Diskuse o počasí Bouřky od 10.8 do 13.8.2019
No samozřejmě jak jinak Slovensko z téhle fronty vytěží nejlíp. Nejenže přes ně dnes odpoledne a večer a to přes celé SK přešla další vlna bouřek, která večer způsobila silnou SC na východě a přinesla do noci prý 24 000 blesků tak se chystá a už postupuje další a do dnešního večera čili středeční ho má na středním Slovensku spadnout až 100mm srážek.
No jo Slovensko to je úplně jiná liga
Fstorm
Tak sice už to absolutně nesouvísí s bouřkami, ale u mě dneska v noci spadly 3 mm. Na Slovensku hlavně ve východní polovině mají neskutečné úhrny. A to jim tam má ještě do ještě dneska celý pršet. To co mi spadlo od 28.7 , si oni dají pomalu za 2 dny. Ale lepší srážky takto rovnoměrně, protože u nich se očekávají dokonce povodňové stavy. S rizikem až 3. stupně na malých tocích. Na východě mají zatím průměrně 60 mm srážek od včerejšího odpoledne. Na ně se z naší republiky chytá akorát dawe, který dostal v noci na úterý 45 mm, dneska v noci minimálně 7,8 mm a minulou sobotu taky přes 10 mm srážek.
hellercz
Jestli myslíte dnešní déšť, tak ten byl silnější na horách a v podhůřích. Ostrava zas tolik srážek nedostala a to já jsem dopadl asi nejlépe z Ostravy. No a dawe má vyšší srážkové úhrny než já právě, protože je na předhůří Beskyd. Já mám za minulou sobotu 7 mm dawe 13 mm a noc z pondělí na úterý já 31 mm a dawe 45 mm. Takže bude mít o trochu víc srážek než Ostrava. Dawe má i vyšší průměrný srážkový roční úhrn.
Straky
No podívej se pořádně
Počasí (12-22):
Polojasno až oblačno, na severozápadě místy, jinde ojediněle
přeháňky. Na východě zpočátku až zataženo. Večer ubývání oblačnosti.
Nejvyšší teploty 19 až 23 °C, v 1000 m na horách kolem 14 °C. Mírný
západní až severozápadní, na východě severní až severovýchodní vítr
2 až 6 m/s, večer bude slábnout.
V pondělí jsem byl zrovna mimo domov v Kroměříži, kde se k večeru vyskytla okrajová bouřka a noc nám pak nabídla bleskovou show z bouřek na Moravě.
Co se Blanska během pondělí týče.. K večeru ho jižně míjela bouřka a napršely 2 mm. Kolem jedenácté večer už došlo na přímý zásah a to údajně rovnou v takové intenzitě, že se to zařadí jako jedna z nejsilnějších bouřek letošního, u nás velmi úspěšného roku. Bouřka trvala sice jen krátce, ale byla to prý doslova smršť. Během krátké chvíle napršelo 25,9 mm, škody po větru jsou znatelné ještě teď a blesková show byla také prý parádní.
Letošní srpen je celkem odlišný od těch loňských. Spoustu bouřek, jistota nadprůměrně srážkového měsíce už v jeho polovině, tráva zelená, žádné tropy...
Tak se konečně dostávám k sumarizaci těchto dnů. V sobotu 10. srpna jsem byl ještě v Brně, tento den se tam obešel bez bouřek, ale napršelo 5,8 mm srážek. O den později (v neděli) jsem jel na dovolenou do Radějova v okrese Hodonín, kde se nacházím i nyní. To se ale ještě nic nedělo. Mnohem zajímavější to bylo v pondělí, kdy nás tu večer míjela supercela s extrémní elektrickou aktivitou (report zde) a do toho občasně slabě pršelo a dost foukalo. V noci na úterý nás pak přešla MCS, jejíž doménou byl přívalový déšť a silný nárazový vítr. Report tady. Celkem nám tu během této studené fronty podle radarových odhadů napršelo něco málo přes 10 mm srážek, ale ještě lepší to údajně bylo v Brně. Prý jsem propásl hned 3 přímé bouřky z pondělního večera a noci na úterý. Naštěstí to hlavní podle všeho nezasáhlo Jundrov, tedy mé místo pozorování, takže jsem nepřišel o jedny z nejsilnějších bouřek roku. Úhrn srážek tam ale tak jako tak musel být vysoký. A abych zhodnocení dokončil, v noci z úterý na středu zasáhly v podstatě celou Moravu vrstevnaté srážky. V Brně prý začalo pršet už večer a skončilo někdy během noci, sem do Radějova dorazil déšť až po půlnoci a ustal až ráno po východu Slunce. Podle odhadů napršelo na obou místech kolem 3 mm srážek. To je tedy z těchto dnů všechno. Na jednu stranu mě mrzí, že jsem tak zajímavé dny neprožil v místě svého pozorování, ale na druhou stranu jsem rád, že se toho celkem dost dělo i tady. Teď nezbývá než doufat, že letošní bouřková sezóna ještě nekončí a že ještě nastanou situace, které bude stát za to sledovat.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.