lukaskicz Určitě, ta vysoká oblačnost se začíná už rozpouštět. Teď se hezky prohřeje vzduch a bouřky se začnou postupně tvořit. Hodnoty CAPE jsou dnes dost dobré.
Hodnota CAPE modelu GFS dnes 23.4.2018 odpoledne Zdroj: Wetterzentrale.de (www.wetterzentrale.de)
lukaskicz Ano. Ten dnešní ESTOFEX mě docela překvapil, jenom 15 % šance v Čechách. Tahle předpověď mu na 99 % nevýjde. Studená fronta se nachází někde v okolí Erfurtu a Norimberku. Já dnes nejvíce bouřek čekám v Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji.
ČHMÚ udělal chybu, že zrušil to upozornění na vítr v bouřkách kolem 60 km/h, ESTOFEX raději nekomentovat. Vzhledem k tomu, že večer bude střih větru mezi 10-15 m/s (což rozhodně nejsou zanedbatelné hodnoty), mohla by se vyskytnout někde silná bouřka, která by mohla napáchat škody. Střih větru dnes večer bude větší v Čechách.
Právě přes nás přešla přeháňka, ale srážek neměřitelně opravdu jen na prach, ráno u hranic s Rakouskem to bylo lepší, ale tak snad něco teda ještě vznikne, tohle je hrozná slabota.
V Německu to pásmo deště, které postupuje rychle směrem na východ začíná ožívat a tvoří se tam blesky. Podle mě to ještě hodně zesílí, než to dorazí do Čech. Možná to bude první větší dějství.
Mě ESTOFEX taky překvapil, čekal jsem minimálně 50 % a možná i 1. stupeň. Řekl bych, že cca 1000 J/kg CAPE, 16 m/s střih větru a -3/-4 Lifted Index není na duben špatné. Do toho fronta v dobrou dobu. Myslel jsem, že to nakreslí jinak, ale jsem na jejich občasné úlety zvyklý. No, uvidíme. Nevím jak bouřky, ale nejvíce pršet by mělo v Libereckém kraji.
No na těch hranicích to nevypadá zle. Za 2 až 3 hodiny je to doufám u nás.