Tak to vypadá, že po 2 denní pauze si dá pěknou sprchu i Ostrava, doufám, že radar nekecá jako v Moravském Žižkově, ale to spíše při kovadlinách je problém a srážky, které jdou na Ostravu jsou spíše frontální.
Diskuse o počasí Bouřky od 10.8 do 13.8.2019
jack
Tak to je co za diskriminaci od bouřek Zase Slováci dostanou bouřky a Moravu vynechají. U mě se už zmírnilo dusno a je trochu dýchatelněji, ale úleva se už blíží od západu. Průměrný úhrn za srpen je okolo 70 mm. Přímo v Mošnově je 73 mm. Po dnešku už bych se mohl přiblížit k normálu pro srpen. Zatím mám 38 mm a na radaru to vypadá na déšť až do 2 do rána, tak uvidím ráno. Tak teď jsem se díval na fotky ze slovenské diskuse a ta bouřka u Stupavy vypadá jako supercela. Nevím jestli tu není zakazané psát o jiných webech, ale tak jedná se o zahraniční web. Je to https://meteoinfo.sk/diskusia Kdyby někoho zajímala diskuse ze Slovenska. Kdyby to vadilo, tak prosím napište.
Fstorm
To je běžná věc, a věř že i kdyby ta bouřka byla v AT silná a směřovala jak nad Záhorí, tak k nám na jih Moravy, přeleze hranice, u nás vždy chcípne, a SK to ještě víc nakopne To už není ani k čumění, to už je takový fakt, který by šel zapsat i do učebnic.... možná je nad Záhorí víc lesa, protože předpokládám, že by měli na bouřky vliv Malé Karpaty, když to zesílí ještě před postupem nad ně...
Fstorm
JJ přesně to je fotka, na kterou jsem upozorňoval, ale fakt nevím, jak je to tu s AP na In počasí. Na některých webech se fotky z jiných webů mažou. Jinak by měla být hezky pozorovatelná i z Hodonína od igora. Minimálně někde na vývýšeném místě, ale nevím jestli máte v Hodoníně nějaký kopec. Tak jsem dopadl stejně jako na jižní Moravě ani kapka ze zelených odrazů. Jindy je při nich potřeba deštník a v zimě kolabuje doprava, ale nyní nespadlo nic. Asi je u nás moc vedro. 19:44 Slabé mrholení.
Však podle dnešní prostějovské sondáže je CAPE hodně, tak nevím, kde je chyba.
Jak to vidíte na pondělí pro Čechy? Střih větru bude vysoký, ale zase hodnoty CAPE nebudou žádné, myslím, že bouřky u nás asi nebudou, bude se to odehrávat dál na východ. Tak snad to modelům alespoň trochu vyjde a něco naprší. Na dnešek u nás také Aladin nic neukazoval a nakonec celkem pěkně zapršelo.
Tak to pondělí vypadá nadějně. V noci z neděle na pondělí by mělo něco přejít a v pondělí večer na Z a JZ Aladin také přidal dost na srážkách. Tak snad to příštím výstupem posune ještě o kousek na SZ, ale jde vidět, že je to stále dost nejisté. Myslím si, že možná zítra večer budeme teprve vědět co v noci přijde a co přijde v pondělí večer, to možná zjistíme až v pondělí odpoledne. Poslední dobou zjišťuji, že meteorologům ani modelům to nějak nevychází
Dnešek je tedy na SV od Aladina pěkné faux paux. Úhrny okolo 30 mm za 3 hodiny a ono možná nespadne ani 5 mm, ale je to docela těsné. Aladin se netrefil o 70 km. Nejsilnější srážky si znovu dávají na Slovensku a teď nám ani déšť nepošlou, protože jejich systém není , tak výrazný a jedná se spíše o jednotlivé buňky a o 1 supercelu.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.