To je pěkný, tady frčí teplota nahoru.. každou hodinu o jeden stupeň a aktuálně už máme +25, slunce nepříjemně pere i teď v 18 hodin.. to jsem zvědav na ten zejtřek.. |Koukam na bednu a máme být v nejteplejší oblasti.. se ohřeju, doufam že pak nebudou kroupy, jinak je mi to fuk. OPRAVA už je + 26,1 v 18:20..
Diskuse o počasí Bouřky spojené se zvlněnou studenou frontou 10.7. a 11.7.2020
palma hellercz
Je to tak, slunce vyleze až teď k večeru a teploty stejně vyletí nad 25 jako by se nechumelilo.
A pro nás bude slunce a zase jen slunce až minimálně do půlky příštího týdne a srážky naprostá 0 až kdo ví do kdy. Můžeme zase začít zalévat. Pořád mi tu nikdo nevysvětlil, proč se tohle děje. Od začátku týdne 2 mm a taky to tak skončí, přitom do neděle bude celá republika zase zalitá desítkami mm, hlavně tradiční pás. Tenhle rok opravdu nemá v distribuci srážek obdoby.
Myslím že žlutá výstraha pro východní Čechy a Vysočinu nebude stačit.Bouřky před fontou se tvořit určitě budou.Podmínky jsou ještě o trochu lepší než ráno.Je tam úplně všechno.Extrémní CAPE,vysoký střih,vysoký vlhkost,helicita,vysoké teploty,nízký CIN.Jestli z toho nic nebude tak opravdu počasí nedává smysl.Zítra mám narozeniny,tak trěba bude něco i tady.
U nás má být 3200 Cape, -7 Lifted index a střih větru 17 m/s to jsou podmínky na velmi silné bouřky jsem na to zvědav ale i se bojím aby to nebyla supercela z toho něco být musí jak píše Predators2 když nic nebude tak už to počasí fakt nedává smysl
Predators2
No rád bych vás potěšil když máte teda ty narozky ale modely noc teda nepředpovídají bouřky na SZ, vše zase spadne od Prahy na východ bohužel a to máme velké nasycení stačí 1 silná bouřka a povodeň je na světě
Yurri
Takové hodnoty CAPE byvají u nás tak 2x za do roka.Minulý rok se u nás také vyskytovaly.Nevím úplně přesně co to bylo za den,ale bouřky se moc přes den netvořily.Až k večeru se v SZ polovině tvořily silné bouřky.Vyskytla se 1 supercela.
Tutugon
Model Cosmo to rozhodne.Ten tyhle situace celkem zvládá.
Problém je, že jsou to vlnící se studené fronty. Už nejsou doby že by fronta přešla od Německa až po Slovensko jako dřív. prostě rychlá studená fronta.... proto západ nedostává žádný bouřky...
Kdepak jsou ty roky jak šlo drecho přes celou Čr... už dlouho se nic takovýho nestalo
Predators2
Ano a ten do 20.h neceka vubec nic. Pritom fronta by mela zacit prechazet CR od SZ mezi 17. a 20.h, coz je idealni doba... I pres brutal podminky proste NIC! Ale v Rakousku a Polsku bomby, jako by CR neexistovala... CR jako by frontu rozsekla a zase to pojede vsude u sousedu, jen ne tady jako vzdycky... Ja vam rikam, ze CR je na velmi silny bourky zakleta!!! Estofex a jeho casta ignorace vystrah v CR i aktualni model COSMO uz to pochopily... Neuveritelny... Bud tu jsou podminky ale fronta ve spatny cas, nebo idealni cas prechodu, ale nejsou podminky...tohle je klasika poslednich let... Najednou jsou vyjimecne podminky skvele, nacasovani fronty skvele a stejne nic? Proste nas bourky nechtej... Verim teorii o zaklete CR...
Petr11
A vlnici fronty nechtej nic uvnitr hranic CR a vsude za hranicema to pojede bomby? Ostatne jako vzdycky... Divny ne?
Co se týče zítřejších bouřek, tak jsem v klidu, po předchozích zkušenostech tu zkrátka nic nečekám. Vše půjde jako vždy v pásu od Šumavy přes Vysočinu po východní Čechy. Jediná věc, která mi trochu dělá naději jsou velmi dobré podmínky pro jejich vznik, CAPE tu bude až 2000 J/Kg, CAPE SHEAR tu bude kolem 700, střih větru v rozmezí od 18 m/s do 26 m/s, CIN v minimálních hodnotách, liftex index tu bude -7 a helicita tu bude kolem 100 ale stejně tu podle mě i přes tyto dobré podmínky nic nebude. Tak snad se zadaří někdy příště.
Petr11
Proc uz pres CR nechodi zadne bourkove komplexy? Protoze je CR zakleta! Sleduji bourky uz mnoho let a to, co se deje posledni roky, je mazec! Vse silne nas preskakuje. Kdyz uz naskoci bourkovy komplex, smete to Nemecko, Rakousko i Polsko, nad CR se jakoby vypne a naskakuje za hranicemi (Slovensko). Takhle je to posledni roky temer porad! Bud nejsou podminky nebo fronta prechazi ve spatny cas... A takhle vetsina situaci, kdyz uz neco velkeho muze dorazit... To je nahodicka...
Letos mate pravdu, ze S/SZ Cech ma letos vubec smulu a vse naskakuje za Prahou smerem na V. Ale pokazdy! Bourkova sezona trva pres 3 mesice, studenych front je letos vic nez dost a porad to same! Jak je to mozny?! Je nesmysl, aby nas 3 mesice fronty prechazely neustale ve stejny cas, aby na S a SZ nebyly podminky... Nerozumim tomu...
Po tech letech kazdodenniho pozorovani, kdyz vidam na Blitzortung pecky a nad CR se to vypne nebo se nam to rovnou vyhne uz nerozumim nicemu... Kdykoliv neco silnejsiho hrozi, rovnou necekam nic... Lonsky 2ky od Estofexu a nikde ani kapka (loni toto 2-3x)...proste nechapes... Automaticky nic necekej a vyhrajes... CR + bourky = rovnou necekej nic! Letos ma aspon neco malo (bourky) vychod...
To ochlazení bude na některých místech dost brutální.Zítra 33°C a pozítří při trvalých srážkách jen okolo 15.°C
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.