Diskuse o počasí Bouřky 2.5 a 3.5.2018
Jak sem čekal, tak v Česku nic moc. Zasáhlo to jen část území a nebylo to tak silné jako v Rakousku, tam to bylo 10x silnější. Tady se to mělo rozvíjet už odpoledne a večer a bohužel se tak nestalo, pak už mi bylo jasný, že ta bouřka z Rakouska to nezachrání. V Čechách defakto nic nebylo...
aura333
No ono tu Moravu to nezasáhlo nijak úžasně - zasáhlo to Vysočinu že, takže to bylo stejným dílem v Čechách a na Moravě a když tak koukám, přijde mi, že včera byli lepší podmínky a nic nebylo, krom toho večera, co vyprudokovalo HR-SLO-AT, dnes model ukazuje v podstatě všechny hodnoty nižší...tak nevím
Ty bouřky ve státech na jih od nás byly fakt extrémní. U Vídně se pravděpodobně vyskytlo tornádo, na Slovinsku padaly kroupy 7 cm při supercele. viz. imeteo.sk
Celý ten bouřkový systém byl složen z několika mohutných supercel. To je v Evropě výjimečné, spíš typické pro USA.
aura333
Píšeš nesmysl že Čechy utřeli...na Z, SZ a S se v noci utvořilo alespoň 10-12 bouřek u Varů dokonce dvě, jedna kolem 23 hodiny a další kolem 4 ráno, je fakt, že to byla jen záležitost příhraničních regionů, ale některý modely tohle předpovídali a vyšlo to, nám napršelo kolem 4mm takže na zavlažení paráda, spíš je špatný, že ten pás od Budějovic po Prahu a výš zůstal praktický suchý až ted k ránu možná něco málo napršelo
I dnes estofex pise, ze se muze objevit mcs, nebo supercely
Tak včerejší bouřky mě oravdu překvapily jak silou tak výskytem.Začal bych předpovědí od Estofexu.Ten dal do Rakouska 1 stupen a podle mě tam mohla být i 2.Pak se vyskytovaly bouřky v Německu estofex tam dal pouze 15% šanci,v této oblasti by vyhovoval spíše 1 stupen.Já vím,že po bytvě je každý generál,ale musel jsem to zmínit.Ještě k těm bouřkám v Německu,tak si myslím ,že modely totálně selhaly.Nemělo tam být vůbec nic a přitom tam uhodilo skoro stejné množství blesků jako v Česku.Lifted index se pohyboval kolem 3,tak že tam měl být stablní vzduch a ani CIN ty bouřky nezahnal.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.