Diskuse o počasí Bouřky 19.6. až 25.6.2021, postupně i silné/velmi silné
ota
Ano, blýská to teda fest, ale už poslední.
Patricio11
Snad to u vás dobře dopadne. Tahle stejná buňka prý na Vyškovsku nebyla žádná sranda. Polámané stromy, spadané lampy, půlka města bez elektřiny. Takže to bude zase nejpíše supercela. Ráno se uvidí, ale ten popis od těch lidí připomínal Downburst nebo další menší tornádo. Tady mezitím také přichází bouřka. To co jsem sledoval a četl večer na internetu, tak dneska mě mrazí z každé kulaté buňky, která má divný pohyb. Prostě dneska jsou pro ty supercely podmínky a mohou být opravdu nebezpečné i takhle v noci, tak snad už to všichni v pořádku doklepeme. Ty 4 obce, jak byly poničené, to jsem v životě neviděl ve střední Evropě. A teď ten Vyškov taky nezněl moc dobře.
Toto tornádo bylo výjimečné svou sílou, nicméně historie tornád u nás existuje a není zrovna chudá. Rozhodně se ale s jistotou nedá tvrdit, že se takto velká tornádo u nás v minulosti někdy neobjevily. Je velmi pravděpodobné, že ano, pouze o tom nemáme záznamy (nedochovaly se či se tornádo kvůli nízké hustotě zalidnění nikoho moc nedotklo). Satan v podobě víru z července 1119, k tomu rozhodně neměl daleko, pokud skutečně nebyl stejné síly, což se těžko dle slovního popisu posoudí. https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/2882834-rocne-z...
Tomas1241980
Myslím, že u nás se taky mohlo jednat o downburst, ale naštěstí jen slabý. Každopádně by to odpovídalo. Protože hlavní vichr nebyl před bouří, ale až při nejsilnějších srážkách, kdy byla nulová viditelnost. A vítr hnal kroupy s deštěm obrovskou rychlostí. Za těch doslova několik minut spadlo 20mm. Stanice naměřila intenzitu deště 270mm/h. Každopádně tak prudké projevy při bouřce už jsou nepříjemné. Naštěstí ale u nás budou škody jen v podobě pár polámaných větví a trochu potlučená úroda od krup.
Tomas1241980
Ano, Estofex to odhadl a dalo se i trochu čekat trombu či tornádo. ČHMÚ měl dát extrémní stupeň výstrahy dle mě. Byl tu vítr, přívalák a menší kroupy, ale snad nic dramatického.
Tak ta předposlední bouřka se právě nachází nad Ostravou. Ještě čekám na tu poslední, ta vypadá nejsilněji a pak už snad klid. Jako to co jsme tu měli večer byla parádní blesková show a nic nebezpečného, ale tahle mě znepokojuje. Ale už mi přijde, že slábne, tak snad to tak i zůstane. Jinak na extrémní stupeň to nejspíše bylo ve chvíli, kdy se vytvořila ta supercela na jižní Moravě. To sám řekl i Michal Žák, že ta výstraha vyšla částečně, že měla být asi vyšší. Hlavně sám bych řekl, že je důležité, že byla nějaká . Přece jenom, když je na 2. stupni, a byly takové podmínky, tak už bych to úplně nepodceňoval.
EDIT: 3:02, Tak silná bouřka minimálně na radaru dorazila i sem. Ale měla by to být rychlovka, zatím bez větru.
EDIT: 3:15 Tak jižní cíp se rozpadl přímo nad mojí častí Ostravy, takže nakonec celá bouřka zde proběhla zcela bez nebezpečných projevů. Teď už jenom doufat, že i jinde už si tahle poslední bouřka nevyžádala nějaké závažnější škody po tom všem.
Loučím se s příjemnými 18,7 st., 4,8 mm za hodinu a 13,5 mm za celou tuto situaci včera a dnes. Uvidím, co ruční srážkoměr přes den. Silné bouřky u konce po několikadenním marathonu.
Tak se ráno vzbudím a začne lít, paráda.
Jako kdyby se spojovala s tím co je na jihu, taky větší odrazy než dřív.
Intenzita na oranžové jasně
Několik bouřek včera přes nás spřešlo, relativní klid byl cca od 23 hodiny..
Blesky jeden za druhým..
Ráno se vzbudím a v rádiu taková tragédie..vím,že u nás tordána bývají ale toto už je extrém a nechutná šílenost...
Musím myslet na ty lidi tam ..
A od pondělí zase má být další apokalypsa..už snad néééé
Kvůli bouřkám moc léto nesnáším, umí to zabíjet, ničit jako kdyby tam byla mega tsunami. Doufám, že už období bouřek skončí a že bude klid, protože tohle jsou jevy které se vyskytují jednou za 20 let a je to extrém.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.