Já už teď nějakou dobu nebudu zalívat na zahradě, protože ty bouřky co byly přinesli hodně srážek, včera me trefila 3 bouřková jádra, a dnes to bude ještě horší, teplota u nás je 25-26 stupňů, takze se tu peču, doufám že se ochladí a zítra bude klid
PavelLFO Tak tam okolo Brna prší pravidelně, to není suchá oblast...A na základě čeho těch 30 mm je? protože meteostanice v Rousínově má 7 mm necelých A není to tak obrovské místo, aby na pár metrech byl rozdíl desítek mm
igor127 Já mám napsané ze bydlím v Rousínově ale bydlím v menší obcí co je asi 5km vzdálené od Rousínova, A ano máme skoro 30mm protože včera večer a v noci přešli 3 bouřky.
PavelLFO To že přešly bouřky neznamená, že to dalo 30 mm - máte srážkoměr, protože je divné, že by o kousek dál to dalo jen 7 mm, ještě když v celém okolí toho víc nebylo Tak si vyplňte místo pozorování pořádně a ně jen přibližně...
pospi11 zatím to dalo hezky plošně nějakých 5-10mm. No nejvíc by mělo pršet odpoledne a večer, většina modelů nám dává do zítřejšího rána 30-40mm plošně, místy i více. Tak snad to vyjde
Co jsem sledoval mapy na wetterzentrale, zejmena jsou zajimave mapy s tlakovym polem a ThetaE v 850 hPa. Tak nad CR by mohlo leze rozhrani, pretoceny teply vzduch na severni strane nize a na zapade chladnejsi vzduch. To je idealni pro tvorbu silnych bourek s privalovymi srazkami. V pripade bourek uvnitr vzduchove hmoty se ani po bource tolik neochadi. Ta vysoka ThetaE v 850 hPa plus frontalni rozhrani - idealni pro bourky.
Zavzpominame, 18.08.1986 supercella a 12 cm kroupy v CR a nejvetsi bourkova udalost za posledni staleti - povoden na Berounce 25.05.1872.