Wow, co se nám to děje. Z toho možná budou i povodně a ČHMÚ bude muset aktualizovat výstrahu. Navíc Aladin z 12h zase přidal srážky i zesílil nárazy větru.
Zde prší vydatně. Dle radaru se vlna chce posouvat na východ - jen velmi pomalu. Navíc se to srážkové pole snaží nasouvat na severozápad. No uvidíme, Aladin do zítřejšího poledne slibuje 60 mm.
Hmm, taky jsem zvědav na ten Sever a HK kraj zda se tam prolije tolik srážek. Zatím se toho nejvíc prolévá v Plzeňském kraji a v tom pásu po Ústí n/L. Výsledky srážek budou asi dost zajímavé.
U nás prší v jednom kuse a občas to zesiluje - kor když se to celý přiblíží. Myslím že bude konečně řádně zalito. A houby potom vyjedou jako blázen, kor po tom oteplování.
Všimněte si na radaru zajímavé věci. Srážky se nad Čechami sráží ze dvou směrů. Od SZ jdou ty oranžové odrazy a od jihovýchodu taky. To jsem ještě neviděl. Již nyní máme 45 mm, takže jsem zvědav, co přinese noc. Zíta dám fotky z dneška.
,,Dnes nás čeká nejdeštivější a nejchladnější den z celého týdne. Ráno a dopoledne bude na většině území pršet.,, Mělo by napršet 20-50 mm a teploty max 17 stupňů. Tak jsem na to zvědav. Srážky tomu bych asi věřil , ale teplota bude podle mě vyšší jako celý týden než se předpokládalo.Nicméně nárazový vítr , ale určitě nic silného.
Nejvíc toho spadne asi na Severozápadě a v Plzeňském kraji. Tu výstrahu na HK kraj to teda nevidím ani náhodou .... zatím tam toho moc nespadlo, jen občas něco málo. Uvidíme co přinese noc a zítřek.
Ten Jih se mi zdá že už bude pěkně nacucanej .... hlavně z předchozích opakovaných srážek.
Tak jsme se dočkali konečně i na Valašsku pěkně a trvale chvíli i přívalově leje. To je super paráda jen tak dál, ale vypadá to, že tak v 9 hod. to ustane.
U nas na Pardubicku zatim zadnej "vejvar" ale to je normalni. To je hranice prvniho..to nic neni jeste..ted to spadne o 1cm a bude to zase nultý stupen.
Zvlněná studená fronta do Česka v posledních dnech přináší hodně srážek. V noci z úterý na středu vydatně pršelo hlavně na východě území, kde spadlo od 20 do 60 mm srážek. Vlivem sucha se ovšem vydatné srážky neprojevily na tocích.... Více >>
Srážky budou rotovat tak dlouho, dokud se nevyprší. Taková jako cyklona. To už není poprvé. Například v srpnu 2010 to přineslo bleskové povodně. To ale na Liberecko přišly nejprve přívalové srážky a až po té to rotovalo. Vždy ale spadne hodně srážek.
Na Blanici (Blanický mlýn) již 1. stupeň neplatí, v 9:00 voda klesla na 119 cm, je 1 cm pod 1.SPA. Uvidíme, které řeky se ještě dostanou na stupeň povodňové aktivity