Diskuse o počasí Bouřky 22.4. a 23.4.2018
Tak včera v pondělí 23.4.2018 kolem půl sedmé večer to přišlo, řeknu vám nářez jak cyp. Zpočátku se zdálo že se nám to vyhýbá, ale jak jsem dopsal poslední komentář tak jsem šel ven a už hrom za hromem a na západě černo.
Hotová smršť liják tma jak v pytli až nám rozsvítili i pouliční světla pak blesk za bleskem hrozné tmavé mračna. Něco jsem i fotil, bohužel zachvíli plná paměť takže jsem byl nahraný. Silné poryvy větru a rány které jsem už hodně dlouho neslyšel, fakt síla až jsem měl v jednu chvíli strach. Kolik napršelo nevím odhadem to mohlo být i přes 15 mm po cestě vedle baráku potoky vody no nářez který tu už hodně dlouho nebyl. Naposledy asi minulý rok při derechu.
Na druhou stranu jsem chtěl říct že nikdo nemohl asi předpovědět co dnes příjde ale předpovědi ze strany ČHMÚ a ESTOFEXu byly úplně mimo. ČHMÚ mohl aspoň během dne vydat výstrahu když viděl co se děje a oni jakoby nic.
No a ESTOFEX jsem nepochopil vůbec proč ne alespoň 1 stupeň. Na tom radaru bylo krupobtí na několika místech. No zase to odflákli, ale po bitvě je každý generál. Rád bych věděl, co si o tom myslí In-počasí.
Pár obrázků ze satelitu, radaru srážek atd.
Výstraha ČHMÚ na bouřky se vydává jen při srážkách nad 30 mm nebo větru nad 70 km/h.
Srážky splněny dnes nebyly a vítr moc také ne. Výstraha tak potřeba nebyla. Klidně být ale mohla (někde se to k tě 30 mm blížilo). To je pravda. Ze strany ČHMÚ bych tak nějaké extra pochybení neviděl.
Estofex byl zcela mimo, ale to dělají lidi ve volném čase.
Třeba konstatovat, že bouřky nikterak silné nebyli, až na pár míst, kde to bylo zajímavější šlo převážně o normální jarní bouřky, pokud byly tak silné - kde jsou hlášeny nějaké škody, záznamy silných projevů apod. - nikde. O tom, jak ESTOFEX vydal tu předpověď vydal by se dalo diskutovat leda někde u piva, ne zde, za mě mu to celkem dobře vyšlo s výskytem bouřek - pro některé mohl vyznačit vyšší stupně nebezpečí - což ovšem, jak se ukázalo, potřeba nebyla - to by se pak museli ty předpovědi vydávat vždy nadhodnoceny...
Já jsme rád, že jsme v Olomouci zažil skromnější bouřky s krátkodobým prudkým deštíkem a kroupami, pak už nic nebylo. Kdybych byl doma na jihu Moravy, zažiji nic - takže za mě spokojenost.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.