Na wetterzentrale.de jsou dobre videt oblasti s burkami, tam kde je vysoka ThetaE a vysoke CAPE odpoledne. Pri teto teple vlne, jez zacina uz pomalu dnes, by melo byt v zapadni Evrope, v Nemecku az zapad CR teplotni rozhranni, kde by se mohly bourky tvorit, nektere dny i silne. Morava a dal na vychod, tam uz bude velmi teplo, suchy vzduch, nizka ThetaE i CAPE a Lifted Index. Dost sucho tam je uz ted, takze predpoved nic moc.
Marco11_ Estofex je zřejmé toho názoru, že bouřky od JZ se dnes nad Z, JZ Čech dostanou až později v noci a slabé, nebo už jen déšť a nic nebezpečného nehrozí.. Ve Francii a Švýcarsku už to vzniká, uvidíme, jak rychle se to bude sunout na SV.. Třeba to přijde o něco dřív...
Co jsem včera koukal, tak jak ve Španělsku tak třeba v Rakousku to bylo hlavně o orografii, hory iniciovaly konvekci.. Tady už teď Šumava po ránu něco zkouší..
Aladin v každém výpočtu to má docela jinak, ale teď to ukazuje, že by mohly být docela pěkné noční bouřky. Nejvíc dává právě pro noční hodiny. Přesná lokalizace a rozložení ovšem dost obtížné. Nakonec toho může být málo.
swan1 Na zítra tam vyrobil přechod většího bouřkového systému od západu na východ přes celou ČR, což je obdivuhodné, protože minulý výpočet tam skoro nic nebylo...
Proto si myslím, že je to další úlet a pak to zase smaže...
Přes Německo už začíná přecházet studená fronta. Později odpoledne a večer k nám v její souvislosti na západ dorazí také přeháňky a bouřky. Příliš časté ale nebudou. I tak výjimečně mohou přinést prudší nárazy větru a srážky s úhrny 20 až 30 mm. Větší komplikace ale působit nebudou. V noci budou postupovat dále na východ. A zítra bude hlavně východní polovinu území fronta ještě stále ovlivňovat a čekají se tak místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle opět se srážkami až k 30 mm.
In-počasí Myslíte, že to sem na JZ reálně přijde až kolem 1-2hé v noci? Aspoň tak to sem dává ICON.. Podle mě to jde dřív..Nebo se to ještě začne u hranic k večeru zpomalovat, vlnit?
Nesměle tu startují pokusy o první předfrontály.. Škoda toho suššího vzduchu, protože jako iniciiace dneska Šumava i Pošumaví fungují výborně.. Ale neroste to do výšky..
Daniel Moudrý O suchém vzduchu se vědělo předem.. Vy tu vidíte někoho překvapeného? Já tedy ne.. Startuje to tu neustále, ale zatím se to chytlo jen u ČB.. In-počasí Díky za odpověď.