeru nárazy větru ke 30 m/s.. to by byl skutečný extrém, maximum mám v bouřce v roce 2020 20,1 m/s. Icon také trošku přidal, stále je ale nejstřídmější.. Uvidíme. Tak si přejme nějaké krásné supercely, pokud možno bez větších škod. :) Ale třeba ten Icon dává CAPE jen ke 300 J/kg... to je dost málo na něco extra...

Tak nový výstup Aladina trošku posunul nástup bouřek dříve na pozdější odpoledne.. rozhodující bude asi oblačnost a jak píše Aidamko případná dřívejší konvekce. Zatím je oblačnosti minimum. Jsem zvědavý, zda Estofex něco vydá... ale moc bych na to nespoléhal.

SHD trošku v nárazech větru ubral, nyní 22-25 m/s, s tím, že by měla přejít linie silných bouřek mezi 18-19h...

Zeu
6
# 05.06.2025, 06:50

SAMOZŘEJMĚ I ČTVRTEČNÍ srážkové úhrny se v bouřkách můžou pohybovat
od 10 do 50 mm

75
# 05.06.2025, 06:53

Dnes to nevypadá vůbec dobře. Ještě včera byla naděje,že nás to nějak obejde.. Aladin to má na dřívější hodinu, což by za mě bylo lepší. Nesnáším noční bouřky, když se musím vyspat A docela mě překvapil Icon DE, že nám na dnešní ráno na 5 hodinu dal bouřku :D no nebyla

ota
2920
# 05.06.2025, 07:37

Z pohledu střední Moravy to dneska vypadá opravdu zajímavě. Bouřky by mohly být silné jak z pohledu srážek, tak doprovodnými jevy, zejména riziko nárazů větru může být poměrně velké. Zároveň by snad projevy neměly být tak závažné, aby způsobily rozsáhlé škody. Ideální by bylo pokud by se vytvořil bouřkový komplex, který by zasáhl větší oblast. Podmínky zatím vypadají dobře, oblačnosti je málo, tak snad to dnes vyjde.

# 05.06.2025, 08:26

Zeu
No moc krásná mapa, ale naprosto padlá na hlavu. Máte rád extrémy, ale přijde mi, že tu poměrně často píšete příspěvky ve stavu blouznění. Ať už včera či jindy. Ohledně té mapy dvě věci.

Zaprvé. Zítra bouřky budou jednak lokálně omezeny na sever Rakouska a částečně Moravu (navíc v noci), že doopravdy nechápu co má dokazovat ta Vaše mapa. Za druhé. Vy máte rád extrémy a různé tlakové slovní hříčky, tak se koukněte na synoptickou mapu a ujasníte si, že je celá nesmyslná jak co se týče Slovenska, tak Čech.

Jinak co se aktuálního počasí týče, tak venku skoro jasno a narozdíl od pondělka je té oblačnosti skutečně málo a má tendenci se rozpouštět.

104
# 05.06.2025, 08:34

Aidamkoo
Už jsem mu to psal včera a admín mi to zmazal dává sem akorát omalovánky a kloudný příspěvek žádný.

# 05.06.2025, 08:42

No jsem zvědav jak to u mně dopadne, modely toho moc pro krajní východ nedávají, ale to u těchto situací bývá.
Zajímavé že SHMU nemá na bouřky žádnou výstrahu /asi vyčkávají/, a v předpovědi mají jen ojediněle bouřky... bez zmínky o silných bouřkách...
Estofex má dnes asi dovolenou :cool:

# 05.06.2025, 08:43

Aldy1977
Protože Slovensko je v proudění TV, ty bouřky spolu se ZTR budou postupovat na severovýchod a zasáhnou jen pohraničí s Českem a místa v Žilinskem kraji, Kysuce, Oravu a západ celkově.

# 05.06.2025, 09:14

Aidamkoo
Ano, situace je taková, jak píšeš.
Ale je take možné že budou bouřky více zapadneji a krajní východ vubec nezasahnou, to je můj TIP.

Zeu
6
# 05.06.2025, 09:26

Aidamkoo
Extrémy se dějí, trpělivost je na místě- opravil jsem ten pátek - díky

Z historie EF3 z Litovle 2004 a EF4 2021 víme kam nás zavede bagatelizace.

18
# 05.06.2025, 09:36

Aidamkoo
Co jsem koukal, tak bouřkovej den dnes, zítra pauza a sobota i neděle to vypadá na další bouřky, aspoň co ukazuje aktuální ICON.. tak jsem zvědavej, je to samozřejmě daleko poměrně ...

1365
# 05.06.2025, 09:52

Dneska už to vypadá, že nás trefí pořádně bouřky. :blesk: Nechci to ale zakřiknout..

ota
2920
# 05.06.2025, 10:11

Pavell
Nějaká souvislost s tématem bouřek ?

# 05.06.2025, 10:16

Jak vidíte vyhlídky? Vypadá to, že bouřkové situace se budou opakovat, například o víkendu, ale půjde většinou asi o silné bouřky, možná i velmi silné v menší míře.

Jak napsal Ondris, počítám s tím, že brzy mě sejme nějaká hodně silná bouřka, co se šikovně přímo trefí, zatímco celkově nepůjde o výraznou situaci, ale budou se čekat průměrné letní bouřky... :D

Loni byla například největší bouřka v jedné konkrétní obci na sever od Prahy (Nová Ves) tuším 11.7.2024 zrovna když platila výstraha jen s nízkým stupněm, lokální, ale dost silná supercela, co přinesla poměrně dost silnou smršť s kroupami, které byly většinou 2-3 cm max., ale mám pocit, že v některé části obce byly snad i 4 cm. Škoda že jsem tam tehdy nebyl, supercela musela být max. fotogenická, protože v době zásahu zrovna byla již max. zralá a čerstvá (mohutný Cb) a ještě mohutněla.

# 05.06.2025, 10:20

KubysQ
Jj, minimálně ten dnešek vypadá fajn. Brno by to mělo zasáhnout přímo, takže bych nemusel ani nikam cestovat. Uvidíme co pak víkend, tam je hodně nejistot a moc dobře známe co bouřky dovedou.

75
# 05.06.2025, 10:22

Tady už se tvoří nějaké malé mráčky, ale venku je oproti včerejšku příjemněji.
Bouřky hlásí až do neděle. Zatím je výhled potom čistý, tak kéž by byl aspoň týden klid a stabilnější počasí

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.