Trošku fail no, stává se. Tady začíná pršet a neustále se blýská. Blesky jsou většinou v mracích, teď už se přidaly i typu CC. Hromy zesilují. Naštěstí nárazy nebyly tak hrozné.
Když nic není v předpovědi, tak se sem noční bouřka trefí vždy přímo.
Edit: Tak už se to stáhlo na Železné hory, jenom poprchává..
Diskuse o počasí Bouřky od 7.8.2024
Počernicemi jsem zrovna v tu chvíli projížděl, a autem se dalo jet normálně, nějak extra vydatný déšť to nebyl. Přišlo mi to jako klasická letní bouřka. Blesky byly opravdu hezké fialové. Ale jinak klasika. Nic na nějakou výstrahu.
Tak jsem po pár dnech v Ústí a musel sem se jít podívat ven, aktuálně krásná blyskavice od bouřky u České Kamenice
Na jihu a východě dnes pozor na silné bouřky. Oproti včerejšku naberou na intenzitě a četnosti. Doprovodí je přívalové srážky s úhrny ojediněle až 50 mm a nárazy větru o síle až 70 km/h. Působit tak již mohou škody. Vést mohou k zatopení níže položených míst, ale půda je naštěstí málo nasycená. První pásmo přeháněk aktuálně vstupuje do Českého lesa a na Šumavu. Během dne bude zesilovat a rychle se začnou tvořit i bouřky.
janeee85
Asi 50% všech bouřek (včetně slušných - subjektivně i silných - objektivně) jsem zažil, když neplatila výstraha. A asi 75% případů, když platila výstraha jsem zažil slabou/okrajovou bouřku a možná tak ve 30% případů ani nesprchlo, ani 1 kapka.
Výstrahy nemá smysl brát vážně - lépe řečeno doslovně, protože bouřky jsou (téměř) vždy extrémně lokální. Máte výstrahu na velké ploše a naplní se z té plochy třeba na 10% území.
Navíc ironie, že když platí výstraha, téměř vždy je v textu zmíněno - ojediněle i silné nebo velmi silné. To slovo ojediněle už mluví samo o sobě... Prostě nízká pravděpodobnost. A potom stejně počasí to vymyslí tak, že v Brně projde třeba 30 bouřek a v Praze mezitím 5 a příští rok to může být naopak...
Aura_
Jo je to škoda, myslím si, kdyby to šlo o takové 2h později tak už by bouřka být mohla. Ještě je malá šance, že by mohlo být něco odpoledne po frontě, když by se to protrhalo a ještě se prohřál vzduch, třeba icon de to tak má, ale moc tomu nevěřím.
Jinak včera večer nás kupodivu přešla slabší bouřka, dala sice jen nějakých 6mm ale i tak je to fajn.
swan1
Jasně, ale až to dojde do východní poloviny ČR, bude to 100x výživnější. To jsem se snažil říct. To co teď probíhá v Čechách nemá potenciál významně zesílit, jenom to nějak pracuje a občas naskočí nějaké jádro a blesky, ale až to bude na východě, bude to o několik levelů jinde.
Aura_
Tak to je jasné, nicméně i střední Čechy něco dostanou, už dostávají.. Lepší než nic..
Po obědě to může být dost zajímavé směrem na východ..
Dneska nechybí vlhkost a je podpora fronty..
Na tom Kladně to rozhodně není 1 blesk...
Další pěkné jádro míří někam na Řevnice, Mníšek..
Teď to bere rychlý vývoj..Na dopoledne jsou parádní podmínky...
Sever Prahy si tipnu bouřku bude mít..
Na Prachaticku už se to rozrůstá v multicelu.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.