LukasZH
Jo tak helicita, to popravde nevim ani co to je , vim, ze to existuje, ale nikdy jsem to neresil, ja sleduju akorad, Cape, Cape Shear, strih vetru a Lifted Index. Jinak strih vetru je az 15m/s, tak nevim co mele,ze zadny neni. Kdyby nebyl, tak zadna SC by ani nebyla.
Jo ta je jasna, ta od Nymburka, kde i jinym smerem nez ostatni, skoro se staci az na Pardubice. Je tam i pres 61dbz
Diskuse o počasí Ojedinělé, postupně místní bouřky od 16.5 2024
John Deere
Helicita, nebo li relativní helicita bouře udává schopnost rotace v bouři, čím vyšší je helicita tím je pravděpodobnější vznik tornáda, ovšem pokud je vysoký i střih větru a cape
Jinak už se od jz něco nasouvá před chvílí přehánka a trochu to brblá
První fotka je po cestě do Mladé Boleslavi. Další fotka je mezi MB a Bezděčínem je tam malé letiště, takže dobrý výhled. A další je odcházející z Mladé Boleslavi na východ. Mám fotek více, ale nevěděl jsem že jdou přidávat jen po třech fotkách. Každopádně když jsem byl v MB tak se mi podle radaru zdálo že se té bouřce do MB nechce tak jsem ji vyjel naproti směr Krnsko přes Vinec a tam mě zastavilo krupobití překvapila mě hlavně velikost krup strach o auto byl.
Na tom Pardubicku se to začíná pěkně vařit, podminky jsou super no. Z toho bude jeste pekny guláš.
Tak najednou s kroupami 1 největší i skoro 1,5cm! odrazivost ale jen oranžová nad námi snad to ty jahody vydrží bylo i pár blízkých úderů
Dnešek byl tady v okolí na bouřky opravdu povedený. Ráno jsem to tady i psal že dnes bouřku očekávám a to se mi splnilo, takže spokojenost. Mladá Boleslav měla dokonce 1 přímou a dvě okrajové bouřky což je mazec. Kdybych nemusel na noční tak bych vyrazil i za tou supercelou směr Milovice, Nymburk mám to kousek. Vypadala hezky i od Benátek, ale bohužel.
Tradice Hradec Králové znova nejsilnější bouřky supercely všechno. A dokonce si dá Jihlava.
Nas ta SC nakonec jeste podjede, ale je krasna, intenzita 315mm/h 63dbz. Pojedu asi taky neco vyfotit jeste.
Pane jo, ty fotky na facebooku z Čech... u toho člověk jen polkne... a jak přichází další. Je květen.... a teda brutální závist, co se to tam děje.. Říkejte si co chcete, ale takový den mít Morava nikdy nebude... protože, to co se dneska děje.. asi díky vlhkosti to je brutální.. už ten facebook radši zavírám, protože těch nádherných fotografií přibývá a nechci aby se deprese prohloubila...
kapr84
však si počkej, v létě tady budeme mi skučet a vy tam budetemít hody, tady dnes opět nic. To co sem šlo od západu tak před námi záhadně zmizelo a cca 10 km za námi se to obnovilo a ještě zesílilo. Je to tu začarovaný kruh. Tak snad v příštích dnech.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.