Do povodní to má ještě daleko. Ty zatím nehrozí. Ale varovaní chmi mě nepřekvapuje. I když 3 stupeň jsem nečekal. A taky jsem nečekal že bude vydaná pro Severní Moravu. Ale je pravdou že se to dost vytváří.
Tak Vysočina kromě JV okraje bez bouřek a srážky tudíž jen 5-20mm, čekal jsem víc, výstraha na extr. srážky je zbytečná, stačila na bouřky s nízkým st.neb.,Dukovany celkem 50mm, V.Bíteš 46mm,naprosto bez následků, to by muselo napršet tak 100mm a ještě plošněji,aby se něco v souladu s výstrahou dělo.
Co se to tedy včera dělo na Moravě? Všude píšou, že byly lijáky a extrémní srážky. Kde? Dle aktuálních odhadů napršelo většinou 30 - 50 mm. Přitom před 2 týdny bylo v bouřkách na JZ i přes 100 mm a nikde se o tom nepsalo. Na chmi se údajně náhle objevilo extrémní upozornění (okolo půlnoci) - evidentně matoucí a zbytečné.
Je to tak, když před pár týdny spadlo na Klatovsku 150 mm během pár hodin, šlo to jen se žlutou výstrahou. Teď nakape 50 mm na pár místech Moravy a musí se hned vydat červená výstraha.
Občas mi přijde, že chmi mluví jen o tom, co se jim hodí, že dobře předpověděli .
Přesně tady to samé 24°C a polojasno a to původně nemělo být ani 20°C a mělo být zataženo a pršet. Ale chtělo by to půda je buď prašná a nebo popraskaná neboť tu pořádně nepršelo víc jak týden. Snad se to zlomí.
takže chmu vydal výstrahu 1 stupne pro liberecký a královehradecký kraj tak uvidíme vzhledem k tomu že srážky jsou už v ČR a vypadají místy silně ..... tak uvidime jestli ve Dvoře Králové nad Labem vubec zaprši no