V úterý nás čeká počasí s proměnlivou oblačností a o proti pondělí se slabě ochladí.V dalších dnech bude počasí nad střední Evropou ovlivnovat zvlněné teplotní rozhraní,které bude oddělovat teplé počasí na V od chladnějšího na Z Evropského kontinentu.Co se týká bouřek tak ještě dnes odpoledne to vypadalo,že budeme mít bouřkové hody,ale ted večer to vypadá úplně jinak.Podle modelů nás čekají pouze 2 bouřkové dny a to ve středu a ve čtvrtek.
Kolik se v Česku 2.5 a 3.5 2018 objeví blesků?
1 až 1000 blesků
12 (43 %)
více jak 2500 blesků
5 (18 %)
více jak 5000 blesků
3 (11 %)
více jak 10000 blesků
5 (18 %)
nevím
3 (11 %)
Celkem hlasů: 28 Hlasování v anketě bylo ukončeno.
Chtěl sem v anketě hlasovat pro možnost 1-1000 blesků, ale nakonec sem dal více jak 2500 blesků. Myslím, že ve středu 2.5. by to mohlo být dost dobrý. Bouřky budou postupovat od cca JV, což je směr u kterého se u nás bouřkám myslím docela daří. Další den/dny zatím raději komentovat nebudu. To se ještě může dost změnit.
aura333 Asi toho od pátku už moc nebude.Jinak já hlasoval ,že bude více jak 2500 blesků.Ted to vypadá,že ve středu se bouřky budou vyskytovat především nn Moravě a ve Slezku.Nějaké bouřky by se mohly také vyskytnout ve východních Čechách.Ve čtvrtek to vypadá pouze na Moravu.
Vždycky to vypadá tak dobře, podmínky, vysoké CAPE a já nevím co všechno tu píšete o dobrých podmínkách, shodíte estofex že to podhodnotil a vždy máme na jihu Moravy krásně jasno. Takže jsem na ty další dny opravdu zvědavý...
Spíš to vypadá pro Moravu až asi o víkendu by mohlo byt na J Čech a pak na začátku týdne na JZ , J Čech hlavní asi bude zas v Bavorsku kolem Mnichova Bavorsko hlavně jižní část je u Alp mají tam hodně bouřek za rok
A je to tu! Vůbec sem to nečekal a myslím, že to málokdo čekal, ale ČHMÚ vydal první letošní výstrahu na silné bouřky. To znamená lze očekávat něco velkého.
Počasí u nás bude ovlivňovat frontální rozhraní.
Během středečního odpoledne a večera (2.5.) se začnou na frontálním rozhraní, s vyjimkou západních Čech, místy vytvářet bouřky, které mohou být ojediněle silné. V noci na čtvrtek bouřky přechodně zeslábnou a během čtvrtka (3.5.) se opět budou místy aktivovat a ojediněle budou opět silné. V noci na pátek zeslábnou. V bouřkách se ojediněle vyskytnou: přívalové srážky kolem 30 mm, nárazy větru kolem 20 m/s a ojediněle kroupy.
aura333 To jsem teda opravdu nečekal.Zaráží mě jedna věc proč tam mají tu výstrahu až do pátku.Když v pátek bude CAPE 0,střih větru 0 a hlavně nebudou žádné srážky.
Predators2 Já si myslím, že to bude určitě trochu jinak a pak tu výstrahu předělají. Podle mě jí předělají ve čtvrtek před polednem, stačí když se nepatrně změní předpověď.
Ale předpověd čhmú pro kraje i pro Plzenský kraj dává bouřky ale na východě kraje, takže Jihočeský kraj by měl být snad v cajku záleží ale kde se ty bouřky budou tvořit
Predators2 Stejně silné bouřky se čekají ojediněle, což je 5% - 30% území, takže někde nic silného nebude, ikdyž tam platí výstraha. Uvidíme no, taky jsem zvědavý. Zítra ráno by mělo trochu pršet, tak snad to nenaruší později odpoledne a večer tvorbu bouřek.
janixs To nedokáže nikdo říct ani zítra. Jisté bude že Karvinou zasáhne bouřka bude až už ta bouřka na ní půjde a bude pár km daleko. Do té doby to nikdo neřekne ale malá šance tu je.
Model COSMO to hlavní dává do Středočeského kraje: http://www.ventusky.com/?p=49.98;14.83;6&l=rain-3h... Myslím, že něco bude i východněji (ten COSMO to dává až moc na západ). V každém případě na Moravě a ve Slezsku podmínky moc dobré nebudou. Tam bych i tu výstrahu zrušil.
Model COSMO Zdroj: aplikace Ventusky (www.ventusky.com)