Diskuse o počasí Silné bouřky 5.6. 2025
Tak dnešní den nám přinesl zatím nejzajímavější počasí tohoto roku, kdy zatím celkem výrazně převažovala meteonuda.
Vše se začalo dít po 16. hodině, kdy nás podle radaru něco přecházelo, ale nespadla z toho ani kapka. Viděl jsem slabé mammaty, ale nemohl jsem fotit, v tu dobu jsem hrál nohejbal. Předtím jsem tedy ještě několikrát viděl pileus, ale ten je tady poslední dobou tak běžný, že fotím už jen zajímavé kousky. Směrem k 18. hodině to začalo být ještě mnohem zajímavější, kdy západně od nás vznikla MCS s vnořenými supercelami. Jak už zde bylo napsáno, asi nejsilnější z těchto supercel zasáhla oblast od Veverské Bítýšky po Blansko a potom dále na severovýchod. Nás tohle jádro minulo asi o 10 km severozápadně, bohužel to bylo schované za lesy a viděl jsem jen náznak shelf cloudu a wall cloudu.
Bouřka ale pokračovala, nejprve jsem ani nezaznamenával tolik elektrické aktivity, ovšem to se změnilo. Od jihozápadu přišel shelf cloud (níže přikládám foto), pod kterým se vyskytly silné nárazy větru. Začaly padat obří kapky a déšť velmi rychle zesílil až na přívalovou intenzitu. Kroupy nepadaly, ale kolem nás podle radaru ano. Kanály sotva stíhaly pobírat vodu a elektrická aktivita byla opravdu silná, tak jednou za 5-10 sekund jsem viděl blesk nebo záblesk a slyšel hrom. Některé z blesků byly i fialové, bohužel vyloženě kanálů jsem viděl málo, hrozně moc toho bylo schovaného ve srážkové stěně. Bouřka potom přešla a na její zadní straně se vytvořily další slabé mammaty tohoto dne, které jsem tentokrát již zachytil. Zatím tedy jednoznačně nejsilnější bouřka roku a srážkově nám dala 10,4 mm, pro ještě větší úhrn to chtělo pomalejší postup.
Myslel jsem si, že bylo po všem, ale nebylo. Jak už bylo psáno v příspěvcích výše, pozdě večer začal další vývoj jednotlivých buněk na jižní, střední a východní Moravě (nazval bych to neurčitým shlukem). Některé buňky byly elektricky aktivní, jiné ne. Po 21. hodině jsem již pozoroval blýskavici, nejprve z východních směrů, poté i z jihozápadu. Frekvence byla tak 2-3 blesky nebo záblesky do minuty. Po bližších blescích byl slyšet i hrom. Nakonec se zmíněná buňka z jihozápadu nasunula až téměř nad nás, dva krásné CG blesky uhodily do kopců jižně od nás, a tak jsem i tuto bouřku nakonec uznal jako přímou. Srážkově to ale tentokrát tak dobré nebylo, déšť měl tendenci sílit, vyloženě silně (nikoliv přívalově) pršelo dvakrát, ale jen na několik desítek sekund. Jižně to bylo nepochybně lepší. Nakonec nám tato bouřka dala jen 0,7 mm, ale výsledný úhrn 11,1 mm srážek za den beru. Dodám ještě, že u druhé bouřky téměř nefoukalo a níže přikládám slíbené fotky.
Ve Frýdku-Místku hodně děsivá mračna večer: https://www.facebook.com/groups/911263342347197/pe...
Jak to tak vypadalo, že bude velká hrůza a kroupy, tak nakonec mojí oblast zasáhl pouze silný déšť, zachytil jsem i jeden blesk (házelo to i více bližších blesků, ale pak už jsem neměl čas fotit). Při dešti pak vylezlo na chvíli slunce a objevila se jedná výrazná duha a vedle ní další slabá.
Napršelo lehce přes 2 mm, což je celkem málo, ale jsem rád, že nás nezasáhl nějaký extrém. Tak doufám, že už v sobotu už naprší více.
Nás to nejdřív zasáhlo cca 17:30,ale to se zvedl jen šílený 2 hromy a nic..Pak kolem té 20 to bylo šílené to jsem se fakt bála kroupy ještě větší
a totální tma. Pak až do 12 bylo slyšet hromy, sem tam kousek pak zase dál... stačilo mi to na celé léto
U baráků polámané větve a zahrádky některé zničené
Tady byla včera letos největší bouřka, kroupy ale padaly jen v té první vlně v podvečer a pak už "jen" silný déšť.
Nadílka největší od povodní v září, celkem 42,3 mm srážek! V tom září to bylo 14.9. 71 mm a den předtím 47 mm. Doufal jsem, že letos bude od takových extrémů klid a bude sušší klidný rok, ale sucho klidně může ještě vesele dál letos pokračovat a pak spadne zas taková darda
Napřed ale Sobota neděle opět srážkové, nevyhrabem se zase z bahna
, do háje zeleného a to jsem ještě nebyl venku, napřed zkontroluju případné škody, ale nezdálo se mi to nějak vyšilující, tak snad...
Jinak kapr máš recht, při situaci v Čechách 20 stran popsaných než vůbec něco začalo a tady sotva 15 po apokalypse.
Nemá někdo zhodnocení těch situací co se týče množství srážek, krup, škod, počet blesků, v Čechách a na Moravě? Která byla ve finále horší? Prosím
https://www.novinky.cz/clanek/pocasi-moravou-se-pr... no už neco vyšlo
a článek z in včera z večera jsem přehlédl, omlouvám se
Leknín
Počet blesků byl včera méně než poloviční
včera: 14 427
převčerejškem: 35 166
a obecně se na tomto webu (ovládání webu je nicmoc)
http://blesky.bourky.cz/
dá se proklikat historií bouřek, četností blesků atd, tak si můžete poměřit, kde jak moc bouřkuje
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.