Diskuse o počasí Bouřky 22.4. a 23.4.2018
Nevím, co kdo čekal, ale dnes bouřek opravdu moc být nemělo. Zajímavé je, že se dnes vyskytla izolovaná bouřka na východě Slovenska, kde byla šance ještě menší než u nás. Zřejmě orografický efekt Karpat.
Kdo je zklamaný z dneška, tak ať se hezky vyspí a zítra bude bouřek hodně.
Ondráš*
Taktéž jsem si před chvílí všiml této velice, velice směšné výstrahy od nich. Těm nevěřte ani slovo.
aura333
Snad zítra bouřky budou. Trochu mě děsí ten písek ze Sahary, ale uvidíme.
Jinak zítra to vidím podobně jako v pátek 13. dubna odpoledne, kdy přes Česko přešla dá se říct linie, akorát že půjde asi na východ, jihovýchod a nevynechá půlku ČR,. Tedy alespoň doufám.
No ESTOFEX teda na dnešek nic moc, snad z toho něco bude.
Ta předpoveď bouřek od ESTOFEXu je úplná kravina. Bouřek bude hodně i na východe Německa a oni dávají 50 % na Slovensko a východ ČR a dál na západ jen 15 procent.
Ondráš*
Ta bouřka po půlnoci na východ od Prahy v dalších hodinách ještě více zesílila a vytvořila se další podobně silná. V okolí města Kolín byly i bílé odrazy na radaru, takže tam možná padaly kroupy. Určitě šlo o nejsilnější bouřky, které byly v noci v ČR.
Trasa oněch dvou bouřek na východ od Prahy je dobře vidět na sumaci srážek. (viz obrázek)
Jinak pěkný silný záblesk z bouřky v Železné Rudě.
ESTOFEXu dneska moc nevěřím. I ČHMÚ má dnes bouřky místy. Uvidíme jak to dnes celé dopadne, ale podle mě osobně se máme na co těšit.
Jinak z té noční bouřky na Svitavsku bylo pozorovatelných pár záblesků.
ESTOFEX opět zklamal. Tentokrát věřím předpovědi na WetterOnline i když těm to taky někdy nevychází. Ale dnes se shodují s modelem GFS, který na bouřky není úplné poleno, rozhodně lepší než Aladin. Podle něj se začnou tvořit bouřky v pásu od jihozápadu Německa dál na SV k hranicím ČR už kolem poledne. Jediná věc která by to mohla trochu zkazit je ten saharský písek, ale vysoké oblačnosti, která by blokovala tvorbu bouřek příliš není, takže by to mělo být v pohodě.
Ráno v olomouci krásná menší přeháňka a jeden hrom. No já s Estofexem celkem souhlasím (ironicky řečeno), protože čím skromnější předpověď má, tím je u nás vyšší pravděpodobnost bouřky.
Možná se poučil z minulého pondělí, kdy tam měl výstrahy a díky prachu nic nebylo, dnes je prach také. Těžko říct, co je vedlo k tomuto. Na druhou stranu jsme se tak díval, že bude chybět relativní helicita a podpora střihem větru, který by se ovšem večer mohl zvýšit. No necháme se překvapit do odpoledne, dost napoví odpolední sondáže, jak to tam je v té atmosféře.
Ondráš*
Jo je to škoda, že přes Prahu prošla mini přeháňka a až za Prahou to přešlo v poměrně silnou bouřku. Ale mě to ani tak neštve. Štvát mě bude až mě odpoledne mine nějaká slušná bouřka . Ne dělám si srandu. Já sem už prakticky spal, když mě probudil hlasitý déšť, tak sem vztal podíval se z okna a lilo slušně s velkými kapky, akorát tak za minutu to už skončilo.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.